hirdetés

Hosszú távú szteroidterápia rheumatoid arthritisben

A kortikoszteroidok a rheumatoid arthritis kezelésének részét képezik, de hosszú távú alkalmazáuk mellett számítani kell a jelentős nem kívánt kardiális események gyakoribb előfordulására.

hirdetés

A rheumatoid arthritis (RA) kezelésében alkalmazott glükokortikoidok középkorú betegeknél fokozzák a jelentős nem kívánt kardiális események (MACE, major adverse cardiac event) előfordulásának valószínűségét, mégpedig minden újabb 1 hónapnyi kezelés 14%-kal, függetlenül a terápia megkezdésekor fennálló kardiovaszkuláris kockázat mértékétől – hangzott el az Amerikai Reumatológus Társaság éves virtuális kongresszusán.

A megállapításnak azért van nagy jelentősége a mindennapi klinikai gyakorlat számára, mert a RA kezelésében gyakran – az esetek akár felében – kerül sor glükokortikoidok tartós alkalmazására, olyan betegek esetén is, akik egy vagy több klasszikus kockázati tényezővel (pl. hiperlipidaemia, cukorbetegség, magas vérnyomás, dohányzás) élnek.

Ugyanakkor kevés adattal rendelkezünk arra vonatkozóan, hogy a folyamatos glükokortikoid-alkalmazás miként befolyásolja a jelentős nem kívánt kardiális események előfordulását RA-betegeknél. Pedig ezen információk birtokában dönthetnénk arról, hogy leginkább mely betegeknél célszerű megfontolni szteroidmegtakarító kezelési formák alkalmazását. Rövid távú terápiaként, a fájdalom enyhítése céljából, illetve olyan betegeknél, akiknél egyidejűleg többféle ellenjavallat is fennáll, a glükokortikoidok adása manapság is indokolt lehet, az újabb adatok fényében azonban a hosszú távú kezelés mindenképp kockázatokkal járhat.

A Veterans Administration most nyilvánosságra hozott retrospektív kohorszvizsgálatába 26.239 RA-beteget vontak be, akiknek életkora 40 és 90 év közé esett. Egyik beteg 5 éves anamnézisében sem szerepelt más reumatológiai betegség, korábbi MACE vagy pangásos szívelégtelenség.

A MACE-k 5 évre számított kockázatát 5,7%-nak találták, és a résztvevők közel egynegyede (23%) minősült nagy kockázatúnak. Az utánkövetés első évében összességében a betegek 23%-a, a nagy kockázatú betegek 24%-a részesült legalább 90 napon keresztül glükokortikoid-terápiában. A MACE-k előfordulási gyakorisága a teljes populációban 3,2%-nak, a nagy kockázatú betegek körében 4,9%-nak adódott. A MACE jelentkezéséig mediánértékben 25 hónap telt el.

A befolyásoló tényezők figyelembe vételét követően a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy 6 hónapos periódusokra számítva a glükokortikoid-használat minden 30 napnyi meghosszabbodása a következő 6 hónapban a MACE-k rizikójának 14%-os emelkedésével párosult. E korreláció függetlennek mutatkozott a kiinduláskor fennálló kardiovaszkuláris kockázat mértékétől, a korábbi hosszú távú glükokortikoid-expozíciótól, methotrexat és biológiai szerek alkalmazásától, illetve a kezelés megkezdésekor érvényes Elixhauser Cormobidity Indextől (kivéve rheumatoid arthritis, cukorbetegség, magas vérnyomás és pangásos szívelégtelenség).

Egy másik kutatás is bemutatásra került a kongresszuson, melyben 2006 és 2015 közötti adatok alapján elemezték a hosszú távú glükokortikoid-használat és a kardiovaszkuláris kimenetelek közötti összefüggéseket. A vizsgálatba olyan RA-betegeket vontak be, akik betegségmódosító antireumatikus gyógyszerek (DMARD, disease-modifying antirheumatic drug) adásában részesültek legalább 180 napon keresztül úgy, hogy emellett nem szedtek újabb DMARD-ot, illetve nem került sor a gyógyszeres kezelés felfüggesztésére sem. Összesen 135.583 Medicare-biztosított beteg, illetve az Optum adatbázisból 39.272 beteg adatait elemezték.

A kardiovaszkuláris események incidenciája a két csoportban 1,3, illetve 0,8 volt 100 személy-évre számítva. Stroke vagy szívinfarktus a glükokortikoidot nem szedő Medicare-betegeknél 1,1%-ban, a glükokortikoidot szedő betegek között napi 5 mg-os napi dózis mellett 1,4%-ban, 5–10 mg-os napi dózis mellett 1,7%-ban 10 mg-nál nagyobb napi dózis mellett 1,9%-ban fordult elő 1 éven belül. Az Optum-betegek esetében a fenti arányok rendre: 0,7%, 0,9%, 0,8% és 0,8%.

A szerzők következtetése szerint a glükokortikoidok a kezelés időtartamától és dózisától függő módon fokozzák a kardiovaszkuláris kockázatot.

 

Forrás www.medscape.com/viewarticle/963212#vp_1

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.