hirdetés

Koronária revaszkularizáció

A percután koronária revaszkularizáció sikerességét elsősorban az befolyásolja, hogy mennyire sikerül az érintett erek tágítása.

hirdetés

Egy friss megfigyeléses kohorsz vizsgálat adatai szerint növekszik a halálozás kockázata, amennyiben a sürgősségi percután koronária intervenció során nem sikerül az összes beszűkült koszorúsér revaszkularizációja. A JAMA Cardiology-ban 2017. december 27.-én online megjelent közlemény szerint még nagyobb a kockázat, ha a sikertelen tágítás anatómiailag eltérő ereket érint.

New York államban gyűjtött percután koronária beavatkozások adatai (Percutaneous Coronary Interventions Reporting System) szerint emelkedik a beavatkozás utáni három évben a mortalitás, ha egy 90%-nál jobban beszűkült éren, vagy legalább két koronária arterián, vagy a bal leszálló arteria (LAD) kezdeti szakaszán nem sikerül a komplett revaszkularizáció.

Az analízis során 41639, PCI-n átesett, több koronáriát érintő szívbeteg New York állami lakos adatait dolgozták fel a 2010 és 2012 közötti időszakban. A betegeket két csoportba sorolták: egyik csoportba az ST-szegmentum emelkedésével járó (STEMI) szívinfaktusos, vagy akut koronária-szindrómás betegek, a másik csoportba pedig a STEMI nélküli stabil ischaemiás szívbetegek kerültek. A STEMI-ben szenvedő betegek átlagos életkora 62,8 év, a többieké 66,6 év volt. A csoportok közötti különbségeket (életkor, testtömeg index, ejekciós frakció, hemodinamikus instabilitás, congestiv szívelégtelenség, malignus ventrikuláris aritmia, COPD, diabetes, veseelégtelenség) igyekeztek kiegyenlíteni. A mortalitási adatokat a beavatkozás után 3 évvel hasonlították össze.

A műtéti beavatkozások során igen gyakori volt az inkomplett revaszkularizáció: általánosságban a STEMI-s betegek 78%-ánál, a nem STEMI-s betegek 71%-ánál. A STEMI-s betegeknél az inkomplett reveszkularizáció a következőképpen oszlott meg: 34%-ban 90%-os vagy még nagyobb volt a szűkület, 24%-ban kettő, vagy több nagy epikardiális artéria volt érintett, illetve 10%-ban a proximális LAD-ot nem sikerült revaszkularizálni. A nem STEMI-s betegeknél az inkomplett eljárás oka a betegek egyharmadánál a 90%-osnál nagyobb szűkület volt, a betegek egyötödénél kettő, vagy több artériát érintett, illetve 7%-ban a proximális LAD inkomplett revaszkularizációja történt. Az átlagosan 3,4 évvel a PCI után végzett felmérés szerint a mortalitás aránya lényegesen magasabb volt az inkomplett revaszkularizáció után, mint a komplett beavatkozás után.

A mortalitási kockázati arány a különféle szűkületek függvényében: a 90%-nál nagyobb stenosis IR-je a STEMI-s betegeknél 1,16-szor, a nem STEMI-s betegeknél 1,15-ször emelte a halálozást. Ugyanígy a két, vagy több ér IR-je a STEMI-s betegeknél 1,35-tel, a nem STEMI-s betegeknél 1,17-tel növelte a mortalitás kockázatát, míg a proximális LAD inkomplett revaszkularizációja a STEMI-s betegeknél 1,31-gyel, a nem STEMI-s betegeknél 1,11-gyel emelte a korai mortalitás kockázatát.

A közlemény első szerzője, Dr. Edward L Hannan (State University of New York, University at Albany, Rensselaer) szerint és mindenképpen törekedni kell a komplett revaszkularizációra (CR-ra), és lehetőség szerint a többféle  inkomplett revaszkularizáció (IR) mindegyik formáját lehetőleg kerülni kell, de az IR bizonyos eseteiben arteriális bypass műtéti behelyezésére (coronay artery bypass graft = CABG) van szükség.

A közleményhez írt kommentárjában Dr. William S. Weintraub (MedStar Washington Hospital Center, Washington, DC) szerint a vizsgálat a szakirodalommal egyezően kimutatta, hogy a betegség kimenetele nemcsak attól függ, hogy sikeres volt-e a revaszkularizáció, hanem attól is, hogy ez a revaszkularizáció mennyire volt komplett. A tanulmány nem vett figyelembe számos olyan tényezőt, amely esetleg befolyásolhatta az eredményeket, pl. a balkamra működési zavarának súlyossága, vagy a beteg rossz általános állapota, törékenysége, bár az előzőre utal az ejekciós frakció mérése is. A komplett revaszkularizációnak gátat szabhatnak egyéb tényezők is: pl. a koronáriaartériák anatómiai variánsai, illetve az egyensúlyi állapot. 

 

Forrás: Medscape News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.