A famotidin enyhítheti a COVID-19 tüneteit

Egy széles körben hozzáférhető, olcsó gyógyszer enyhítette néhány olyan közepesen súlyos COVID-19 fertőzésben szenvedő beteg tüneteit, akik tüneteik miatt nem szorultak kórházi ellátásra.

A savas reflux és gyomorégés kezelésében használatos H2-receptor antagonista famotidin szedése mellett a kórházi felvételt még nem igénylő enyhe vagy mérsékelten súlyos COVID-19-tünetek enyhülését észlelték. A hatás a gyógyszer bevétele után 24–48 órán belül jelentkezett, ám részletesebb klinikai vizsgálatok szükségesek annak tisztázására, hogy a famotidin helyet kaphat-e a COVID-19-fertőzöttek kezelésében.

A Gut nemrégiben publikált digitális közleménye 10 beteg (6 férfi és 4 nő) esetéről számol be, akik a COVID-19-fertőzés  tüneteinek jelentkezése után famotidint kaptak. A szerzők az öt kardinális tünet (köhögés, fulladás, kimerültség, fejfájás és ízérzés/szaglás elvesztése, általános rossz közérzet) súlyosságát egy olyan 4 fokozatú skála (ECOG PS) alapján mérték fel, melyet eredetileg a rákbetegség tüneti súlyosságának megítélésére használnak.

Hét beteg bizonyult COVID-19-pozitívnak kenetvizsgálattal; két betegnél a vírussal szembeni antitestek jelenlétét igazolták; egy betegnél nem került sor tesztelésre, de a fertőzést orvos igazolta.

A betegek életkora 23 - 71 év volt és rendelkeztek olyan kockázati tényezőkkel (például magas vérnyomás vagy elhízás), melyek igazoltan súlyosbítják a COVID-19-fertőzés tüneteit,

A famotidint minden beteg akkor kezdte el szedni, amikor a fertőzés következtében súlyos általános állapotba kerültek, tüneteik akkor 2–26 napja álltak fenn. A leggyakrabban alkalmazott dózis 80 mg volt naponta háromszor, a kezelés időtartama pedig átlagosan 11 (5–21) nap.

Mind a 10 beteg tünetei a famotidin szedésének megkezdését követően rövid időn belül, 1-2 nap alatt javultak, és általában 14 nap elteltével meg is szűntek. A javulás minden tünet vonatkozásában észlelhető volt, ezen belül a légúti tünetek (pl. köhögés, légszomj) gyorsabban javultak, mint a szisztémás tünetek (pl. általános kimerültségérzés).

A 10 beteg közül heten semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak a famotidinszedés kapcsán, és a másik 3 beteg is csak enyhe mellékhatásokról számolt be, az átmeneti feledékenységtől eltekintve csupa olyan enyhe tünetről, amely a famotidin ismert mellékhatása.

Bár a tapasztalatok biztatóak, a szerzők arra figyelmeztetnek, hogy a kis esetszámon túl az eredményeket befolyásolhatta a placebohatás is.

„Mostani vizsgálatunk felveti, de egyértelműen nem bizonyítja, hogy a famotidin adása előnyös lehet COVID-19 fertőzésekben. Egyelőre nem tisztázott, hogy a famotidin milyen mechanizmus révén fejti ki ezt a hatását: talán gyengíti a vírust vagy megváltoztatja a szervezet immunválaszát a kórokozóval szemben” – fogalmaznak a szerzők.

A bizonytalanságok ellenére mindenképpen további részletesebb vizsgálatokat javasolnak, amelyekben esetleg a famotidint más szerrel kombinálva adják a betegeknek.

 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.