Mikorra becsülhető a nyájimmunitás Európában?

Szakértői becslések szerint a tömeges oltások hatásaként nyár végére vagy ősz elejére várható Európában a koronavírus elleni nyájimmunitás kialakulása.

 

Az amerikai Bernstein gyógyszerpiaci elemző cég becslései szerint a hamarosan engedélyezésre kerülő SARS-CoV-2 vakcinák először a fejlett országok lakosságához jutnak majd el, a fejlődő országokba majd csak akkor, ha a jelenlegi óriási világpiaci kereslet visszaesik, és az oltóanyagok gyártási kapacitásai felpörögnek. Figyelembe véve a tömeges oltások nyújtotta védettség hatásait, modellszámításaik szerint az Egyesült Államokban június környékén, további fejlett országokban, azaz az Európai Unióban, az Egyesült Királyságban, Kanadában és Japánban pedig az augusztus-szeptemberi időszakban érhető el a nyájimmunitás, ami legalább 50-60%-os átoltottságot jelent. Ezek a számítások a Pfizer és a Moderna vakcináinak sikerével, valamint az AstraZeneca (AZ) oltóanyaga iránti szerényebb várakozásokkal készültek. Ide kapcsolódik, hogy Pascal Soriot, az AZ vezérigazgatója szerint „egy további klinikai vizsgálatra” van szükség készítményük amerikai engedélyeztetéséhez. Bernstein azzal számolt, hogy a tömeges oltások az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban már decemberben megkezdődnek, és figyelembe vették a jelenleg rendelkezésre álló, rövid időn belül beadható oltóanyag-készletek mennyiségét is. Az Egyesült Királyságban, ahol december 2an már engedélyezték a Pfizer vakcináját (Egyesült Királyság: december 2-án engedélyt kapott a Pfizer/BioNTech COVID-19 vakcinája)  a jövő héten már 800 ezer adag beadását tervezik. Korábbi cikkünkben (A Pfizer megkezdte a COVID-19 elleni vakcina szállítását) már írtunk arról, hogy az FDA december 10-ére tette a Pfizer/BioNTech, és december 17-ére a Moderna készítményének értékelését.

Ambiciózusabb becsléseket fogalmazott meg az Egyesült Államokat illetően Moncef Slaoui, az USA koronavírus-járvány elleni kezdeményezésének, az Operation Warp Speed projektnek a vezetője. Véleménye szerint nem lehetetlen, hogy már az év végéig 20 millió amerikai kapjon oltást, január végéig újabb 30 millió, majd a bővülő gyártási kapacitások miatt februárban 50 millió – azaz február végére összesen 100 millió amerikai lakos beoltása sem elképzelhetetlen. Az FDA által várhatóan kiadott vészhelyzeti felhasználási engedély (EUA; emergency use authorization) birtokában azonnal, 24 órán belül megkezdődik mintegy 6,4 millió adag vakcina szétosztása, a kezdeti csúcsot követően pedig minden államba folyamatosan szállítják majd az oltóanyagot. 

Bernstein egy piaci előrejelzéssel is szolgált a koronavírus elleni vakcinák értékesítéséből származó vállalati bevételeket illetően. A 2021-es évre vonatkozó becslésük szerint a vakcinákból származó teljes piaci árbevétel körülbelül 38,5 milliárd dollárra tehető (összehasonlításként: ez körülbelül a tavalyi magyarországi GDP negyede), ebből 14,3 milliárdra a Pfizer/BioNTech, 10,9 milliárdra pedig a Moderna könyvelőinek lesz gondjuk, míg az AstraZeneca 6,4, a Novavax 3,9, a Johnson & Johnson pedig 3 milliárd dolláros forgalmat bonyolíthat. A 2021-es nagy csúcsot követően a Bernstein szerint 2025-re évi 6 milliárd dollárra csökken majd a COVID-19 elleni vakcinák összesített piaci forgalma, ha igaz lesz a modelljükben szereplő kitétel, miszerint ismétlő oltásokra 3 évente lesz szükség. Az oltóanyagok globális eladásai folyamatosan csökkennek majd, 2022-ben 23,1 milliárd, 2023-ban 12,6 milliárd, 2024-ben pedig 8,5 milliárdos értékesítés várható, de meg kell jegyezni, hogy a Bernstein modellje csak a nagy szereplők (a fentiekben említett legnagyobb 5 cég) becsült adatait tartalmazza. 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

The $38B pie: Pfizer, Moderna COVID-19 vaccines set for lion's share of 2021 sales

Operation Warp Speed pushing to vaccinate 100M against COVID-19 by end of February

 

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.