hirdetés

Ne feledjük, más ország más oltási gyakorlat!

A szerzők vakcina-okozta paralízises gyermekbénulás és BCG-ózis kialakulását ismertetik egy, az USA-ba bevándorló, súlyos kombinált immunhiányos gyermeknél, rámutatva az átfogó családi kórtörténet és az országonként eltérő oltási gyakorlat ismeretének fontosságára. 

hirdetés

Az inaktivált poliovírus vakcina (IPV) és az élő, gyengített orális poliovírus oltóanyag (OPV) használatának köszönhetően sikerült meggátolni a poliovírus terjedését. Az USA-ban 2000-től kezdve nem adnak be OPV oltást, mivel a vakcinációhoz köthető paralízises bénulás (vaccine-associated paralytic poliomyelitis =VAPP) egyik potenciális okozójaként tartják számon. Évente átlagosan nyolc esetről számoltak be az Egyesült Államokban 1980 és 2000 között. A poliovírus felszámolására a világ más részein továbbra is alkalmazzák az OPV vakcinát, többek közt annak könnyebb beadhatósága, kedvezőbb ára miatt. Az utolsó poliovírus-járvány 1979-ben, egy külföldről bevitt vad poliovírus törzs miatt tört ki az USA-ban, egy be nem oltott közösségben. Az immunhiányos személyek esetében ellenjavallott az élő vírusos oltások beadása, részben ez az oka annak, hogy az újszülötteket szűrik a súlyos, veleszületett kombinált immunhiányos állapotokra (SCIDS, severe combined immunodeficiency syndrome).

A BCG a Mycobacterium bovis –ból származó, szintén élő vakcina-törzs. Tekintettel arra, hogy a BCG oltás megnehezíti a TBC-bőrteszt értelmezését, illetve az észak-amerikai lakosság körében alacsony a tuberkulózis előfordulási aránya, nem alkalmazzák az Egyesült Államokban. Magyarországon oltják az újszülötteket.

Esetismertetés: 2013-ban egy hét hónapos, családjával Indiából az Egyesült Államokba frissen bevándorolt, hat hét óta intermittálóan lázas csecsemőt utaltak kórházba a Texas állambeli San Antonio-ban. A bal deltoid régióban, a BCG oltás mellett bőrlézió volt látható, hónalji nyirokcsomó-megnagyobbodással. A csökkent aktivitású gyermek bal lábán paresis alakult ki. A vérből M. bovis tenyészett. A vérképben limfopéniát találtak, majd immunvizsgálatokat végeztek. Utóbbi súlyos kombinált immunelégtelenséget (SCIDS) tárt fel, amely egy öröklődő rendellenesség. Az Indiában beadott OPV és BCG (bacillus Calmette-Guérin) oltás mikrobiológiailag alátámasztott VAPP-t és BCG-ózist (disszeminált BCG fertőzés) okozott. A családi anamnézisből kiderült, hogy a gyermeknek egy idősebb testvére már meghalt rotavírus vakcinációt követően, édesanyja többször elvetélt. A genetikai vizsgálat igazolta az immundeficienciát. A gyermek sajnos respirációs distress következtében exitált. Az eset mind az oltási szövődmények potenciális veszélyeire, mind a családi anamnézis fontosságára hívja fel a figyelmet, továbbá rávilágít, hogy az idegenben született gyermekek kivizsgálásakor fontos ismerni az országonkénti eltérő oltási gyakorlatot is.

 

Forrás: MMWR

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.