hirdetés

Luspatercept az anémia csökkentésére

A luspatercept nevű rekombináns fúziós fehérje egyes hematológiai betegségekben csökkenti a transzfúziós igényt.

hirdetés

A luspatercept (ACE-536, Acceleron Pharma és Celgene fejlesztésű) fehérje fokozza az erythropoiesist és szignifikánsan csökkenti a mielodiszpláziás szindrómában (MDS) és a béta-thalasszémiában szenvedők transzfúziós igényét.

Az American Society of Hematology (AHS) 2018-as találkozóján két ezzel kapcsolatos Fázis III vizsgálat eredményeit is ismertették. A társaság elnöke, Dr. Alexis Thompson szerint a luspatercept rekombináns fúziós fehérje a vörösvértestek érésének serkentésével növeli az endogén vvt-termelődést, ami igen fontos azokban az esetekben, amikor már alig maradt más kezelési lehetőség.

A MEDALIST vizsgálatba 229 felnőtt, alacsony-, vagy közepes kockázatú, gyűrűs sideroblastokkal rendelkező, mielodiszplázia szindrómás beteget vontak be. Egyik beteg sem reagált a rendelkezésre álló erythropoiesis-stimuláló szerekre (ESA), és 1-2 havonként transzfúzióra szorult. Dr. Alan F. List (Moffitt Cancer Center, Tampa, Florida) elmondta, hogy az alacsonyabb kockázatú MDS-ben a gyenge erythropoiesis miatti anémia nagyon elerőtleníti a betegeket, akik ezért állandóan fáradtak, elesésre, kardiovaszkuláris eseményekre hajlamosak, de a gyakori transzfúziók jelentős problémák forrásai (gyakoribbak a trombózisok, a kardiovaszkuláris történések és a fertőzések, növekszik a daganatok keletkezésének és kiújulásának kockázata). Ezért mindenképp égető szükség van egy olyan hatásos és biztonságos kezelési lehetőségre, amellyel az alacsonyabb kockázatú non-del(5q)MDS-ben ritkítani lehet a vvt-transzfúziókat.

A 229 beteget 2:1 arányban sc. luspatercept (1,0 mg/kg-tól 1,75 mg/kg-ig) illetve placebo kezelési csoportra osztották. A kezelést 3 hetenként végezték, legalább 24 hétig. Kiinduláskor a betegek szérum erythropoietin-szintje 60,3%-ban 200 IU/l, 25,3%-ban 200 és 500 IU/l között, és 14,0%-ban 500 UI/l fölött volt. 206 betegnél (90,0%) SF3B1 mutáció volt jelen. A luspatercept csoportban 58/153 betegnek (37,9%), míg a placebo csoportban csak 10/76 betegnek (13,2%) nem volt szüksége legalább 8 héten keresztül transzfúzióra (OR 5,1, P<0,0001). A transzfúziós igény 12 hét után a luspatercept csoportban 43 betegnél (28,1%), míg a placebo csoportban csak 6 betegnél (7,9%) nem jelentkezett (OR 5,1, P=0,0002). Összességében a luspatercept kezelésben részesülő betegek 53%-ánál szignifikánsan kevesebb transzfúzióra volt szükség, míg a placebo csoportban ez az arány csak 12% volt. A leggyakoribb mellékhatás a fáradtság és az izomfájdalom volt, de nem lehet tudni, hogy ezeket a betegség, vagy a gyógyszer okozta. Nem világos viszont, hogy magasabb kockázatú MDS-ben, vagy sideroblastok nélküli MDS-ben is ugyanilyen hatást érnének-e el?

A BELIEVE vizsgálatba 336 béta-thalasszémiában (hatástalan erythropoiezissel járó herediter hemoglobinopátiában) szenvedő beteget 2:1 arányban luspatercept kezelésre (1,0 mg/kg-tól 1,25 mg/kg-ig), illetve placebora randomizáltak. A kezelések 3 hetenként sc. injekció formában történtek, legalább 48 héten keresztül. A betegek mindkét csoportban folyamatosan kaptak vvt-transzfúziót és vas-kelát kezelést a kiindulási hemoglobin-szint fenntartása végett. Dr. Maria Domenica Cappellini (Fondazione IRCCS Ca’ Granada Policlinico Hodpital, University of Milan) szerint ebben a betegségben a kezelés a transzfúziókra és a vas-kelát terápiára korlátozódik, és csak végső esetben kerül sor csontvelő-átültetésre. Itt tehát szintén égetően szükség volt egy új kezelésre.

48 hét (kb. 11 hónap) után összehasonlították a két csoportban a transzfúziók számát: a luspaterceptet kapó betegeknél 5,8-szor nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy elérik a vizsgálat elsődleges végpontját (a vizsgálat alatt szükséges transzfúziók számának 33%-os csökkenését) a placebot kapókhoz képest. A vizsgálat utolsó szakaszában a valódi kezelést kapó betegek mintegy 20%-ánál legalább egyharmaddal, 10%-ánál pedig legalább 50%-kal csökkenthető volt a transzfúziók száma.

Cappelllini doktornő szerint a béta-thalasszémia nagyon igénybe veszi a beteget, az új kezeléssel jelentősen javul a beteg életminősége, csökkennek a kísérőbetegségek is. A luspatercept kezeléshez társuló mellékhatás a csontfájdalom és a thrombózis volt, de gyakorlatilag nem volt különbség a két vizsgált csoport között, és az eredmények összhangban voltak a fázis II vizsgálatban tapasztaltakkal.

Dr. Elizabeth Griffiths (Roswell Park Comprehensive Cancer Center, Buffalo, New York) megjegyezte, hogy a MEDALIST vizsgálat az alacsony kockázatú, transzfúzió-dependens MDS kezelésének fontos mérföldköve, és különösen azért jelentős, mert az utóbbi 10 évben nem is jelent meg új terápia a betegség kezelésében. A BELIEVE vizsgálat szintén igazolta, hogy ez az új anyag szignifikánsan csökkenti az olyan béta-thalasszémiában szenvedők transzfúziós igényét, akik esetén már nem is áll rendelkezésünkre más kezelési mód.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Conference News > ASH 2018

2. American Society of Hematology (ASH) 2018

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.