hirdetés

Vakcina a rheumatoid arthritis megelőzésére?

Egy állatkísérletes modellen végzett új vizsgálat alapján reményünk lehet arra, hogy előbb-utóbb vakcina állhat a rendelkezésünkre a rheumatoid arthritis megelőzésére.

hirdetés

A Proceeding of the National Academy of Sciences című lapban publikált közlemény a rheumatoid arthritis megelőzésére szolgáló vakcina kifejlesztésére irányuló kutatásokról ad hírt. Úgy tűnik, hogy a vizsgálatban alkalmazott specifikus protein patkányoknál befolyásolhatja a rheumatoid arthritis kialakulását.

A rheumatoid arthritis autoimmun betegség, mely az ízületek gyulladása révén krónikus fájdalmat és tartós rokkantságot okoz. A betegség végleges gyógyítására egyelőre nem rendelkezünk megfelelő eszközökkel, ezért a kezelés fontos eleme a fájdalomcsillapítás.

A szerzők mostani vizsgálatukban egy specifikus fehérjére, a 14-3-3 zétára összpontosítva elemezték annak szerepét az arthritis kialakulásában. Kiindulásként feltételezték, hogy a protein részt vesz az arthritis kialakulásának folyamatában. Észrevették azonban, hogy ha ezt a fehérjét eltávolították a rheumatoid arthritis állatmodelljéből, akkor ez az állapot súlyosbodását vonta maga után. A közlemény egyik szerzője, dr. Ritu Chakravarti ezt azzal magyarázza, hogy e protein antigénként működik, azaz triggereli az immunrendszert.

Ezt követően a kutatók patkányokon tanulmányozták a 14-3-3 zéta szerepét az arthritis kialakulásában. Ehhez olyan, genetikailag manipulált patkányokat használtak, amelyek szervezete nem termelt 14-3-3 zétát, majd arthritishez hasonló állapotot hoztak létre náluk. Azt találták, hogy a 14-3-3 zéta termelésére képes állatokkal összehasonlítva a proteinhiányos patkányok csonttömege és testsúlya csökkent, és szervezetükben súlyos ízületi gyulladás alakult ki, és ennek három fázisa volt elkülöníthető: a tünetmentes stádium, a súlyos ízületi gyulladás stádiuma és a gyulladás enyhülésének stádiuma.

A vizsgálók azt tesztelték, hogy 14-3-3 zéta protein infúziójával enyhíthetők-e a már kialakult ízületi gyulladás tünetei. Ebből a szempontból a kezelést hatástalannak minősítették. A következő lépés annak tisztázása volt, hogy a 14-3-3 zéta proteinnel végzett immunizáció képes-e megelőzni az arthritis tüneteit. Ehhez az ízületi gyulladás indukciója után egy nappal, még a tünetek jelentkezése előtt adták be a kísérleti vakcinát, majd egy héttel később emlékeztető oltás beadására is sor került.

Azt találták, hogy a 14-3-3 zéta proteinnel végzett immunizációt követően az ízületi gyulladás enyhébb formában jelentkezett, és az arthritis súlyossága is csökkent. Az oltás beadása segítette a csont minőségének megőrzését is. A szerzők hangsúlyozzák, hogy a rheumatoid arthritis továbbra is gyógyíthatatlan betegség, ám vizsgálatuk talán az első lépést jelentheti a betegség megelőzése felé. A következő feladat lesz annak tisztázása, hogy a kísérleti vakcinával embereknél is hasonló eredményeket lehet-e elérni, de arra is választ kell találniuk a kutatóknak, hogy e fehérje pontosan milyen hatásmechanizmus révén befolyásolja a tüneteket és az arthritis kialakulását.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.