Mesterséges intelligencia a COVID-ellátásban

Mesterséges intelligencia (AI) segíthet a sürgősségi osztályon fekvő COVID-19 betegek prioritási sorrendjének felállításában

Egy új mesterséges intelligencián alapuló eszköz segítségével 80%-os pontossággal lehet a sürgősségi osztályokon fekvő COVID-19-ben szenvedő betegeknél megjósolni, hogy 96 órán belül rosszabbra fordul-e az állapotuk.

Az eszköz kezdeti változatát már a világjárvány első hullámában tesztelték egy sürgősségi osztályon, és a kapott valós idejű pontos előrejelzések alapján úgy tűnt, hogy az eszköz segítséget nyújthat az első vonalban dolgozó orvosok számára a betegek prioritásának kiválasztásában. A mesterséges intelligenciát használó eszköz a betegek klinikai jellemzői, mellkas felvétele és a legfrissebb leletek alapján sorolta a betegeket súlyossági állapotuk szerint. A sürgősségi osztály orvosai a beteg életfunkciói, vérképe, ismételt mellkas-felvétele alapján újra és újra friss információt kaphattak a beteg várható kilátásairól. A rosszabbodást automatikusan jelzi az eszköz, így a betegek egyéb betegségek miatti rosszabbodásának előrejelzése is könnyen lehetséges.  

Mint az Npj Digital Medicine közölte, Dr. Farah Shamout (NYU Abu Dhabi, Egyesül Arab Emirátusok) munkacsoport 2943 súlyos SARS-Co-V-2 fertőzésben szenvedő beteg 5224 mellkasfelvételén vizsgálta az eszköz használhatóságát. (Az eredeti közleményben később 4722 beteg 19.957 mellkasfelvétele szerel a NYU Langone Health anyagából 2020. március 3. és 2020. május 13. közötti időszakból). A betegek demográfiája, életjelei, laboratóriumi eredményei, a gépi lélegeztetés szükségessége, az élet (2405 beteg) vagy a halál (538 beteg) szintén szerepeltek a matematikai modellben. A 96 órán belüli gépi lélegeztetést előre tudták jelezni: a görbe alatti terület 0,786-nak adódott, ami azt jelentette, hogy 5 esetből 4-nél pontos volt az előrejelzés. Most a rendszer elismertetésén dolgoznak, a modell a https://github.com/nyukat/COVID-19-prognosis oldalon nyilvánosan elérhető. Dr. Albert Hsiao (University of California, San Diego) és munkatársai hasonló rendszert fejlesztettek abban a reményben, hogy az AI algoritmus segíteni fog a COVID-19 betegek súlyosságának előrejelzésében. Hangsúlyozza azonban, hogy további finomítások szükségesek ahhoz, hogy pl. a nagyon hasonló Röntgen-képet mutató vírusos pneumonia és tüdőödéma elkülöníthető legyen, hisz jelentősen befolyásolhatja a beteg megfigyelésének és kezelésének módját, hogy ezek közül melyik kórképben szenved.

Forrás:

Larkin M. Artificial Intelligence tool could help triage COVID-19 patients in the ED. Reuters Health Information. May 21, 2021.

Shamout, F.E., Shen, Y., Wu, N. et al. An artificial intelligence system for predicting the deterioration of COVID-19 patients in the emergency department. npj Digit. Med. 4, 80 (2021). 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.