hirdetés

Okostelefonok segítik a szkizofrén betegeket

„E technológia már régóta a zsebünkben lapul, de csak nemrégiben kezdtünk benne úgy gondolkodni, mint a pszichoterápiás beavatkozások egyik lehetséges eszközében − nyilatkozta Ben-Zeev. − A terápiát ily módon bárki magával viheti mindenhová, bárhol és bármikor elérheti, amikor csak szüksége van rá. Eztán nem lesz olyan pontja a világnak, ahonnan nem lesz hozzáférhető.”

hirdetés

A Schizophrenia Bulletin különszámában Ben-Zeev négy közleményt tett közzé, mellyel belépett azon kutatók sorába, akik a mobiltelefonokat és az okostelefonokat a mentális egészség szolgálatába kívánják állítani. A kutató tisztában van azzal, hogy a mentális betegekkel foglalkozó szakemberek némelyikének kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy betegeik képesek-e kellően produktív módon használni a mobiltechnológiát.

E felismeréstől vezetve Ben-Zeev és munkatársai a közelmúltban felmérést végeztek 1600, súlyos fokú mentális zavar (pl. szkizofrénia, skizoaffektív betegség, bipoláris zavar) miatt gondozott chicagói személy körében. Az eredmények azt jelzik, hogy a betegek 70 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal, azt beszélgetésre, SMS-ezésre és internetezésre használja. Ez elmarad ugyan az átlagos amerikai populációban regisztrálható 94 százalékos aránytól, mindenesetre sokkal jobb, mint amit a mentális betegségben szenvedők mobilhasználatával kapcsolatban kétkedők feltételeztek.

Ben-Zeev szerint vizsgálatuk egyik célja az volt, hogy serkentse a potenciális lehetőségekkel kapcsolatos vitákat, hiszen a mobiltechnológia nagy lökést adhat a pszichotikus betegségek kutatásának, és arra bátoríthatja a kutatókat és a klinikusokat, hogy e technológiákat kreatív módon építsék be munkájukba.

A négy közlemény közül az első nemzetközi szakértők véleményének általános áttekintését nyújtja, és ezen belül konkrét irányelvekkel és gyakorlati ajánlásokkal is szolgál a jövőbeni kutatások számára. Ben-Zeev szerint: „Amennyiben a szakértők megosztják tapasztalataikat és ismereteiket, ez kétségkívül hasznos lesz azon kutatók számára, akik nem rendelkeznek kellő elméleti alappal a mobiltechnológiával kapcsolatos kutatások megtervezéséhez, nincsenek tisztában annak szoftver- és hardver-igényével, és nem ismerik azokat a statisztikai módszereket, melyek az ilyenfajta vizsgálatokból nyerhető bőséges adatok megfelelő feldolgozásához szükségesek.”

A másik három közlemény olyan empirikus vizsgálatokról számol be, melyek a mobiltechnológia pszichiátriai alkalmazásaiból villantanak fel néhányat. Az első egy olyan, előre programozható karórát mutat be, mely figyelmezteti viselőjét, hogy ki kell töltenie egy papír alapú kérdőívet. A második cikk egy digitális „személyi asszisztenst” mutat be, mely abban segít, hogy a beteg ne felejtkezzen meg egy számítógépes alapú kérdőív rendszeres kitöltéséről, míg az utolsó közlemény egy olyan SMS-szolgáltatásról szól, mely szöveges üzenetet küld, amikor a betegnek önmegfigyelésen alapuló visszajelzéseket kell adnia.

A mobiltechnológia szolgálhatja a kutatást is. „Ez nem az a tipikus modell, amit korábban megszoktunk – mondja Ben-Zeev. − A kutatások helyszíne most még általában valamelyik egyetemi központ, majd hosszú idő telik el, amíg a tapasztalatok eljutnak a mindennapi klinikai gyakorlatba. Ezt az utat kívánjuk megrövidíteni azáltal, hogy állandó visszacsatolást biztosítunk az egészségügyi ellátás szereplői részére.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.