hirdetés

Pemvidutide nem alkoholos zsírmájban

Az első humán, Fázis I vizsgálatban a pemvidutide jelentős fogyást, lipidszint csökkenést, és a nem alkoholos zsírmájhoz társult lipid-értékek jelentős javulását eredményezte.

hirdetés

A vizsgálat eredményeit Dr. Stephen A. Harrison (Pinnacle Research, San Antonio, Texas) adta elő a(z) European Association for the Study of the Liver által szponzorált, évenként megrendezett nemzetközi kongresszuson, A Fázis I vizsgálatban az eredetileg obesitas kezelésére kifejlesztett pemvidutid jól tolerálhatónak mutatkozott. Nem láttak súlyos, vagy életveszélyes mellékhatást, és olyat sem, ami miatt meg kellett volna szakítani mellékhatások miatt a kezelést.

Kettős incretin hatás

Dr. Harrison előadásában elmondta, hogy a pemvidutid „kiegyensúlyozott” kettős agonista hatást fejt ki a glukagon-like peptid 1-re (GLP-1-re) és a glukagonra. A glukagonon keresztül növeli az energia-felhasználást, a GLP-1-en keresztül pedig csökkenti a táplálék-bevitelt.

A pemvidutidot az egyéb incretinektől a struktúrája különbözteti meg. Két fő régióból tevődik össze: az egyik nagyobb GLP-1 specificitást, a másik nagyobb glukagon-specificitást mutat, a két régiót pedig egy különleges technológiával, az u.n. EuPort doménnel kötötték össze. Ennek a területnek köszönhetően képes az anyag az albuminhoz kötődni, ami növeli a szérum fél-életidőt, és a véráramba való kerülés elnyújtott volta miatt hetenként egyszeri adagolást tesz lehetővé. Ez elméletileg hatással van a szer tolerabilitására és csökkenti a dózis-emelés szükségességét is.

Fogyási eredmények

A randomizált, kettős vak, placebóval ellenőrzött Fázis I vizsgálatban a pemvidutide fix adagját, illetve fokozatosan csökkenő adagjait (SAD/MAD) használták. A SAD (egyetlen dózis) fázis csak a későbbi adagok megállapításához volt szükséges.

A vizsgálatba 25 és 40 kg/m² közötti BMI-vel rendelkező 70 személyt vettek be, 34-et a MAD (multiple ascending doses) fázisba sorolták. Háromféle dózist alkalmaztak hetenkénti szubkután injekció formában 12 héten át: 7-en 1,2 mg-ot, 9-en 1,8 mg-ot, 11-en 2,4 mg-ot kaptak, 7 résztvevő pedig placebót kapott. Nem változtattak a résztvevők étrendjén és életmódján sem. A vizsgálati személyek 27 és 35 év között voltak, átlagos BMI-jük 30-31 kg/m² volt minden csoportban, lipidparamétereik a normálérték fölső régióiban voltak. A pemvidutidos csoportokban egyértelműen csökkent a testsúly a placebóval kezeltekéhez képest: az 1,2 mg-os, az 1,8 mg-os és a 2,4 mg-os csoportban 4,9%-kal, 10,3%-kal és 9,0%-kal, míg a placebo csoportban csak 1,6%-kal. Az összes 1,8 mg-mal kezelt résztvevőnél legalább 5%-os fogyást észleltek, a dózis további emelésével a hatás egy „platót” ért el (2,4 mg-nál 89%), míg az 1,2 mg-os csoportban a résztvevők egyharmadánál, a placebo csoportban pedig csak 20%-ban lehetett ezt elérni. Feltételezik, hogy a fogyás mértéke nőtt volna, ha a vizsgálatot 12 héten túl folytatták volna.

Lipidváltozások és a máj zsírtartalom csökkenés

A pemvidutide-ot kapóknál 12 hét után jelentősebben csökkent a lipidek szintje a placebóval kezeltekéhez képest: a két nagyobb dózist kapóknál 27%-kal csökkent az összkoleszterin és 25%-kal és az LDL-koleszterin szintje, míg az 1,2 és az 1,8 mg-os dózissal kezelteknél 37%-kal csökkent a trigliceridek értéke és az apolipoprotein B szint is csökkent. Az HDL-koleszterin-szint kezdeti csökkenése, ami rapid fogyás esetén a régebbi vizsgálatokban is észlelhető volt, a kezelés folytatása során mérséklődött. Fokozódott a lipidek oxidációja, csökkent a szintézisük, emiatt jelentősen csökkent a NASH gyulladásban szerepet játszó lipidek szintje.

Nagyon fontos, hogy az MRI-vel igazolt, magas máj-zsírral rendelkező résztvevők közül 8-ból 5 résztvevőnél a nem detektálható érték alá (1,5% MRI-PDFF =proton-density-fat-fraction) alá csökkent a máj kimutatható zsírtartalma, ami a máj zsírtartalmának legalább 90%-os csökkenését jelenti (mind az 5 beteg az 1,8 mg-os és a 2,4 mg-os csoportban volt).

A mellékhatások elsősorban enyhe fölső gasztrointesztinális tünetek voltak, hányinger, hányás. Az 1,8 mg-os csoport 5 betegénél mérsékelt hányingert és 3 betegénél mérsékelt hányást lehetett észlelni, 2 beteg pedig mérsékelt hasmenésről és székrekedésről panaszkodott.

Bár nem találtak egyértelmű dózis-hatás összefüggést, de úgy látszik, hogy az 1,8 mg-os csoportban kedvezőbbek voltak az eredmények, mint a 2,4 mg-os csoportban. A glukagon stimulálásával emelkednie kellett az inzulin szintjének, ami növelheti az inzulin-rezisztenciát és ronthatja az eredményeket. Sok esetben történik glukagon agonizmus a betegeknél, csak mi nem vesszük észre. A pemvidutide inkább egy agonista, mint antagonista, ezért nem alkoholos zsírmájban észlelt hatásai még az antagonzimus megjelenése előtt alakulhatnak ki.

 

Forrás:

Freeman S. Pemvidutide promising for fatty liver disease. Medscape Medical News > Conference News > ILC 2022. June 30, 2022. Internal Medicine News June 29, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.