hirdetés

Kacs-diuretikumok szívműtétek után

A szívműtét utáni nagydózisú furosemid adásakor szaporodnak a kedvezőtlen következmények és a halálozás.

hirdetés

Bár nem teljesen értjük a furosemid szívműtétek utáni prognózist befolyásoló szerepét, de a jelenlegi megfigyelések szerint a szívműtétek után adott furosemid növeli a halálozás- és az egyéb kedvezőtlen következmények kockázatát, ezért ilyen esetekben óvatosággal használandó.

A vizsgálat kialakítása

A vizsgálat során 6752, szívműtéten átesett beteget két csoportra osztottak a műtét után adagolt furosemid átlagos napi dózisa szerint: 6033-an tartoztak az „alacsony dózisú” csoportba (

Az elsődleges végpont a kórházi halálozás- és a műtét utáni 1 éven belül bekövetkező halálozás mértéke volt. A másodlagos végpontok a 14 napnál hosszabb kórházi tartózkodás, a 3 napnál hosszabb intenzív osztályon való tartózkodás, és a 48 óránál tovább tartó gépi lélegeztetés voltak.

A vizsgálatba nem vették be a 18 évesnél fiatalabbakat, azokat, akiknek nem volt ismert a testsúlya, ill. azokat, ahol a fent említett adatok 5%-nál több hiányzott.

Legfontosabb eredmények

A magas furosemid adagokban részesülők idősebbek voltak, magasabb volt a BMI-jük, több volt közöttük a diabeteses, a krónikus tüdőbeteg, a szívelégtelenségben- és veseelégtelenségben szenvedő, többen kaptak vértranszfúziót, vazopresszorokat és többüknél történt billentyű-műtét. Magasabb volt a fehérvérsejtszámuk, a karbamid nitrogén, a kreatini, a laktát és a vércukor értékük.

A „magas dózisú” csoportban hosszabb ideig volt szükség vazopresszorok adására, illetve légzéstámogatásra.

Igazított többváltozós analízis szerint az átlagosan magas (≥20 mg/nap) napi furosemid dózissal és a ≥200 mg összdózissal összefüggően emelkedett a kórházi halálozások száma.

A műtét utáni 1 éven belüli halálozás a totál furosemid dózissal és az átlagos napi furosemid dózissal mutatott összefüggést. A 14 napnál hosszabb kórházi tartózkodás, a 3 napnál hosszabb intenzív részlegen való tartózkodás, a 48 óránál hosszabb gépi lélegeztetés többváltozós mutatója az összes furosemid dózissal, a testsúly szerinti összedózissal, a ≥20 mg-nál magasabb átlagos napi furosemid dózissal és a ≥200mg totál furosemid dózissal mutatott összefüggést.

Alcsoport analízis szerint a ≥20 mg napi furosemid adag fölött jelentősen megemelkedik a kórházi halálozás kockázata a 60 év alattiaknál, valamint a 28 fölötti BMI-vel rendelkezőknél, akik vasopresszorokat és vértranszfúziókat kapnak, veseelégtelenségük van, vagy tolulás nélküli szívelégtelenségük van.

A szerzők nem említettek korlátokat.

Forrás:

Gamagami E. High-dose loop diuretic can raise post-cardiac surgery mortality. Medscape Medical News, August 25, 2022. (szakértők által még nem lektorált kézirat alapján).

Jinghang Li, Wufeng Wang, Zhonglin Cai, et al. Association between furosemide administration and outcomes in patients undergoing cardiac surgery. BMC Cardiovascular Disorders. Kézirat. https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-1903852/v1

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.