hirdetés

Krónikus migrén és temporomandibularis rendellenességek

Krónikus migrén mellett szinte mindig jelen van az állkapocs ízület működészavara, mely a kórfolyamatot rontja.

hirdetés

Egy brazil vizsgálat eredményei szerint a krónikus migrénes betegek között gyakran fedezhető fel valamilyen temporo-mandibularis működészavar. Az állkapcsot a koponyával összekötő (zsanérszerű funkciójú) temporo-mandibularis ízületkóros működése rágászavarban vagy feszítő, halántéktáji fájdalomban nyilvánul meg.

A Sao Paolo-i Egyetem kutatói klinikai, funkcionális és neuroradiológiai módszereket integrálva próbálnak a betegség mélyére hatolni. Elsőként vizsgálták a temporo-mandibularis ízület működésének és a migrénes rohamok gyakoriságának és intenzitásának kapcsolatát. A kutatásba vont 84 középkorú nő közül 21-nek krónikus, 31-nek epizodikus migrénje volt. A krónikus migrénesek körében legalább havonta 15 fejfájásos epizódot jelentkezett. A kontrollcsoport 32 hölgyének sosem volt migrénes rohama. Állkapocsízületi rendellenességet az egészséges személyek 54%-ánál figyeltek meg, epizodikus fejfájás mellett az ízületi rendellenesség előfordulása 80%-os, krónikus migrén mellett 100%-os volt.

A vizsgálat vezetői szerint az eredmény nem meglepő, mivel az ízületi rendellenesség fokozza a centrális szenzitizációt, így a fejfájásos epizódok gyakoriságát. A gyakrabban átélt fájdalom pedig fokozza a fájdalomra való érzékenységet. A periférián lévő fájdalomérző receptorok, a nociceptorok krónikus ingerlése érzékennyé tesz a fejfájásra. Az elméletet támasztja alá az is, hogy a migrénnek és a temporo-madibularis működészavarnak hasonló patomechanizmusa van. Mindkettő összefügg a stresszel: stressz hatására fokozódik a rágóizmok feszülése, ami fájdalomhoz, az ízület mozgásának beszűküléséhez, az ízület ropogásához, kattogásához vezet. Krónikus esetben az izomfájdalom az arcba vagy a nyakba vetül, fáradtsággal társul. Mindez növeli a fejfájásra való fogékonyságot. A migrén összességében a brazil társadalom kb. 15%-ánál fordult elő valamilyen formában, 2,5%-ban pedig krónikus formában van jelen.

Felmerül a kérdés, hogy ha a migrén mellett ilyen gyakori ez a rendellenesség, akkor van-e kóroki szerepe? A kutatók szerint noha közösek a két betegség rizikófaktorai, az ízületi működészavar nem játszik szerepet a migrén kialakulásában. A migrénnek multifaktoriális, neurológiai  eredetű, nem befolyásolja az állkapocs működése. A tempomandibularis ízület működészavara sokkal inkább párhuzamosan fennálló komorbiditásnak tekinthető, amely súlyosbítja a migrént. Összefoglalva úgy lehet fogalmazni, hogy gyakorlatilag minden krónikus migrénesnek van állkapocsízületi működészavara; ugyanakkor nem minden állkapocsízületi zavarban szenvedő beteg migrénes. Az eredmények fényében érdemes a migrénes betegek állkapocs ízületét vizsgálni ill. kóros eltérés esetén kezelni. (Utóbbi a hazai gyakorlatban egyet jelent a gyógytornával.) A szűrés fordítva is igaz, a szájsebészeknek, fül-orr-gégészeknek érdemes a fejfájásra rákérdezni, ha temporo-mandibularis eltéréssel találkoznak.

 

Forrás: Science Daily

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.