hirdetés

Napi aszpirinszedéssel a májrák ellen

Egy most közzétett vizsgálat újabb bizonyítékokkal szolgált az aszpirin tumorellenes hatásáról, a szer rendszeres szedése mellett ugyanis csökkent a májrák előfordulásának kockázata.

hirdetés

A tajvani szerzők azt találták, hogy a májrák kockázati tényezőjeként számon tartott hepatitis B-fertőzés ritkábban alakul ki azoknál a betegeknél, akik naponta aszpirint szednek. A dr. Teng-Yu Lee által vezetett munkacsoport az American Association for the Study of Liver Diseases idei éves konferenciáján számolt be tapasztalatairól Washingtonban.

A hepatitis B vírus (HBV) okozta fertőzés a becslések szerint 257 millió embert érintett 2015-ben világszerte, és 887000 ember halálát okozta. Az Egyesült Államokban 850000 és 2 millió közötti értékre teszik a krónikus hepatitis B-vel élő személyek számát. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint a krónikus hepatitis B talaján az esetek 15−25 százalékában alakul ki súlyos májbetegség, például cirrhosis vagy májrák. Az Egyesült Államokban évente 180-an halnak meg HBV-vel összefüggő betegségben.

Léteznek antivirális terápiák, melyek hozzájárulhatnak a hepatitis B-ben szenvedő betegek rákkockázatának csökkentéséhez, ám dr. Lee és munkatársai arra hívják fel a figyelmet, hogy ezek nem képesek teljesen eradikálni a kockázatot. Ezen túlmenően azt is megjegyzik, hogy nem minden HBV-fertőzöttnél végezhető antivirális kezelés, ezért olyan alternatív módszerekre van szükség, mely ezeknél a betegeknél csökkenti a májrák kialakulásának kockázatát.

Korábbi vizsgálatok adatai szerint az aszpirin csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát, de kevés vizsgálat foglalkozott konkrétan az aszpirinszedés és a májrák kockázatának konkrét kapcsolatával, ezért dr. Lee munkacsoportja ennek felderítését tűzte ki célul.

Vizsgálatukban a National Health Insurance Research Database 1998 és 2012 közötti adataiban 204507, krónikus B típusú hepatitisben szenvedő beteg kórtörténete szerepelt. Közülük 1553 olyan személyt azonosítottak, akik legalább 90 napon át naponta szedtek aszpirint, és akiknél a kezelés megkezdése előtt nem volt ismert májrák fennállása. Hozzájuk1:4 arányban 6212 olyan kontrollszemélyt rendeltek, akik semmilyen thrombocyta-gátló terápiában nem részesültek. Ezt követően 5 éves periódusra vonatkozóan a szerzők meghatározták a rosszindulatú májtumorok leggyakoribb típusának tekinthető hepatocelluláris carcinoma (HCC) kumulatív incidenciáját, valamint a májrák előfordulásának összegzett rizikóját.

Az aszpirinterápiában részesült betegek csoportjában a HCC kumulatív incidenciája lényegesen elmaradt a nem kezelt betegek körében észlelt szinthez képest (az előbbi csoportban 2,86 százaléknak, míg az utóbbi csoportban 5,59 százaléknak adódott). Napi aszpirinszedés mellett a HCC kockázata 37 százalékkal volt kisebb az aszpirint nem szedő betegekhez képest.

A szerzők további kutatásokat tartanak szükségesnek az aszpirinterápia előnyeinek igazolására hepatitis B-ben szenvedő betegek körében, ám jelenlegi eredményeiket ígéretesnek tartják.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.