hirdetés

Ketogén diéta sclerosis multiplexben

Egy új kutatás eredményeiből kiderül, hogy a ketogén diéta javíthat a rokkantság mértékén és az életminőségen, csökkentheti a fáradtságot és a depressziót sclerosis multiplexes (SM) betegeknél.

hirdetés

A magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú ketogén diétának a böjtöléshez hasonló hatása van a szervezetre, elősegíti az energia hatékonyabb felhasználását, és szerepet játszik az immunrendszer szabályozásában. Az étrend segít csökkenteni a vércukorszintet a 2-es típusú diabéteszes betegeknél, és évek óta alkalmazzák epilepsziás betegek rohamainak enyhítésére.

Mivel kevés, a ketogén diétával kapcsolatos adat áll rendelkezésre sclerosis multiplexben, jelen - az Amerikai Neurológiai Akadémia (AAN) 2022-es éves találkozóján ismertetett- vizsgálat a 6 hónapon keresztül folytatott ketogén diéta biztonságosságát, tolerálhatóságát és potenciális klinikai előnyeit igazolta relapszusos SM betegeknél.

A nyílt, nem kontrollált vizsgálatban 65 relapszusos SM beteg vett részt, akik 6 hónapon át ketogén étrendet követtek. A diéta betartását naponta ellenőrizték a vizelet ketonszintjének eghatározásával. A kiindulási időpontban a betegek által jelentett, fáradtságra, depresszióra és életminőségre vonatkozó pontszámokat, az éhomi adipokin szinteket és az SM-mel kapcsolatos releváns klinikai tünetek mérőszámait is meghatározták. Ugyanezeket a mérőszámokat 3 és/vagy 6 hónap ketogén diétát követően újra megvizsgálták. A betegcsoport 83%‑a tartotta magát a ketogén diétához a teljes 6 hónapos vizsgálati időszak alatt.

A ketogén diéta a kiindulási időponttól számított 6 hónapig a zsírtömeg csökkenésével (kiindulás: 41,3 kg, 6 hónap múlva: 32,0 kg; P<0,001), valamint a fáradtság és a depresszió pontszámának szintén jelentős csökkenésével járt együtt. Az SM betegek életminőségének fizikai és mentális összetett pontszámai is javultak a ketogén diéta alatt (P<0,001). A javulást jelző Expanded Disability Status Scale-pontszámok szignifikáns csökkenését figyelték meg a kiindulási időponttól eltelt 6 hónap alatt (kiindulás: 2,3, 6 hónap múlva: 1,9; P<0,001). A 6 perces gyaloglás (kiindulás: 497,1 m, 6 hónap múlva: 528,2 méter; P<0,001) és a 9 lyukú tábla teszt (kiindulás: 21,5 másodperc, 6 hónap múlva: 20,3 másodperc; P<0,001) eredményei is javultak.

A diéta 6 hónapja alatt az éhomi szérum leptin szint szignifikánsan alacsonyabb (kiindulás: 25,5 ng/ml, 6 hónap múlva: 14 ng/ml; P<0,001), az adiponektin szint pedig magasabb lett (kiindulás: 11,4 μg/ml, 6 hónap múlva: 13,5 μg/ml, P=0,002).

A kutatás eredményei alapján a ketogén diéta az SM kezelésében kiegészítő terápiás jelentőségű, hátterében többféle mechanizmus is állhat. Az egyik, hogy a diéta csökkenti a teljes testzsírt. Ez azért fontos, mert egyre több kutatás bizonyítja az elhízás és a zsírok okozta gyulladás szerepét SM-ben. A ketogén diéta immunmoduláló is, például képes csökkenteni a metabolikus stresszből származó oxidatív károsodást, fokozza a mitokondriális biogenezist és csökkenti a szisztémás gyulladást.

A kutatók ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, hogy az eredmények a kutatás 6 hónapja alatt bizonyítják ugyan a diéta biztonságosságát, de a diéta hosszútávú hatásai egyelőre nem ismertek. Figyelembe kell venni, hogy még ha a beteg képes is követni a ketogén étrendet, azzal bizonyos állapotokon, mint például a vesekő, a májbetegség, a reflux, a székrekedés és egyéb anyagcserezavarok, kifejezetten ronthat. Emellett pedig bizonyítani kell a diéta MR felvételeken látható, klasszikus SM markerekre ‑ relapszusokra és agyi elváltozásokra ‑ gyakorolt hatását is.

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/970079?src=#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.