hirdetés
hirdetés

Krónikus lymphocytás leukaemia: az ESMO klinikai gyakorlati irányelvei a diagnózis megállapításáról, a kezelésről és a nyomon követésről

Praktikus ajánlások CLL-ben

GYAKORISÁG ÉS EPIDEMIOLÓGIA
A krónikus lymphocytás leukaemia (CLL) a leggyakoribb vérképzőszervi daganat a nyugati országokban, évente 4,2/100 000 eset incidenciával, amely mutató 30 fölé emelkedik 80 éves életkor felett. A diagnózis megállapításakor az életkori középérték 72 év, de a betegek mintegy 10%-a 55 év alatti. A CLL-re való hajlamnak az örökletes komponensére az érintettek családtagjainak 6–9-szeres kockázatemelkedése jellemző.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.