hirdetés

A szkizofrénia új terápiás megközelítése

A gyermekkorban átélt stressz élethosszig megváltoztathatja az agyi aktivitást, és akár a szkizofrénia kialakulását is elősegítheti.

hirdetés

Földünk lakosságának csaknem egy százaléka szenved szkizofréniában. A betegség okai nem ismertek, az azonban köztudott, hogy az öröklött hajlam mellett bizonyos környezeti faktorok is – mint a korai életszakaszban átélt traumatikus élmények – növelik kialakulásának esélyét.

Egy nemzetközi kutatócsoport csaknem száz szkizofrén felnőtt megkérdezése során azt találta, hogy a betegek egy része kora gyermekkori érzelmi elhanyagoltságról vagy egyéb kedvezőtlen körülményről, élményről számolt be. A neurodegeneratív betegségekkel foglalkozó André Fischer (DZNE, Göttingen) feltételezése szerint ezek a korai életszakaszban átélt élmények epigenetikus folyamatokon keresztül képesek tartósan megváltoztatni a gének aktivitását az agyban. Erre bizonyítékokat is találtak elhunyt betegek vizsgálata során, az agytevékenységet irányító prefrontális kéregben nagy mennyiségű hiszton-deacetiláz 1 (HDAC1) enzimet mutattak ki. Ez az enzim távolítja el a hisztonok acetil-csoportját, amelyekre a DNS feltekeredik. Ennek következtében az örökítőanyag stabilabban kötődik, és az egyes gének többé nem aktiválódnak. Ez magyarázhatja, hogy a kora gyermekkorban átélt élmények miért befolyásolnak egy olyan betegséget, ami többnyire a korai felnőttkorban jelentkezik.

A kutatók a HDAC1 aktivitását a korai életszakaszban átélt traumákkal egereknél is fokozni tudták. Ehhez elegendő volt, hogy az állatokat röviddel születésük után elválasztották az anyjuktól. Később ezek a példányok olyan tüneteket mutattak, amihez hasonló a szkizofréneknél is előfordul. Azonban egy HDAC-gátlóval a betegség kialakulását sikeresen meg lehetett előzni. A hatóanyag gátolja a HDAC1-et, miáltal megszabadítja a géneket a hiszton túl stabil kötéséből. Fischer reméli, hogy egy hasonló kezelés a szkizofrén pácienseknél is beválhat.

A tudósok szerint ez hamarosan lehetségessé is válhat, mivel néhány HDAC-gátló, mint például a rák kezelésére szolgáló entinostat éppen klinikai tesztelés alatt áll. A vorinostatot pedig az USA-ban már engedélyezték a specifikus T-sejtes limfóma kezelésére. Szintén lehetséges hatóanyag az antiepileptikum valproinsav, aminek ugyancsak HDAC-gátló hatást tulajdonítanak. Fischer szerint a valproinsavat már a múltban is használták pszichózis kezelésére.

A tudósok szerint elsősorban azoknál lehetne szó ilyen kezelésről, akik vérmintáiban megemelkedett HDAC-koncentráció mutatható ki. Az eredmények bíztatóak, de nem tudni, hogy klinikai tanulmányok is követik-e. Fischer arra figyelmeztet, a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben közzétett publikációban, hogy nagyon óvatosnak kell lenni, amikor az állatkísérletek eredményeit a humán betegségekkel összefüggésben értelmezzük, ráadásul olyan komplex betegségek esetén, mint a szkizofrénia. A kutatók mégis bizakodóak, hogy az epigenetika nagy lehetőségeket nyújt az új terápiás megközelítések számára.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.