hirdetés

Központi idegrendszeri acidózis pszichiátriai kórképekben

Számos pszichiátriai betegségben priméren előfordulhat központi idegrendszeri acidózis, bár ennek  jelentősége egyelőre ismeretlen.

hirdetés

A szervezet sav-bázis homeosztázisa az egyes szervek megfelelő működésének ill. az általános jól létnek a felelőse. Az acidózis vagy acidaemia sok súlyos szomatikus betegség részjelensége lehet, pl. keringési-légzési vagy veseelégtelenség talaján alakul ki. Cikkünk fő kérdése, hogy a pszichiátriai betegségek velejárója-e az idegrendszeri acidózis?

Korábbi neuropatológiai vizsgálatok bizonyították, hogy szkizofrén, bipoláris zavaros betegek agyszövete a normálisnál alacsonyabb pH-jú. A jelenséget szekundérnek tartották, a gyógyszeres kezelés mellékhatásával ill. a halál előtti, agonia eseményeivel magyarázták. A jelen hasábokon ismertetett kutatás adatai szerint azonban a jelenség priméren is megfigyelhető, a mentális zavarok részét képezi. Az elmélet ötféle, szekundér tényezőket kizáró állatmodell segítségével is bizonyítást nyert.

A japán Fujita Orvostudományi Egyetem kutatói egy sor állatmodelles kísérletben az agyszövet acidózisát észlelték. Az egérkísérletek során ma már jól leképezhető a szkizofrénia, a bipoláris zavar és az autizmus spektrumzavar is. A vizsgálat felvetése szerint egy eddig ismeretlen történés vagy folyamat játszik ebben szerepet, mely akár patognomikus szereppel bírhat.

A kutatás az eddig fellelhető szakirodalmi adatok meta-analízisével kezdődött. (A kutatók 10 ilyen jellegű, neuropatológiai közleményt találtak.) A jelenséget post mortem körülmények között minden esetben meg lehetett figyelni. Ezt tapasztalta a japán egyetemi labor is, akik elsősorban szkizofrén és bipoláris betegeket vizsgáltak. A betegek agyszövetének pH-értékét mindig összehasonlították a mentális zavarban nem szenvedett elhunytakéval. A számításokat korrekciós faktorokkal végezték. Ennek célja a post mortem időtartam, az életkor és az antipszichotikum szedés okozta fokozott aciditás figyelembe vételez, ezek a tényezők ugyanis bár kismértékben, de tovább csökkenthetik a pH-t.

Az acidózis primér jellegének reprodukálásához volt szükség az állatkísérletekre. A vizsgálat körülményeit az alábbiak szerint standardizálták. Az egerek közül egyik sem kapott antipszichotikus kezelést; terminális időszakukat egységesen szabták meg, ahogyan a post mortem időtartamot is; életkoruk azonos, aktivitásuk közel egyenletes volt. Mind az ötféle egérpopulációban tetten érték az acidózist. A kontroll egerekhez képest statisztikailag szignifikáns különbség mutatkozott. Az alacsonyabb pH-n felül markáns laktátemelkedés volt a beteg egerek agyában. A laktátszint és a pH-érték között negatív korrelációt találtak. Az eredmények azt sugallják, hogy a központi idegrendszeri acidózis natív esetekben is jelen van, azaz nem egy mesterséges vagy véletlen melléklelet pszichés betegségeknél.

A kutatási eredmények természetesen támadhatóak. A kritikusok szerint a post mortem változások eleve egy olyan kaszkádot indítanak be, mely az acidózishoz vezet. A kutatók ezzel szemben azt állítják, hogy a mentális betegségek sejtszintű működési zavarai, pl. a neuronok hiperexcitációja, krónikus gyulladása váltják ki a jelenséget. Utóbbiak egyben a betegségek feltételezett patofiziológiai lépései is. Akár így, akár úgy, a közlemény sok új kérdést vet fel. Mik lehetnek az acidózis kialakulásának konkrét lépései? Van-e körülhatárolható agyterület, mely a folyamat fenntartásáért felelős? Van-e egyáltalán jelentősége az acidózisnak a kórfolyamat szempontjából? Ha igen, akkor az a betegség kiváltóoka vagy szövődménye?

 

Forrás: Science Daily

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.