hirdetés

Integrinek segítik a rák terjedését

Előzetes adatok szerint a ráksejtek szokatlan túlélési mechanizmust használnak fel arra, hogy szétterjedjenek a szervezetben. A mechanizmus új kezelési módszerek kifejlesztésére nyílik lehetőség az áttétképződés és a szekunder tumorok prevenciójára.

hirdetés

A rosszindulatú daganatok kezelése során az egyik legnagyobb kihívást talán az jelenti, hogy elejét vegyük áttétek kialakulásának. Sok esetben a beteg halálát nem is a primer tumor, hanem annak metasztázisai okozzák.

A rákkutatás kulcskérdése, hogy a daganatsejtek miként képesek túlélni a szervezet primer tumortól távoli pontjain. A tumorsejtek viszonylag védettek, amikor egymáshoz vagy környezetükhöz tapadnak, ugyanakkor onnan leválva sérülékenyekké válnak, ami végül a sejt pusztulását eredményezheti.

A londoni Queen Mary Egyetemen (QMUL) működő Barts Cancer Institute munkacsoportjának vezetője, dr. Stéphanie Kermorgant ezt mondja erről: „ A metasztázis sok esetben inkurábilis, éppen ezért továbbra is a rákkutatás kiemelt célpontja. Mostani kutatásunk újabb információkkal szolgált arról, hogy két kulcsmolekula egymással való kommunikációja és együttműködése miként segíti a ráksejtek túlélését az áttétképződés során. Reményeink szerint ezen ismeretek alapján újfajta kezelési módok kidolgozására nyílik lehetőségünk, melyek révén megakadályozható, hogy a tumorsejtek szétszóródjanak a szervezetben.”

A Nature Communications című lapban nyilvánosságra hozott vizsgálatukban sejtkultúrákon és kísérleti állatokon tanulmányozták, hogy a primer tumorról leszakadva milyen változások mennek végbe a ráksejtekben. A kutatók korábban még nem ismert túlélési mechanizmusokat azonosítottak a ráksejteken belül, és azt találták, hogy a túlélésben az integrineknek nevezett molekulák játsszák a kulcsszerepet.

Az integrinek a sejtfelszíneken elhelyezkedő fehérjék, melyek összeköttetésben állnak egymással és interakciót folytatnak környezetükkel. Az integrinek által szabályozott „kívülről befelé”, illetve „belülről kifelé” jelutak igazoltan segítséget nyújtanak a ráksejteknek abban, hogy a környező képletekhez kitapadjanak. A mostani vizsgálat azonban azt mutatta, hogy amikor a ráksejtek „lebegnek” (ami az áttétképződés fontos tényezője), az integrinek adhéziós szerepe helyett egy teljesen új -korábban még nem észlelt- kommunikációs forma kerül előtérbe, egy „belülről befelé” jelút a sejtek belsejében.

Kiderült, hogy a béta-1 jelű integrin egy c-Met nevű másik proteinnel együtt kerül be a sejt belsejébe. A két protein eztán a sejt olyan pontjaira jut el, melyek normális körülmények között a sejt anyagainak lebomlását és eltávolítását szabályozzák. Ezek a pontok ilyenkor új szerepet kapnak a sejt kommunikációjában, melynek megfelelően a két fehérje olyan üzenetet küld a sejt többi része számára, hogy a metasztázisképzés során álljanak ellent a sejthalálnak.

Eddig emlő- és tüdőrák vonatkozásában egyaránt azt találták, hogy csökken az áttétképződés valószínűsége, ha megakadályozzuk, hogy a béta1 és a c-Met együtt bekerüljön a sejt belsejébe, illetve megakadályozzuk, hogy eljussanak a sejt speciális pontjaira.

Az integrinek máris a rákkutatás egyik fő célpontjainak számítanak: egyes szerek már használatosak a klinikai gyakorlatban, míg másokat klinikai vizsgálatokban tesztelnek. Az integrin-inhibitorok többsége egyrészt az adhéziós funkciót gátolja, másrészt blokkolja az integrineket a ráksejtek felszínén. A szerzők vélekedése szerint az e szerekkel eddig elért viszonylag szerény eredmények legalábbis részben az integrinek most felismert szerepére lehetnek visszavezethetők. A jelen adatok birtokában remélhetőleg új stratégiák alakíthatók ki az áttétképződés ellen, illetve olyan hatásos kombinációs terápiákra nyílik lehetőség, melyek megakadályozhatják vagy legalábbis lassíthatják a daganat növekedését és a tumorsejtek szétterjedését.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.