hirdetés

Hibrid terápia H.pylori fertőzés kezelésében

Egy új vizsgálat szerint a H.pylori fertőzés kezelésében alkalmazott 14 napos hibrid terápia jobb eradikációs arányt eredményez és kevesebb mellékhatással jár.

hirdetés

Az American College of Gastroenterology (ACG) 2017-ben közzétett klinikai irányelve határozottan ajánlja a 10-14 napos bizmut-alapú, omeprazolt, bizmutot, metronidazolt és tetraciklint tartalmazó négyes kombinációs terápiát, mint elsővonalbeli kezelési lehetőséget Helicobacter pylori fertőzés esetén. A hibrid terápiát (kettős terápia - pantoprazol és amoxicillin 7 napig, majd négyes terápia -pantoprazol, amoxicillin, klaritromicin és metronidazol 7 napig) az ACG-irányelv feltételesen ajánlja elsővonalbeli lehetőségként, míg a nagy dózisú kettős terápiát (rabeprazol és amoxicillin 14 napig) feltételesen ajánlja mentőterápiaként.

Egy 2017-ben közzétett prospektív, randomizált összehasonlító vizsgálatban a 14 napos bizmut-alapú négyes kombinációt kapó betegek eradikációs aránya (93,9%) tulajdonképpen azonos volt a 14 napos hibrid terápiát kapó betegek eradikációs arányával (92,8%).

A négyes terápia esetében a mellékhatások gyakorisága nagyobb 55% volt, szemben a hibrid terápia 15,7%-ával (P<0,001). Annak megállapításához, hogy a bizmut-alapú négyes terápia kezelési időtartamának 14 napról 10 napra való lerövidítése csökkentheti-e a mellékhatások gyakoriságát, további vizsgálatok szükségesek.

Egy Tajvanon végzett multicentrikus, randomizált, nyílt, superiority vizsgálatban 600 H. pylori‑fertőzött résztvevőt véletlenszerűen 3 egyenlő csoportra osztottak: (1.) 14 napos hibrid terápiát kapó csoport, (2.) 14 napos nagy dózisú kettős terápiát vagy (3.) 10 napos bizmut‑alapú négyes kombinációt kapó csoport.

A hibrid terápiás kezelés 14 napon át naponta 2x 20 mg rabeprazolból és 2x 1 g amoxicillinből állt, az utolsó 7 napban kiegészítve naponta 2x 500 mg klaritromicinnel és 500 mg metronidazollal. A nagy dózisú kettős terápiás kezelés naponta 20 mg rabeprazolból és 4x 750 mg amoxicillinből állt 14 napon keresztül. A bizmut‑alapú négyes kombináció naponta 2x 20 mg rabeprazolból, 4x 300 mg tripokálium‑dicitrát-bizmutátból, 2x 500 mg tetraciklinből és 2x 250 mg metronidazolból állt 10 napon keresztül. A H. pylori-státuszt 6 héttel a terápia befejezése után értékelték.

A kezelési szándék szerinti elemzésben a hibrid terápiás protokoll 96,5%-os eradikációs arányt eredményezett, ami hasonló volt a bizmut‑alapú négyes kombináció esetén tapasztalt 93,5%-os eradikációs aránnyal, és szignifikánsan magasabb volt a nagy dózisú kettős terápia esetén tapasztalt 86,0%-os eradikációs aránynál (P<0,001). Hasonló hatékonysági eredmények születtek a protokoll szerinti elemzésben is.

A nemkívánatos események gyakorisága a nagy dózisú kettős terápia esetében volt a legalacsonyabb, 13,0%, míg hibrid terápia esetében 25,5%, bizmut‑alapú négyes kombináció esetén pedig 34,0% volt.

Az antibiotikum-rezisztencia a metronidazol esetében volt a leggyakoribb, a bizmut‑alapú négyes kombinációt kapó csoport körülbelül 28%-ában, a hibrid csoport 34%-ában és a nagy dózisú terápiás csoport 37%-ában. A klaritromicin-rezisztencia a bizmut‑alapú négyes kombinációt kapó csoport 23%-ánál, a hibrid terápiában részesülők 16%-ánál és a nagy dózisú terápiában részesülők 16%-ánál fordult elő. Az amoxicillin és a tetraciklin rezisztencia ritka volt, a csoportok körülbelül 0-3%-ában fordult elő.

A bizmut‑alapú négyes kombinációs karban a metronidazol-rezisztencia együtt járt a H. pylori eradikációjának sikertelenségével. Azoknál a résztvevőknél, akiknél nem alakult ki metronidazol-rezisztencia, az eradikációs arány körülbelül 96% volt, a rezisztencia kialakulása esetén pedig 88% (P=0,05). Az amoxicillin-rezisztencia, bár a vizsgálatban ritka volt, előrevetítette a nagy dózisú kettős terápia eradikációs kudarcát. Az adatok szerint a nagy dózisú kettős terápia eradikációs aránya - amennyiben nem alakult ki amoxicillin‑rezisztencia ‑ 87,6% volt, és 40,0% azoknál a résztvevőknél, akiknél kialakult az amoxicillin-rezisztencia.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/952112#vp_1

Eredeti forrás: https://www.mdedge.com/internalmedicine/article/240806/gastroenterology/high-eradication-fewer-adverse-events-hybrid

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.