hirdetés

Befolyásolja-e a táplálkozás a sclerosis multiplex kialakulását?

Bár a sclerosis multiplex kialakulása nem előzhető meg és nem késleltethető a táplálkozással, de a D-vitamin hiány bizonyítottan káros hatású.

hirdetés

Az első kiterjedt,  prospektív vizsgálat szerint a jó minőségű, „egészséges” táplálkozás nem csökkenti a sclerosis multiplex (SM) kialakulásának kockázatát, bár a vizsgálat csak a felnőtt korosztály táplálkozására terjedt ki, holott a serdülőkori diéta szerepe fontosabb lehet, mondta Dr. Dalia Rotstein (Brinham and Women’s Hospital, Boston, Massachusetts) a Joint Americas and European Committees for Treatment and Research in multiple sclerosis (ACTRIMS/ECTRIMS) találkozóján 2014. szeptember 11.-én Bostonban. „Bár kétségtelen, hogy az egészséges táplálkozás általánosságban segít csökkenteni a betegségeket – különösen a kardiovaszkuláris betegségeket – és hosszú távon talán a sclerosis multiplexben is hasznos lehet, mert csökkenhet a komorbiditások kockázata”.

A találkozó másik - alacsony esetszámot elemző- előadása szerint a telített zsírokban igen szegény növényi táplálkozás nincs hatással a sclerosis multiplexre: nem volt különbség az aktív léziók, a visszaesések számában, és a Extended Disability Status Scale szerinti arányokban sem de csökkentette a betegek fáradtság-érzését, testtömeg-indexét, összkoleszterin-szintjét és javult a mentálhigiénés állapotuk is. A szerző, Dr. Vijayshree Yadav szerint „a telített zsírokban igen szegény táplálkozás kedvezően befolyásolja az élete minden területét, és vaszkuláris előnyökkel jár a sclerosis multiplexben szenvedők számára is. Mint ahogy más vizsgálatok is megerősítették, a kísérőbetegségek rontják a helyzetet sclerosis multiplexben is”.

Dr. Rotstein és mtsai a Nurses’ Health Study 1-ben és 2.-ben (NHS-ben) résztvevő 185 000 nőt követve 4 évenként diétás felmérést is végeztek. A második NHS-ban 480 sclerosis multiplex kialakulását bizonyították. Nehéz standardizálni a táplálkozási szokásokat, a kutatók ezért az „egészséges diéta” különféle indikátorait használták: az „alternatív egészséges táplálkozási indexet”, az „alternatív Mediterrán diétás indexet”, valamint a DASH-t (Dietary Approaches to Stop Hypertension). További két különálló táplálkozási formát is figyelembe vettek: a „nyugati típusú” (Western) diétát, mely sok vörös húst, cukrot és finomított gabonát tartalmaz, valamint a Prudens diétát, mely zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben, halban, szárnyasokban és teljes magvakban gazdag táplálkozást jelent.

A Cox proporcionális kockázati analízist használva figyelembe vették az életkort, azt, hogy vizsgált személy milyen szélességi fokon élt 15 éves korában, mennyi volt a testtömeg-indexe 18 éves korában, mennyi energiát fogyasztott naponta, és fogyasztott-e D-vitamint. Az eredmények szerint egyik magas minőségű táplálkozás sem csökkentette az SM kialakulásának kockázatát Bár a serdülőkori obesitas és az SM megbetegedés kockázata között szoros összefüggés van, a felnőttkori obesitas és az SM fokozott kockázata között nem lehet kimutatni egyértelmű összefüggést. „Úgy látszik, hogy a serdülőkor egy kritikus időtartam („critical window”), de vizsgálataink nem válaszolják meg ezt a kérdést. Az SM megelőzésére jelenleg speciális diéta nincs, de a D-vitamin hiány és az SM között kétségtelen összefüggés van, ezért betegeimet D-vitamin pótlásra bíztatom”- mondta Rotstein.

               

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. MS Boston 2014 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.