hirdetés

Koleszterinszint szabályozásában szerepet játszó gén

Állatkísérletes és humán adatok alapján olyan gént sikerült azonosítani, mely koleszterinben gazdag étrend mellett csökkenti a májban folyó koleszterintermelést.

hirdetés

A koleszterinnek vannak ugyan kedvező élettani hatásai is az emberi szervezetben, ám magas koleszterinszint mellett a kis sűrűségű lipoproteint (LDL, low-density lipoprotein) az atherosclerosis kockázati tényezője, mely az erek lumenének beszűkítése vagy elzárása révén szívinfarktushoz vagy stroke-hoz vezethet.

A szervezet maga is állít elő koleszterint a májban, de a koleszterin elsősorban az elfogyasztott táplálékból származik, és tudjuk, hogy bizonyos élelmiszerek (pl. tojás, vörös húsok, vaj) nagy mennyiségben tartalmazzák, ezért táplálkozástudományi szakemberek óva intenek ezek túlzott fogyasztásától. A vér koleszterinszintje azonban részben genetikailag determinált, ezért örökletes hajlam birtokában a vér koleszterinszintje koleszterinben szegény étrend mellett is magas lehet.

„Sajnos nem igazán tudjuk, hogy ezek a genetikai különbségek ténylegesen milyen klinikai eltérésekben mutatkoznak meg, mennyiben járulnak hozzá az elhízáshoz vagy a koleszterinszint alakulásához” – írja dr. Brian Parks, a táplálkozástudományok professzora (University of Wisconsin-Madison), a Cell Metabolism  című lapban publikált kutatás vezetője.

Széles körben folynak olyan kutatások, melyek nagy génszekvenálási adatbázisok alapján igyekeznek korrelációt találni egyes genetikai variációk és bizonyos fenotípusok, például specifikus kórállapotok között - a most közölt eredmények is ilyen vizsgálatból születtek. A rendelkezésre álló génszekvenálási adatok alapján Parks professzor munkacsoportjának sikerült azonosítani a genomnak olyan régióit, amelyek felelősek a vér koleszterinszintjében mutatkozó különbözőségért. A kutatók is elismerik, egyelőre nem tisztázott, hogy az azonosított gén hogyan és mennyiben járulhat hozzá a vér koleszterinszintjének alakulásához.

Az általuk kifejlesztett újszerű technika azon felismerésen alapul, hogy jelentős átfedés figyelhető meg az egerek és az emberek genetikai állománya között. A genetikai szekvenciák tekintetében az átfedés mértéke átlagosan 85% körül van, ebbe nem tartoznak bele azok a „junk” (hulladék) DNS-ek, melyek nem kódolnak fehérjéket, és funkciójuk sincs.

Módszerükkel a kutatók egy olyan 112 génből álló „hálózatot” azonosítottak az egerek májában, mely részt vesz a koleszterinszintézisben. Ezt a 112 egérgént humán genomregiszterekkel vetették össze, átfedést keresve az emberi DNS-szekvenciákkal. Ily módon 54 emberi gént sikerült kiválasztani, melyek közül 25-nek a jelentőségét az adja, hogy korábban még nem volt ismert, hogy ezek részt vennének a koleszterin- vagy lipidanyagcserében.

A további kutatások egy génre, az úgynevezett Sestrin1-re szűkítették le a kört. A részletesebb elemzés fényt derített a Sestrin1 működésére is: ez a gén állítja le a májban a koleszterinszintézist akkor, ha a táplálékból elegendő mennyiségű koleszterin jut be a szervezetbe. Amikor ezt a gént a kísérleti egerek májában „kiütötték”, az egér szervezete többé már nem volt képes szabályozni a vér koleszterinszintjét. Ennek következtében a vér koleszterinszintje jelentősen megemelkedett, mert a máj továbbra is szintetizált koleszterint annak ellenére, hogy a táplálék is elegendő mennyiségű koleszterint tartalmazott.

A vizsgálat vezetője szerint mostani adataik részben magyarázatot adnak az örökletesen magas koleszterinszint hátterére. 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.