hirdetés

Mediterrán diéta, bél mikrobiom és egészség

Egy öt európai országban végzett felmérés igazolta, hogy a mediterrán étrend kedvezően befolyásolja a bél mikrobiom összetételét, és ezúton hat jótékonyan az egészségi állapotra.

hirdetés

A betegségekre való fogékonyság az életkorral növekszik és számos élettani folyamatot érinthet. Enyhe krónikus gyulladások jelennek meg, csökken a kognitív funkció, fogy az izomtömeg (sarcopenia), krónikus betegségek: diabetes, hipertónia, atherosclerosis alakulhatnak ki. Az esendőség (frailty) magakadályozásának – de legalább késleltetésének – egyik útja a mediterrán étrend követése (zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, magvak, oliva olaj, halak fogyasztása, a vörös húsok, a tejtermékek és a telített zsírok fogyasztásának kerülése). 

A Gut c. folyóiratban 2020. februárjában online megjelent multicentrikus tanulmány szerint legalább egy évig mediterrán étrendet (MedDiet) követve javul a felnőttek béltraktusának mikrobiom összetétele, csökken a betegségekkel szembeni esendőségük és javul az általános egészségi állapotuk.

A 2013-ban közölt NU-AGE diétás vizsgálatban öt európai országban (Lengyelország, Hollandia, Franciaország, Olaszország, Egyesült Királyság) több mint 1200 személyen tanulmányozták a MedDiet hatását: az étrendhez leginkább ragaszkodóknál javult az általános kognitív képesség és a memória, csökkent az osteoporosis, javultak a veleszületett immunfunkciók, a vérnyomás, és az erek rugalmassága is.

A Dr. Paul W. O’Toole (University College Cork, Írország) és munkatársai mostani vizsgálatában a NU-AGE projektben résztvevő személyek közül 612-en vettek részt. Random kiválasztás alapján 323 személy (141 férfi, 182 nő) a NU-AGE MedDiet-et fogyasztotta 12 hónapon keresztül, míg a kontroll csoportot 289 személy (145 férfi, 144 nő) alkotta (clinicaltrials.gov NCT01754012), esetükben nem volt étrendi utasítás. A mediterrán-stílusú étrend természetesen zöldségekből, gyümölcsökből, teljes kiőrlésű magokból, hüvelyesekből, halból állt, és vörös húsokat, tejtermékeket, alkoholt, cukrot lehetőleg nem tartalmazott. A vizsgálat indítása előtt a résztvevők igen részletes orvosi vizsgálatokon estek át, melyek alapján a betegségekre való fogékonyság szerint csoportokra osztották őket: nem fogékony, nem esendő (non-frail) és előbb-utóbb esendővé váló (pre-frail) kategóriákat alakítottak ki. Igen részletesen felmérték a vizsgált személyek belének mikrobiomját (székletmintából mikrobiális DNS, 16S rRNS gén szekvenálás, stb.), majd a vizsgálat során ezt ismét ellenőrizték.

A vizsgálók 12 hónap elteltével azt tapasztalták, hogy a MedDiet-hez leginkább ragaszkodó vizsgálati személyeknél a kontroll személyekhez képest lényegesen nagyobb lett a belek mikrobiomjának változatossága. A mikrobiom változatosságának növekedésével együtt járt az esendőségi (frailty) markerek javulása, növekedett a kéz szorítóereje, nőtt a gyaloglás sebessége, javultak a kognitív funkciók. A mikrobiom változatosságával összefüggésben csökkent a gyulladásos markerek (köztük a C-reaktív protein és az interleukin 17) szintje. Ezek a különbségek az olyan egyéb tényezők mint pl. az életkor, vagy a testtömeg-index figyelembe vétele után is megmaradtak. A MedDiet-en lévő személyekben (intervenciós csoport) a változatosabb bakteriális populáció több rövid-láncú zsírsavat (SCFA, short-chain fatty acid) termelt, ami kedvezőbb egészségi adatokat eredményezett. Ezzel ellentétben a kontroll csoportba tartozó, normál nyugati étrendet követő csoportnál a diétás beavatkozás során csökkent a bakteriális populáció változatossága, és szervezetükben káros hatásokat (pl. inzulin rezisztenciát és nem alkoholos zsírmájat) eredményező epesavak termelődtek.

A vizsgálatokat végzők szerint a mikrobiom változatossága valószínűleg az alapvető táplálékok (rostok, vitaminok, C-vitamin, thiamin, réz, vas, mangán) fokozott bevitelének köszönhetően alakul ki. Meg kell jegyezni, hogy a különböző országokból származó személyek mikrobiomja a kiinduláskor lényegesen eltért, de a MedDiet-et fogyasztóknál gyakorlatilag azonossá vált, ami arra utal, hogy ezek élelmiszerek alapvetőek mindenütt – függetlenül attól az országtól, ahol a vizsgált személy él.

A szerzők szerint a MedDiet előírásai szerinti táplálkozásnak köszönhetően megváltozik a bél mikrobiota összetétele, speciális alkotóelemei, javul az ellenállóképesség, javulnak a kognitív működések és enyhül a gyulladásos státusz. Kutatások igazolták, hogy a bél mikrobiom változásai jelentős befolyással vannak pl. a koronária betegségek, a kolorektális rák és a gyulladásos bélbetegségek kialakulására.

A vizsgálók tisztában vannak a fenti, csak megfigyelésen alapuló tanulmány korlátaival és azzal, hogy sok idős embernél a mediterrán diéta – pl. a fennálló betegségek miatt – nem kivitelezhető. A táplálkozás, a mikrobiom és a gazdaszervezet egészségi állapotának összefüggése komplex jelenség, melyet sok-sok tényező befolyásol. A tanulmány mindenesetre rámutat arra, hogy a bél mikrobiom a táplálkozással befolyásolható, és ezen keresztül hatással lehetünk az öregedés folyamatára.      

Források:          

1. Garcia J. Mediterranean diet tied to gut diversity and healthier aging. Medscape Medical News. February 24, 2020.

2. Tarini Shankar Gosh, Rampelli S, Jeffery IB, et al. Mediterranean diet intervention alters the gut microbiome in older people reducing frailty and improving health status: the NU-AGE 1-year dietary intervention across five European countries. Gut. Published online 17 February 2020. http://dx.doi.org/10.1136/gutjnl-2019-319654.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.