hirdetés

Ketogén diétával és nagy nyomású oxigénterápiával az áttétes rák ellen

Nem toxikus ketogén diéta és hiperbárikus oxigénterápia alkalmazásával a túlélési idő javulását érték el agresszív metasztatikus rákban  számoltak be a University of South Florida hiperbárikus kutatólaboratóriumának munkatársai.

hirdetés

„A ketogén diéta és a hiperbárikus oxigénterápia javítja a túlélést szisztémás metasztatikus rákban szenvedő egereknél” című közlemény a PLoS ONE című lapban jelent meg. A vizsgálatot vezető Dominic D’Agostino, a USF Health Morsani College of Medicine molekuláris farmakológiai és fiziológiai tanszékének munkatársa szerint kutatásuk egérmodellben igazolta, hogy két nem toxikus adjuváns rákterápia, a ketogén diéta és a hiperbárikus oxigénkezelés egyidejű alkalmazása hatásos lehet késői stádiumú metasztatikus rosszindulatú daganatokban.

„Kutatásunk egy költséghatékony, nem toxikus kezelési módszer lehetőségét vetette fel, mely kiegészítheti a jelenleg alkalmazott rákterápiás sémákat és jelentősen javíthatja az előrehaladott áttétes rákbetegségben szenvedők életkilátásait” – magyarázza D’Agostino.

A primer tumortól távol eső helyeken kialakuló metasztázisok felelősek a rák okozta halálozás több mint 90 százalékáért embereknél. A definitív rákterápia kifejlesztésének legnagyobb akadályát éppen az jelenti, hogy nem rendelkezünk hatásos módszerekkel a metasztatikus betegséggel szemben.

A most bemutatott vizsgálatban előrehaladott metasztatikus tumorban szenvedő egereket szokványos szénhidrátgazdag táplálékon tartottak, míg az állatok másik csoportjánál szénhidrátokban szegény, ketogén étrendet alkalmaztak. Mindkét csoport állatai hiperbárikus oxigénterápiában is részesültek, melynek során speciális kamrában fokozott oxigénbevitelt biztosítottak a szövetek számára. A ketogén diéta hatására az élettani folyamatok a glükózfelhasználás felől abba az irányba tolódtak el, amikor a szervezet főként zsírsavakból és ketontestekből fedezi energiaszükségletét. A normális, egészséges sejtek minden gond nélkül alkalmazkodnak ahhoz, hogy energiaforrásként ketontesteket használjanak, a ráksejtek azonban nem rendelkeznek ezzel a metabolikus flexibilitással, ezért kizárólag ezek a sejtek esnek áldozatul annak, hogy a szervezet számára csökkent mennyiségben áll rendelkezésre a glükóz.

A szolid tumorok csökkent oxigénfelhasználású régiókat is tartalmaznak, melyek segítik a daganatot a növekedésben és áttétképzésben. A hiperbárikus oxigénterápia során nagy nyomású 100 százalékos oxigént lélegeztetnek be, mely oxigénnel telíti a tumorokat. Megfelelő alkalmazás esetén a ketogén diéta és a nagynyomású oxigénterápia sem toxikus, sőt még védelmet is nyújthatnak az egészséges szövetek számára, miközben egyidejűleg károsítják a daganatos sejteket. Mindkét kezelési módszer egymástól függetlenül lassítja a betegség progresszióját, állatkísérletekben történő egyidejű alkalmazás esetén pedig a ketogén diéta + hiperbárikus oxigénterápia kombinációja 78 százalékkal hosszabb túlélést eredményezett, mint a szokványos szénhidrátgazdag táplálékon tartott állatoknál.

A jótékony célú önkéntes adományokból finanszírozott kutatás alapját a Boston College kutatójának, Thomas Seyfried professzornak a vizsgálatai képezték. Az ő teóriája szerint a rosszindulatú daganat tulajdonképpen anyagcserebetegség, ezért a terápiás és prevenciós próbálkozásoknak is a metabolikus stratégiák irányában kell menniük. D’Agostino munkacsoportja jelenleg is együttműködik Seyfried professzorral és más kutatókkal klinikai vizsgálatok megtervezésére és a vizsgálati protokoll kidolgozására.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.