hirdetés

Ki iszik a legtöbbet Európában?

Az alkohol fogyasztási szokásokat nem csak a nemzetiség és a kulturális háttér, hanem a dohányzás és a szocioökonómiai státusz is befolyásolja.

hirdetés

Mennyi és milyen alkoholt fogyasztunk el átlagosan egy hét alatt? A választ nagyban befolyásolja a lakhelyünk és társadalmunk kultúrköre, amiben szocializálódtunk. Kelet-Európában a vodka a vezető, a mediterráneumban a bor, míg északon a sör. De lehet-e egységesíteni a mennyiségeket? Ténylegesen hány gramm alkohol van egy korsó sörben vagy egy pohár borban? A válasz országonként változik, így eddig nem is lehetett igazán konkretizálni, hogy ki mennyit fogyaszt. A közös nevezőt a norvég műszaki egyetem egy kutatócsoportja állította össze. 40 európai ország szociológusaival vették fel a kapcsolatot, hogy segítsenek országra és régióra szabott kérdőíveket kidolgozni. A kérdőívekhez illusztrált kártyákat használtak, amelyeken azt ábrázolták, hogy pl. egy pohár sör hány egység alkohol az adott térségben. A mértékkel kapcsolatos információkat is feltüntették, mivel a szabványok országonként eltérőek: egy doboz sör lehet 4 vagy 5 dl is, és vannak országok, ahol nem dl-ben, hanem pintben mérik az űrtartalmat. Ezen segédlettel ellátott és kitöltött kérdőívek alapján pontosan kiszámítható az elfogyasztott alkohol mennyisége grammokban.

A kérdőív része az Európai Szociális Felmérésnek, melyet központi szervezéssel két évente bonyolítanak le 30 ország bevonásával. Az elfogyasztott mennyiségen kívül adatok gyűltek a fogyasztók egészségi állapotáról, életviteléről, szokásairól. Az eredmények óriási eltéréseket mutatnak Európa egyes részei, ill. a társadalmak egyes rétegei között. A legtöbb alkohol Portugáliában fogy, ehhez képest az írek isszák a legtöbbet. A nagyivás szintén Portugáliában jellemző, de Anglia nem sokkal marad le mögötte. A skandináv országok közül Dánia a fő fogyasztó, a hétvégi nagy ivások Norvégiára jellemzők. A férfiak kb. kétszer annyit isznak, mint a nők. A nők a legtöbb alkoholt Izraelben és Közép-Kelet Európában fogyasztják.

Korábban már hét ilyen felmérés készült, de ez volt az első, amit a norvégok dolgoztak ki. A kutatás nem csak a mennyiségre tért ki, hanem egészségügyi vonatkozásai is voltak. A vizsgálatot szervező Terje Andreas Eiko szociológus professzor szerint „Sok új összefüggésre fényt lehet majd deríteni. Azt pl. eddig is tudtuk, hogy az alkoholfogyasztás és a dohányzás kéz a kézben járnak, de mi a helyzet az ital és az életvitel, iskolázottság, társadalmi réteg, egészségi állapot kapcsolatával? Meglepő az eredmény, mi szerint a rendszeres italfogyasztás sokkal gyakrabban fordul elő jobb anyagi körülmények között, míg az alkalomszerű, nagy ivás inkább a szegényebb rétegekre jellemző.”

Nem csak az elfogyasztott alkohol grammokban kifejezett mennyiségét, hanem az alkoholhoz fűződő attitűd, viselkedés, értékmegítélést is elemezték, ehhez összesen 2000 interjút vettek fel a résztvevő országokban. (Egy interjú hozzávetőlegesen másfél órát vesz igénybe.)

Az egyes szubjektív kérdések kiegyensúlyozása is nagy feladat elé állította a kutatókat, hisz pl. a jól szituáltság fogalma nagyon különbözik országonként.

Az adatok nyilvánosak, bárki hozzáférhet a European Social Survey honlapján. További feldolgozásukat követően az Európai Unió egészségügyi biztosához kerülnek.

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb jelentése szereint az európai átlaghoz képest két literrel több, 12,3 liter alkoholt fogyasztanak a magyarok évente fejenként, éppen annyit, mint a lengyelek, a szlovákok, a lettek és a britek. A legtöbb szeszes italt, 18,2 litert a litvánok fogyasztják, míg a legkevesebb a muzulmán országokban fogy. Egy másik friss, a dohányzási szokásokat vizsgáló statisztika szerint a magyarok havonta közel 50 milliárd forintot költöttek idén dohánytermékekre; csak áprilisban 611 millió szál cigarettát, 450 tonna finomra vágott fogyasztási dohányt és 41 millió szál szivarkát értékesítettek a trafikokban.

 

Forrás: ScienceDaily, Egészségügyi Világszervezet

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.