hirdetés

Mobil-health alkalmazások Alzheimer-kórban

Alzheimer-kórban szenvedők megsegítésére is elérhetők okostelefonon futó alkalmazások. Két típusuk van. Az egyik magát az idős beteget próbálja segí­teni, játékos módon javítani hangulatát vagy kognitív funkcióit. A másik típusú alkalmazások a betegről gondoskodó családtagot igyekeznek támogatni. Bár magyarul alig elérhető valami, olyan alkalmazásokat fogok bemutatni, melyek angol nyelven ugyan, de nyelvtől független szolgáltatást nyújtanak.

hirdetés

Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka. A be­tegség a szellemi képességek súlyos rom­lásával jár együtt, végső soron a normális napi életvitelt, önellátást is lehetetlenné teszi. A betegség az agysejtek pusztulá­sával járó visszafordíthatatlan folyamat, amely miatt beszűkülnek a gondolkodási (kognitív) funkciók és egyre romlik az emlékezőképesség (memória) is.

A kognitív funkciók olyan megismerési és gondolkodási tevékenységek, mint az észlelés, a figyelem, az emlékezet, a szá­molás, a nyelvhasználat vagy egyéb, ma­gasabb rendű gondolkodási feladatok (pl. tanulás, döntés, tervezés, problémamegol­dás, önismeret stb.). Az Alzheimer-kór gyó­gyíthatatlan betegség, amely óhatatlanul kihat a beteg életének összes területére: a gondolkodásra, a cselekvőképességre és az érzelmekre. A 65–74 éves nők és férfiak között gyakorisága 5%, a 85 éven felüliek­nek azonban akár a fele is érintett lehet.

Tweri

Az Alzheimer-kór a beteg és a róla gondos­kodó családtagja számára is a progressziójával párhuzamosan egyre nagyobb kihívást jelent. Olyan, okostelefonra letölthető alkalmazásokat mutatok be, melyek mindkettejük életét igyekeznek megkönnyíteni. A Tweri android operációs rendszerű telefonra letölthető, ingyenes al­kalmazás. Arra igyekszik megoldást találni, hogy Alzheimer-kórban a kognitív funkciók sérülésével a tájékozódási képesség is romlik. Alapvetően spanyol nyelvű, de letöltés után kiválasztható a magyar nyelv is, és bár amolyan Google-fordítóval, de az alkalmazás működésének leírása így ma­gyarul is elolvasható. GPS koordinátákat használ, és az Alzheimer-kórban szenvedő beteget követi, jelzi mozgását a családtag számára. Olyan, mobilitást segítő megol­dás, amely nyugalmat adhat a gondosko­dó családtag és a beteg számára is. Mind a beteg, mind a családtag letölti az appot a saját okostelefonjára, csak éppen eltérő funkcióval használják: kiválasztható, hogy a beteg vagy a gondoskodó a felhasz­náló. Ezt követően beállítható az a zóna, amelyen belül biztonságosan mozoghat a beteg (vásárlás, séta, rendszeres progra­mok), és amikor ezen kívülre kerül, akkor az alkalmazás jelez a hozzátartozó számára (a térképen kört lehet rajzolni, ami kiteszi a biztonságos területet) (1. ábra). Ha nincs mozgás egy megadott ideig (pl. azért, mert elesett a beteg), akkor is jelez az app, de időt is be lehet állítani, ami alatt vissza kell érnie (http://www.tweri.com/home.aspx).

A Tweri az Alzheimer-kór kezdeti szakaszában biztonságot adhat – mindent elmond a kezdőképernyő 

Alzheimer Masters

Az Alzheimer Masters alkalmazás „emlékezet” funkciójú képernyőképe (magyarul is elérhetőCsak android okostelefonra és ingyen tölthető le az Alzheimer Masters alkal­mazás is. Több képernyőkép magyarul is megtalálható. Azon alapszik, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek ro­konaik hangját felismerik, és ez fontos (megnyugtató) számukra. A kórra jellemző feledékenység elleni küzdelem kapcsán az app a betegek mindennapjainak szerve­zésében segít. Ezért az alkalmazás a gon­doskodó családtag hangján szólal meg, amikor bármilyen jelzést/figyelmeztetést küld a betegnek (pl. ideje a gyógyszereket bevenni, vagy meg kell etetni a macskát). Vagyis az üzenetet a családtag mondja rá a beteg telefonjára az alkalmazásban. Az „emlékezet” funkció pedig azért van, mert a beteg hangulatát emlékek megjelení­tése (lejátszása) jelentősen javítani tudja. Ezek az emlékek lehetnek zenék, képek, rövidfilmek, amelyek lejátszását előre be lehet állítani, akár napi rendszerességgel (2. ábra). Az app a beteg hangreakció­it képes felvenni az egyes emlékképek lejátszásakor, és a családtag meg tudja nézni ezeket, hogy lássa, mi játszódhat le a betegben ekkor. De arra is képes – ehhez a betegnek android okosórát kell viselnie –, hogy amikor éjjel hirtelen felébred, és nem tudja, hol van (ami velejárója a kór­képnek), egy előre felvett hangüzenetet játszik le, hogy megnyugtassa.

Kockázatbecslés, játék, zeneterápia

A SingFit app azon alapul, hogy a zene gyógyszerA betegség általában 65 éves kor körül kezdődik, és a megbetegedés kockázata az életkorral nő. Fiatalabb életkorban is előfordul ez a demencia (az első tünetek már 40 éves kor körül jelentkezhetnek), de ez ritka. Családi halmozódás is megfigyel­hető. Az Alzheimer-kór kockázatát becslő alkalmazás (Alzheimer’s Risk Calculator) angol nyelven letölthető android telefon­ra (https://play.google.com/store/apps/ details?id=com.mobincube.alzheimers_ risk.sc_3V546H&hl=en_US). A CogniFit Brain Fitness elnevezésű alkalmazás (https://www.cognifit.com/) szintén csak angolul tölthető le, de andorid és iOS te­lefonra is. Ez játékok játszásával és azok eredményességével értékeli a memóriát és a kognitív képességeket. Használatá­val – azt ígérik a fejlesztők – javulnak ezek a képességek. Kipróbáltam ezt is – nem könnyű!

A SingFit (http://www.singfit.com/) csak iOS-re tölthető le. Azon alapul, hogy demenciában igazoltan hatásos a zene­terápia. Ingyenes verziójában csak 12, a zeneterápiával foglalkozó alapítók által kiválasztott dal tölthető le ingyenesen, de havi 5 dollárért a választék 330 dalra bő­vül. Az érintett fel is énekelhet magának dalokat (vagy csoportos zeneterápiás fog­lalkozás során közösen, de akár a családdal együtt is), ezeket bármikor le tudja játsza­ni. Az applikációban a lejátszható dalok­nak megjeleníthető a szövege vagy csak a dallama, de az előadó hangján is meg lehet hallgatni a dalt. Majd utána fel lehet énekelni ezt is saját verzióban. A zenete­rápia igazoltan javította a demenciában szenvedő betegek hangulatát, kognitív képességeit (3. ábra).

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Irodalom:
Elfaki AO, Alotaibi M. The role of M-health applications in the fight against Alzheimer’s: current and future directions. Mhealth 2018;4:32

Dr. Speer Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[230834] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.