hirdetés

„Zöldebb” mediterrán étrend a nem alkoholos zsírmáj ellen

A nem alkoholos zsírmáj állapota testmozgással és egészséges táplálkozással - pl. „zöldebbé” tett a mediterrán étrend fogyasztásával jelentősen javítható

hirdetés

A nem alkoholos zsírmáj előfordulása világszerte egyre gyakoribb, így egyre sürgetőbb az elhízással kapcsolatba hozható szövődmények kialakulásának megelőzésére szolgáló új és jobb módszerek megtalálása.

Ismeretes, hogy az 5%‑nál nagyobb mértékű testsúlycsökkentés mérsékli a zsírmájat, 7%‑nál nagyobb mértékű testsúlycsökkentéssel elérhető a nem alkoholos zsírmáj gyógyulása, a 10%‑nál nagyobb mértékű testsúlycsökkentés pedig a fibrózis regresszióját vagy stabilitását eredményezheti.

A nem alkoholos zsírmájban szenvedők számára ajánlott a mediterrán étrend követése, a telített zsírsavak bevitelének minimalizálása (különös tekintettel a vörös és feldolgozott húsokra), és a fruktóz korlátozása vagy teljes kiiktatása az étrendből.

A zöldebb mediterrán étrend előnyeit egy nemrégiben közzétett tanulmányban, a DIRECT-PLUS klinikai vizsgálatban bizonyították. A vizsgálatba volt 294 hasi elhízásban/diszlipidémiában szenvedő résztvevőt három étrendi csoportba randomizáltak: a standard egészséges táplálkozási irányelveket követő, a standard mediterrán és az úgynevezett zöld mediterrán étrend. Mindegyik csoportban egyöntetűen növelték a fizikai aktivitást.

A két mediterrán diétás csoport étrendje kalóriaszegény volt, és 28 g/nap diót (+440 mg/nap polifenol) tartalmazott. A zöld mediterrán étrendet azonban további 3-4 csésze/nap zöld teával egészítették ki és a vacsorát 100 g/nap mankai (Wolffia globosa vízi növény) zöld turmix helyettesítette (összesen +1240 mg/nap polifenol). Az intrahepatikus zsírtartalom százalékos változását protonmágneses rezonancia spektroszkópiával folyamatosan mérték. A nem alkoholos zsírmájat a > 5% intrahepatikus zsírtartalommal definiálták.

18 hónap elteltével a nem alkoholos zsírmáj előfordulása 54,8%-ra csökkent a standard egészséges táplálkozási irányelveket követő csoportban, 47,9%-ra a standard mediterrán csoportban és 31,5%-ra a zöld mediterrán csoportban. Mindkét mediterrán csoport résztvevőinek, hasonlóan, mérsékelten csökkent a testsúlya, és a standard egészséges táplálkozási irányelveket követő csoporthoz képest szignifikánsan magasabb volt a plazma teljes polifenolszintje. A zöld mediterrán csoportban azonban szignifikánsan csökkent az intrahepatikus zsírtartalom (‑38,9%), szemben a standard mediterrán (-19,6; P=0.023) és a standard egészséges táplálkozási irányelveket követő (-12,2%; P<0.001) csoporttal.

Az étrend egyes összetevőinek elemzése során a kutatók megállapították, hogy az intrahepatikus zsírtartalom csökkenésének mértéke szignifikáns összefüggésben volt a mankai turmix és a dió fogyasztásával, a vörös/feldolgozott húsok fogyasztásának csökkenésével, a szérum folsav- és adipokin/lipid biomarkerek javulásával, valamint a mikrobiom összetételének és specifikus baktériumainak változásával.

Különböző mechanizmusok - csökkent de novo lipogenezis, fokozott zsírsav-oxidáció és csökkent oxidatív stressz- révén a polifenolok csökkentették a szteatózist és megelőzték a májkárosodást.

Egy másik elemzésben a DIRECT-PLUS kutatói a zöld mediterrán étrendnek a kardiometabolikus egészségre gyakorolt kedvező hatását is kimutatták. Bár mindkét mediterrán étrenddel hasonló súlycsökkenést értek el (-6,2 kg a zöld mediterrán és -5,4 kg a standard mediterrán esetében), ami felülmúlta a standard egészséges táplálkozási irányelveket követő csoportban megfigyelt értéket (-1,5 kg; P<0.001), a zöld mediterrán csoportban nagyobb mértékben csökkent a derékkörfogat, mint a standard mediterrán csoportban (-8,6 cm és ‑6,8 cm; P=0.033). A zöld mediterrán csoportban 6 hónap alatt jelentősen csökkent az LDL koleszterin szintje, a diasztolés vérnyomás és az inzulinrezisztencia is javult.

A DIRECT‑PLUS kutatói 89,8%-os retenciós rátáról számoltak be 18 hónap után az önkéntesek körében, akik képesek voltak tartani a diétás étrendet, és nem panaszkodtak annak ízvilágára. Ez azt jelzi, hogy bár a "zöld" módosítás szigorúbb, mint a tipikus mediterrán étrend, a résztvevők képesek követni azt.

Bár ennek az étrendnek a valós alkalmazhatóságát még nem ismerjük, a DIRECT-PLUS eredményei ígéretesek, hogy a zöld növényi alapú fehérjékkel/polifenolokkal kiegészített mediterrán étrend más táplálkozási stratégiákkal összehasonlítva kétszeres intrahepatikus zsírveszteséget eredményezhet, és csökkentheti a nem alkoholos zsírmáj előfordulási gyakoriságát.

 

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/950948#vp_2 

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.