hirdetés

Idegstimuláció a fejfájás kezelésében

Újabb kutatások szerint az idegingerlés különböző formái ígéretesnek tűnnek a terápia-rezisztens fejfájások enyhítésére.

hirdetés

Az orrüreg mögött elhelyezkedő idegsejtcsoport, a ganglion sphenopalatinum (SPG) cluster fejfájásban betöltött patofiziológiai szerepe már régóta ismert, már több mint 100 éve a fejfájás csökkentésének jól ismert terápiás célpontja. Az eddigi kezelési próbálkozások között kokain, alkohol, kortikoszteroidok és az alkohol injekció egyaránt szerepelt. Jelenleg a kutatók az SPG elektromos ingerlésével próbálkoznak, az ingereket egy, a betegbe ültetett távirányítható rendszer segítségével adagolják. Az egyik ilyen ígéretes vizsgálat 6 európai központban zajlik, olyan betegek bevonásával, akiknek legalább heti 4 rohamuk van.

A vizsgálatot vezető dr. Rigmor Jensen, a Koppenhágai Egyetem Glostrup Kórházának munkatársa egy Bostonban idén februárban tartott tudományos tanácskozáson elmondta, hogy ez az elektromos ingereket kibocsátó új, beültethető rendszer a fejfájás intenzitását és/vagy frekvenciáját átlagosan 73%-kal képes csökkenteni.

A vizsgálatban részt vevő betegekbe egy parányi idegingerlőt ültettek be minimálisan invazív sebészi úton, a beavatkozás után a betegek bőrén nem keletkezett szemmel látható heg. A műtétet követő 30 napban a legtöbb beteg tipikus műtéti mellékhatásként enyhe-közepes szenzoros zavarokat észlelt. Az ingerlő elektródái az SPG felett helyezkedtek el, a betegek egy kézzel irányítható vezeték nélküli kisméretű eszköz segítségével az akut rohamok idején maguk adhatták az elektromos ingereket önmaguknak. Ehhez az ingerlőeszközt az arcukra, az implantátum közelébe kellett helyezniük. A betegeket random módon valódi és álingereket kapó csoportokba sorolták.

A beültetést követő 6 hetes stabilizációs időszakot legalább 3 hetes kísérleti periódus követte. Az átlagosan 43 éves, 83%-ban férfiak alkotta 43 fős betegcsoportból 38 beteg fejezte be a kísérleti periódust (a vizsgálatból kimaradás oka néhány esetben a vezeték elmozdulása volt). A résztvevők túlnyomó többségének betegsége több mint 10 éve fennállt, és számos eredménytelen terápiás próbálkozáson esett már át, mindennapi tevékenységüket betegségük súlyosan korlátozta.

Az ingerlést követő 15. percben a kezelt csoport 55%-a, az álingerelt csoport 6%-a (p<0,0001) számolt be fájdalom csökkenésről, ami 90 percig tartott. A betegek 42%-ában a cluster rohamok frekvenciája 89%-kal csökkent.

Az egy éves utánkövetett 28 beteg 93%-a tolerálhatónak tartotta az ingerlést, és 86 %-a nem érezte az implantátumot vagy nem találta zavarónak, 61%-uk jelentős javulást érzett a korábbi fejfájásrohamokhoz képest és 79%-uk számolt be életminősége javulásáról.Jelentős hányaduk (39%) nem szorult preventiv gyógyszerszedésre, 71%-uk nagyon jónak ítélte a kezelést, 86%-uk ismét alávetné magát a beavatkozásnak, 96%-uk pedig másoknak is ajánlaná.

A szerzők szerint a beavatkozás kevésbé invazív, mint az occipitális idegingerlés (ahol az elektródákat a nyak és fej határán ültetik a bőrbe), kevesebb elektróda elmozdulással és fertőzéssel jár, de mindkét eljárás igen hasznos, és nagyon fontos a terápiás eszköztár bővülése, hisz minden beteg más, a különféle terápiákra különbözőképp reagál, fontos - és rendkívül nagy kihívás-, hogy a megfelelő beteg a megfelelő terápiát kapja.

Az occipitális idegingerlés hatását krónikus migrénben szenvedőkön tanulmányozták. Ehhez egy vékony, elektródákat tartalmazó huzalt ültettek a bőr alá, amelyhez egy kisméretű elemes impulzusgenerátort csatlakoztattak, amit szintén a bőr alá ültettek.

Ebben a prospektiv, multicentrikus, kettős vak vizsgálatban a betegeket kezelési és kontroll csoportba randomizálták 12 héten át, majd ezt követte további 40 hétig egy nyílt vizsgálati szakasz (amelyben ismert volt a résztvevők előtt, ki mikor milyen ingert kap).

A vizsgálat során a 133 beteget tartalmazó kezelt csoportban a fejfájásos napok száma szignifikánsan, 6,7 nappal csökkent (p<0,001) a migrén okozta képességcsökkenést (Migraine disability assessment,MIDAS) mutató pontszám szignifikánsan 106,7-ről 50,9 pontra csökkent ( p<0,001),

Az összesített fájdalom és distressz (Total pain and distress, PAD) pontérték is szignikánsan csökkent 66,8 pontértékről 10,3 pontra (p< 0,001), a betegek 65,4%-a jelentős fájdalomcsökkenésről számolt be, és az elégedettség arány is nagy volt. A vizsgálatot vezető David Dodick ideggyógyász professzor (Mayo Klinika, Phoenix, Arizona) bizonyítottnak látja, hogy a perifériás idegingerlés, konkrétan a nervus occipitalis stimulációja a krónikus migrén hatékony gyógymódja, és egyes betegek rendkívül jól reagálnak erre a terápiára. Az viszont továbbra sem ismert, hogyan választhatók ki az erre érzékeny betegek, vagyis kik azok, akinek valóban ez a kezelési mód segít, hiszen a beavatkozás viszonylag invazív. Mivel a beavatkozás költsége az Egyesült Államokban 50-60 ezer dollár körüli összeg, és a betegek számára nem kis megterhelést jelent, további, megfelelően randomizált és kontrollált vizsgálatokat terveznek a megfelelő betegkiválasztás ismérveinek keresésére. 

 

Forrás: medscape

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.