hirdetés

Az atípusos antipszichotikumok veszélyei

A második generációs antipszichotikus szerek idős betegekben akut vesekárosodást, vizeletretenciót és hipotenziót okozhatnak, sőt szedésük növelheti a mortalitást is.

hirdetés

A típusos (vagy első generációs) antipszichotikumokat az 1950-es években vetették be a pszichózis (leginkább a skizofrénia) kezelésére, de használatosak akut mániás megnyilvánulásokban, agitációban és hasonló állapotokban is. Legismertebb képviselőik a klórpromazin, a promazin, a droperidol, a flufenazin, a haloperidol, stb.

Az atípusos (vagy második generációs) antipszihotikumok hasonló hatásmechanizmussal, de eltérő mellékhatásokkal rendelkeznek. Leginkább szkizofréniában, bipoláris zavarokban, súlyos depresszióban, Alzheimer-kórban, és egyéb olyan betegségekben alkalmazzák őket, mint pl. Tourett-szindróma, súlyos szorongásos állapotok, autizmus, Parkinson-pszichózis, stb. Legismertebb képviselőik az aripiprazol, a clozapin, az olanzapin, a quetiapin, a risperidon, a zotepin, a ziprasidon, stb. Sajnos ezek a szerek is mindenképpen megfontolandó mellékhatásokkal járnak.

Az atípusos antipszichotikus szerek alkalmazása nyomán idős betegeknél akut vesekárosodás figyelhető meg – állapította meg az Annals of Internal Medicine-ben most megjelent egyik tanulmány (Hwang). A kutatók csaknem 100 000 olyan, 64 évnél idősebb ember kórtörténetét nézték át, akik atipusos antipszichotikumokat (quetiapint, risperidont, vagy olanzapint) szedtek. Ezek a betegek 90 napon belül kétszer gyakrabban kerültek kórházba akut vesekárosodás („acute kidney injury” = AKI), vagy egyéb mellékhatások miatt, mint az ilyen gyógyszereket nem szedő idős egyének – jelentette ki a tanulmány vezető kutatója, Dr. Amit X. Garg ( vesespecialista, London Kidney Clinical Research Unit in Ontario, Kanada). A fenti orális gyógyszerek bármelyikét szedő betegeknél nőtt az akut vizeletretenció, a hipotenzió, sőt a mortalitás is. „Fel akartuk hívni a figyelmet a kérdésre, és óvatosságra akartuk inteni az ilyen szereket felíró orvosokat – tette hozzá Dr. Garg - hiszen gyakran használják ezeket a szereket nem jóváhagyott indikációkban is, például dementiában, ami biztonságossági kérdéseket vet fel”.

Az atípusos antipszichotikus szerek antagonizálják az alfa-adrenerg-, a muszkarin-, a szerotonin- és a dopamin receptorokat is. Számos beszámoló mutatott már rá, hogy használatuk esetén akut vesekárosodás, vagy legalábbis a vesefunkciók hirtelen romlása következhet be. Ugyanakkor az ilyen, és egyéb mellékhatások (pl. neuroleptikus malignus szindróma, rhabdomyolysis) epidemiológiai vizsgálatára csak korlátozott mértékben került sor.

A vizsgálatban olyan 97 777, 65 évnél idősebb emberek orvosi információit gyűjtötték össze a kanadai Ontario tartományból, akik részére valamilyen atípusos antipszichotikus szert írtak fel az orvosok 2003 és 2011 között. A betegek átlag életkora 80,7 év, a diagnózis 53,8%-ban demencia volt. A leggyakrabban felírt gyógyszer a risperidon (45,7%), majd a quetiapin (35,3%), és végül az olanzapine (19%) voltak. A recepteket 89,2%-ban a háziorvosok írták fel, 6,8%-ban pszichiáterek, 4,7%-ban gerontológusok. Az adatokat egy ilyen gyógyszereket nem szedő azonos korú, nemű, stb. népességcsoporttal hasonlították össze.

Az atipusos antipszichotikus gyógyszereket kapó betegeknél lényegesen magasabb volt az akut vesekárosodás miatti hospitalizáció kockázata, mint az ilyen gyógyszereket nem szedőknél (RR 1,70, 95%CI 1,22-2,38). A hospitalizáció kockázatának megszaporodásán kívül sok egyéb mutatóban is romlás következett be. Növekedett a vizeletretenciók aránya (RR 1,98, 95%CI 1,63-2,40), a hipotenziók aránya (RR 1,91, 95%CI 1,60-2,28), a pneumoniák száma (RR 1,50, 95%CI 1,39-1,62), a kamrai arritmiák kockázata (RR 1,47, 95%CI 1,18-1,82), valamint a szívinfarktusok száma is (RR 1,36, 95%CI 1,20-1,53). A bármilyen okból bekövetkezett halálozás is növekedett az első 90 napban (RR 2,39, 95%CI 2,28-2,50). Érdekes módon sem a gyógyszer fajtája, sem annak dózisa nem befolyásolta ezeket az értékeket.

A kutatók megjegyezték, hogy az Egyesült Államok Gyógyszer- és Élelmiszerellenőrzési Hivatala (FDA) 17 randomizált, kontrollált vizsgálat alapján már 2005-ben „black-box” figyelmeztetést közölt, mely szerint idős, demenciában szenvedő betegeknél az atípusos antipszichotikus szerek szedése kapcsán a mortalitás 1,6 – 1,7-szeres növekedése figyelhető meg.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News 

2. Annals of Internal Medicine

3. The Journal of Clinical Psychiatry 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.