hirdetés

Nem alkoholos zsírmáj és a B-vitaminok

A nem alkoholos szteatohepatitiszhez súlyossága szoros összefüggésben van a szérum homocisztein szintjével.

hirdetés

Dr. Brijesh Singh (Duke-NUS Medical School in Singapore) és munkatársai a Journal of Hepatology-ban 2022. július 8-án online megjelent közleményükben arról számoltak be, hogy a homocisztein emelkedett szérum-értéke és a nem alkoholos szteatohepatitisz (NASH) súlyossága között szoros kapcsolat van. Azt is kimutatták, hogy a B12 vitamin és a folsav szerepet játszhat a betegség progressziójának megelőzésében, vagy késleltetésében, tehát egy relatíve olcsó kezeléssel – a B12 vitaminnal és a folsavval – meg lehet előzni, vagy legalábbis késleltetni lehet a NASH kialakulását. A szérumban mérhető homocisztein szintek biomarkerként használhatók a NASH súlyosságának megállapításában.

A nem alkoholos szteatohepatitisz – a májban felhalmozódió zsír- a diabetessel és obesitassal együtt világszerte a májátültetés leggyakoribb indikációja. Ismert, hogy a NASH a plazma emelkedett homocisztein tartalmához társul, de a hiperhomociszteinémia és a NASH közötti összefüggés pontos mechanizmusa nem tisztázott. Dr, Singh és munkatársai preklinikai modellekben és emberben is igazolták a homocisztein és a NASH progressziójának összefüggését. Azt is megfigyelték, hogy amint a máj homocisztein-szintje növekszik, ez az aminosav különböző máj-fehérjékhez kapcsolódik, megváltoztatja azok struktúráját, ezáltal akadályozza működésüket. A Syntaxin 17 (Stx17) fehérjéhez kapcsolódik, akkor blokkolja a fehérje zsír-transzportban és zsíremésztésében játszót szerepét (az autofágia folyamatát), ami végül a NASH létrejöttét és progresszióját váltja ki.

Preklinikai modellekben a B12 vitamin és folsav a táplálékhoz adásával növekszik a máj Stx17 szintje, megtartja szerepét az autofágiában, lassítja a NASH progresszióját, visszafordítja a máj gyulladását és fibrózisát. A magas biztonságossági profillal rendelkező B12 vitamin és a folát táplálékkiegészítőként való használata az amerikai FDA engedélyével rendelkezik a NASH prevenciójára és kezelésére – ami a betegség megelőzésével illetve progressziójának lassításával az egészségnyereség mellett jelentős költségmegtakarítást eredményezhet a fejlődő és a fejlett országok egészségügyében – kommentálta az eredményeket Dr. Paul M. Yen (Duke-NUS egyetem). A végstádiumú májbetegség egyetlen kezelési lehetősége a mai világban a májátültetés. Az eredmények egy egyszerű, könnyen megfizethető és hozzáférhető kezelésre irányítja a figyelmet, ami esetleg megállíthatja, vagy visszafordíthatja a máj károsodását és új reményeket adhat a zsírmájban szenvedő betegeknek.

(A homocisztein a methionin anyagcsere-terméke, egy kén tartalmú aminosav. A homocisztein metabolizmushoz B vitaminok szükségesek (folát, B6 vitamin, B12 vitamin és riboflavin). B-vitamin hiány, genetikai defektusok, valamint egyéb kórélettani változások is magas plazma homocisztein értékhez (hiperhomociszteinémiához) vezethetnek. A hiperhomociszteinémia a vaszkuláris betegségek, a neurodegeneratív betegségek és néhány egyéb klinikai jelenség kockázatával jár.)

Forrás:

Brooks M. B vitamins show promise against advanced fatty liver disease. Medscape Medical News. August 11, 2022.

Tripathi M, Singh BK, Zhou J, et al. Vitamin B12 and folate decrease inflammation and fibrosis in NASH by preventing Syntaxin 17 homocysteinylation. Journal of Hepatology. Published July 08, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.