Mesterséges intelligenciával is keresik a COVID-19 lehetséges gyógyszereit

A Persidis testvérek Biovista nevű cége a mesterséges intelligencia segítségével hat olyan szert azonosított, amelyek bevethetőek a COVID-19 ellen.

A biokémiát és építészetet végzett brit Aris és Andreas Persidis már a mesterséges intelligencia korai változatai által támogatott telemedicinában is felismerte az egészségügy következő forradalmát, és   2005-ben alapították a Biovista nevű cégükben az AI korai formáinak szakértőit és kutatásait fogták össze. Kezdetben az egyes szerek és mellékhatások összefüggéseit később a gyógyszerek hatásmechanizmusait, a jelátvitellel, betegséggel és klinikai kimenetellel való kapcsolatát tanulmányozták.

A COVID-19 előtt

A COVID-19-et megelőzően a Biovista több, már forgalomban lévő gyógyszert helyezett új pozícióba. Elsőnek újra tesztelték a dimebolint, amiről a cég AI platformja azt jósolta, hogy hasznos lehet epilepsziában és sclerosis multiplexben, és ezt az elvégzett állatkísérletek igazolták is.

A többi, új pozícióba helyezett gyógyszer között van a sclerosis multiplex, a Friedreich-ataxia, a Leber-féle herediter n. opticus neuropathia és a mitochondriális működési zavarral összefüggő számos betegségben használt pirlindon, valamint a ritka daganatokban (többek között a glioblastoma multiforme-ban) használt linezolid. Biotechnológiai és gyógyszergyártó cégekkel közösen a Biovista „több mint 17 betegség és változataik ellen alkalmazandó legalább 10 további gyógyszer és gyógyszer-csoport fejlesztésében vesz részt.”

A COVID-19 idején

A COVID-19 járvány kirobbanásakor a Biovista’s Project Prodigy AI platformon keresztül egy teljesen új AI megközelítést alkalmaztak annak érdekében, hogy megtalálják a fertőzés nyomán fellépő komplikációikat enyhítő kezeléseket. A Biovista közlése szerint az antifibrinolitikus aprotinin, valamint az angiotenzin II receptor blokkoló irbesartan valószínűleg csökkenti a citokin vihart és a COVID-19-hez társuló vírus-terhelést. A caplacizumabot és az ezetimib/atorvastatint pedig a COVID-19-cel összefüggő gyulladás és vérrög-képződés gyógyszereként azonosították. Ezeken kívül a mesterséges intelligencia platformján likopén és a D-vitamin jelent meg a COVID-19 kezelésére esetlegesen bevethető szerként.

 „A COVID-19 átírja a fertőző betegségek tankönyvét” – mondta Aris Persidis. A kezelés különösen nehéz, mivel a betegség csaknem minden szervrendszert érintő számos komplikációval jár. Persidis ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az AI típusos gépi tanulását nem az olyan betegségekre alakították ki, mint a COVID-19. „A gépi tanulás csak arra tud visszatekinteni, amire már megtanítottad, de ha egy csöppet változtatsz, újra meg kell tanítani.”

Az AI tradícionális gépi tanulásával (ami csak arra tud visszatekinteni, amire már megtanították, minden változtatáskor újra kell tanítani) szemben a Project Prodigy egy gépileg felépített AI, mellyel valóságos, de előre nem látható forgatókönyveket is tudunk létesíteni, ellenőrizni és próbára tenni. Segítségével fel lehet térképezni a SARS-CoV-2 vírus által okozott komplikációk összes lehetséges mechanizmusa ellen alkalmazható összes gyógyszert. .

Az AI felgyorsíthatja a klinikai vizsgálatokat

Számos módon – tradícionális klinikai vizsgálatokkal, illetve különféle AI-k használatával – igyekeznek igazolni a jelenleg használt gyógyszerek COVID-19 elleni hatását.

A szingapúri Nemzeti Egyetem egy kutatócsoportja az IDentif.AI (Identifying Infectious Disease Combination Therapy With Artificial Intelligence) mesterséges intelligencia platform segítségével próbálja felgyorsítani a COVID-19-ben esetleg hatásos gyógyszerek optimális kombinációjának kialakítását. Dr. Dean Ho (N1. Institute for Health and Institute for Digital Medicine) vezeti az erre irányuló erőfeszítéseket.Mivel a fertőzés ellen nincs gyógyszer fontos, hgy olyan gyógyszerkombinációkat találjunk, amelyek enyhíthetik a fertőzés súlyosságát. A megfelelő gyógyszerek és azok megfelelő dózisainak kiválasztása további kihívást jelent, jelenleg az AI. Pl. 12 jelölt gyógyszer 10 eltérő adagban történő alkalmazásának 1 billió lehetséges kombinációjának hatását elemzi. „Ennyit semmilyen laboratóriumban, még egy nagy gyógyszergyárban sem lehet tesztelni.” Egy AI platform használatával viszont igen gyorsan indítható egy COVID ellenes kombináció klinikai vizsgálata. Dr. Ho és munkacsoportja a közelmúltban mutatta ki, hogy a HIV ellenes gyógyszerkombináció (lopinavir/ritonavir = Kaletra) „relatíve hatástalan” COVID-19-ben. Az eddig legeredményesebbnek tartott antivirális remdesivir monoterápia "sem különösebben hatásos.” Ugyanakkor a lopinavir/ritonavir plusz remdesivir kombináció tűnt az AI adatok alapján legalkalmasabbnak a fertőzés komplett gátlására, amelyet kísérletes adatok is igazoltak. Ez a teljesen váratlan kölcsönhatás is arra utal, hogy az AI a kombinált kezelések megtervezésének fontos eszköze.  

Források:

Brookes M. Six potential treatments for COVID-19 identified. Medscape Medical News. September 04, 2020.

Persidis A, Persidis A. Medical expert systems: an overview. Journal of Management in Medicine 1991;5(3):27-34.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.