hirdetés

Hormonális fogamzásgátlás és a daganatok

Az orális fogamzásgátlás nem növeli a petefészekrák, az endometriumrák, az emlőrák és a kolorektális rák kockázatát.

hirdetés

Az orális fogamzásgátló tabletták 1960-as megjelenése a gyógyszeripar óriási eredménye volt, és lényegesen befolyásolta, sőt átalakította a nők, a családok életét. Amennyire a gyógyszerek fogyásából vissza lehet következtetni, jelenleg a világban kb. 140 millió fogamzóképes, 15-49 éves nő alkalmaz valamiféle hormonális fogamzásgátlást. Már az 1980-as évek végén kimutatták, hogy a hormonális fogamzásgátlás egyéb kockázati faktorok (korai menarche, gyermektelenség, dohányzás, alkohol, testtömeg index, fizikai tevékenység) megléte esetén valamivel növeli az emlőrák kialakulásának kockázatát. Számos közlemény igazolta a kissé, vagy marginálisan megemelkedett kockázatot, és szintén sok tanulmány született, amely nem talált szignifikáns összefüggést a hormonális fogamzásgátlás és az emlőrák kockázata között.

1995-1996-ban 3,5 millió kérdőívet küldtek ki az USA egyes államaiban (California, Florida, Pennsylvania, New Jersey, Észak-Carolina és Louisiana) és nagyvárosaiban (Atlanta, Giorgia és Detroid, Michigan) élő 50 és 71 év közötti embereknek (eredeti nevén American Association of Retired Persons = AARP), melyekben többek között étkezési szokásaikról és életmódjukról kérdezték őket, de felmérték a fogamzásgátló használat és a daganatok kockázatának összefüggéseit is. Több mint 500 000 válasz érkezett, így a világon ez lett a legnagyobb, a táplálkozás és korosodó emberek egészsége közötti összefüggéseket vizsgáló tanulmány.

National Institute of Health-AARP vizsgálat elsődleges célja az volt, hogy összefüggést keressen a különböző hosszúságú orális fogamzásgátlás (OC) által befolyásolt női daganatos incidencia és az életmód (elsősorban a dohányzás és az obezitás/BMI, az alkoholfogyasztás és a fizikai aktivitás) között. A hosszú megfigyelési idő alatt 1241 petefészekrákot, 2337 endometrium karcinomát, 11 114 emlőrákot és 3507 kolorektális rákot jegyeztek fel az asszonyoknál. A beérkezett adatok feldolgozása 2016 szeptembere és 2017 áprilisa között történt, a Cox modellt használták az életkor, az első menstruáció ideje, és számos más faktor kiegyenlítésére.

Több csoportra osztották a betegeket az orális fogamzásgátlás hossza szerint: soha nem szedett, vagy 1 évnél rövidebb ideig szedte (ez volt a referencia), 1-4 évig szedte, 5-9 évig szedte, vagy 10 éven túl is szedte a hormonális készítmények valamilyen fajtáját.

A vizsgált populáció átlagos életkora 62 év volt, 91%-ban fehérek voltak, 96%-ban már posztmenopauzába kerültek. A petefészekrák kockázatát legerősebben a hosszabb fogamzásgátló-használat csökkentette: a 10 évnél hosszabb idejű OC használat esetén a kockázati arány (HR) 0,60-nak adódott (95%CI 0,47-0,76, P< 0,001 trend), de a különböző életmódbeli eltérések nem befolyásolták ezt. Az endometrium karcinomák kockázata szintén az orális fogamzásgátlást hosszú ideig használóknál csökkent a legjobban (HR: 0,66, 95%CI 0,56-0,78, P

Érdekes módon az OC használat hossza és az emlőrák kockázata, valamint a kolorektális rák kockázata között nem tudtak összefüggést kimutatni, pedig sok tanulmány szerint a hormonális fogamzásgátlás emelheti az emlőrák kockázatát (általában HR 1,20-al) – de az is igaz, hogy az OC abbahagyása utáni években a kezdetben megemelkedett kockázat fokozatosan eltűnik.

 

Forrás: JAMA Oncology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.