hirdetés

Bél mikrobiom és a fiatalkori kolorektális rák

A kolorektális rák (CRC) drámaian szaporodik a jómódú országok 50 évnél fiatalabb lakosai körében. Az egyik feltételezhető ok a bél mikrobiomjában mutatkozó különbség.

hirdetés

Dr. Benjamin Weinberg (Georgetown University’s Lombardi Comprehensive Cancer Center, Washington DC) és munkatársainak adatai szerint pl. a Fusobacterium nucleatum, a szájüregben honos, a periodontikus betegségben szerepet játszó baktérium nagyobb arányban található a fiatal betegekben, mint azt eddig gondolták. Egy másik baktérium, a Moraxella osloensis a 75 év fölötti betegekben négyszeres mennyiségben van jelen, mint a 45 év alattiakban. A kutatók eredményei igencsak előzetesek, de érdekes hipotéziseket generálhatnak. Feltételezik, hogy vakcinákkal vagy antibiotikumokkal célzottan manipulálható a belek mikrokörnyezete.

Ez előzetes eredményeket a Gastrointestinal Cancers Symposium találkozóján adták elő San Franciscóban 2020. január 25-én. Dr. Weinberg felvezetésként elmondta, hogy - különösen az utóbbi 20 évben – jelentősen emelkedik a fiatal felnőttekben a kolorektális daganatok előfordulása, száma, elsődlegesen a vastagbél bal oldalán és a rectumban, de ennek oka nem ismert. Számos esetben és helyen kutatták, hogy milyen eltérések vannak a fiatal és az idősebb betegek tumorainak genetikai mutációban, de a talált eltérések csak minimálisak voltak. Bár sok fiatal betegnél találtak genetikai eltéréseket vagy Lynch szindrómát, de ezek önmagukban nem felelősek a megemelkedett gyakoriságért.

A fiatalkori kolorektális daganatok előfordulási gyakoriságának növekedése miatt értelemszerű, hogy felülvizsgáljuk, milyen életkortól kezdve ajánljuk a kolorektális szűréseket. Az American Cancer Society jelenleg azt javasolja, hogy az eddigi 50 éves kor helyett a szűréseket már 45 éves korban kezdjük el, de az US Preventive Services Task Force (USPSTF) változatlanul az 50 éves kort tartja megfelelő szűréskezdetnek.

Dr. Weinberg és munkatársai összehasonlították a 45 év alatti és a 65 év fölötti CRC-s betegek primer és áttétes daganatainak intratumorális mikrobiomját. A daganatok DNS-ét kinyerve a 16S riboszomális gén-szekvenciáját, továbbá a Fusobacterium nucleatum és egyéb bakteriális és gomba DNS-eket elemeztek. Egy relatíve új technikával bepillantást nyertek számos bakteriális és fungális DNS-be, köztük olyanokba, melyek kultúrákban nem is tenyészthetők. Egyelőre mindössze 31 beteg adatait értékelték, de 140 beteg tumorának elemzését tervezik. A fiatal betegek (n =18) átlagos életkora 39,2 év, az idősebbeké (n = 13) 72,8 év volt. A mintákban összesen 478 baktérium- és gomba fajt különítettek el, a Fusobacterium nucleatum- ot5 fiatal beteg (28%) daganatában mutatták ki, 4 betegnél a bal oldali, 1-nél a jobb oldali daganatban, míg ez a baktériumot 3 idősebb betegben (23%) 1 bal oldali, 2 jobb oldali elhelyezkedésű daganatban (P = NS, Fisher’s Exact Test) találták meg. Vizsgálatukban tehát a Fusobacterium nucleatumot fiatalokban elsősorban a bal oldali, míg idősebbekben a jobb oldali vastagbél daganatokban fordult elő. A Moraxella osloensis 11%-ban volt kimutatható a fiatal betegek daganatában, és 46%-ban az idősebb betegekében (P = 0,0,43, Fisher’s Exact Test). Ugyanakkor nem volt szignifikáns különbség a fiatal-, vagy az idősebb betegek átlagos mikrobiomjában (átlagosan 46 vs 42 species, P = NS).

A tanulmány szerint a mikrobiom meghatározása segíthet a magasabb kockázattal rendelkező fiatal egyének kiválasztásában, és ennek alapján kijelölhetők azok, akiknél javasolt a kolonoszkópia. A széklet mikrobiomjának és a daganat bakteriális összetételének meghatározása alapján kiemelhetők a további szűrést igénylő, magas kockázatú személyek.

Mind a szerzők, mind a vizsgálatot kommentáló Dr. Tong Dai (Division of GI Oncology, Buffalo, New York) hangsúlyozta, hogy a kis elemszámból nem vonhatók le következtetések: a vizsgálatba 64 fiatal és 64 idősebb személyt vontak be, de eddig csak 18 és 13 daganatot elemeztek, ráadásul a Fusobacterium nucleatum pozitív daganatok aránya 28% és 23% volt, ami nem szignifikáns különbség. Dr. Richard Schilsky (American Cancer Society alelnöke) azt hangsúlyozta, hogy a szájüreg baktérium-összetétele ismerten befolyásolja a szájüregi rákok megjelenését így jogos a felvetés, hogy a bél mikrobiomja befolyásolhatja a kolorektális daganatos gyakoriságát, hisz egyre több kapcsolatot fedezünk fel a mikrobiom és az immunrendszer (és az immun checkpoint gátlók) között. A tanulmány valóban kisszámú megfigyelésen alapul, de a kolorektális rák és a bél mikrobiomja közötti összefüggés olyan érdekes hipotézis, amelyet érdemes megvizsgálni. 

Források:   

1. Nelson R. Gut microbiome link to increased CRC in younger adults? Medscape Medical News > Conference News > GICS 2020. January 27, 2020.

2. Weinberg BA, Hongkun Wang, Xue Geng, et al. A comparison study of the intratumoral microbiome in younger versus older-onset colorectal cancer (COSMO CRC). Gastrointestinal Cancers Symposium (GICS) 2020: Abstract 241. Presented January 25, 2020.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.