hirdetés

Újfajta mikrobiom-terapeutikumok a láthatáron

A mikrobiom felépítését vagy a szervezet szöveteivel való interakcióját módosító kismolekulájú, illetve biológiai szerek a gyógyászat lehetőségeinek kiterjesztését ígérik.

hirdetés

A humán mikrobiomika tudománya óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, és több „élő bioterapeutikum” kategóriába eső szer is forgalomban van, amelyek célja, hogy hasznos baktériumokkal kolonizálják újra a bélrendszert. Újfajta mikrobiom-terapeutikumok kifejlesztése is elkezdődött: mint arról a Nature beszámol, számos igen érdekes hatásmechanizmusú kismolekula és biológikum érte el a klinikai vizsgálati stádiumot. Írásában (Microbiome therapeutics go small molecule) Megan Cully arra hívja fel a figyelmet, hogy bár ennek a redukcionista megközelítésnek a haszna egyelőre nem bizonyított, nagyon is valószínű, hogy a közeljövőben kismolekulákat és biológikumokat is fogunk használni a mikrobiom terápiás célú módosítására.

A módszer támogatói elmondják: a bakteriális metabolitokat módosító vagy utánzó, illetve a mikrobák és a szervezet közötti interakciót befolyásoló, azaz a mikrobiális célpontokat módosítani kívánó szerek a legegyszerűbb megközelítést jelentik, és a befogadásuk is a legegyszerűbb útvonalon halad, így bár a megközelítés új, kevesebb a kockázat.

Mint minden gyógyszerfejlesztési program esetén, itt is a megfelelő célpont megtalálása és hatékony célba vétele áll a folyamat középpontjában. A humán genom 21.000 gént kódol, ezek közül jelenleg 3.000-ről gondolják, hogy gyógyszermolekulával célba vehető, és 700-nál is kevesebb azoknak a géneknek a száma, amelyeket jelenleg az FDA által befogadott szerek vesznek célba. A mikrobiom vonzerejét részben az adja, hogy általa a célba vehető gének száma 5 millió bakteriális génnel bővül, ráadásul ez az óriási „szerv” orálisan elérhető, így nem meglepő, hogy számos biotechnológiai cég fejleszt jelenleg újfajta mikrobiom-terapeutikumokat.

Érdekes példa a fimbriális adhesin (FimH) inhibitor fejlesztése IBD kezelésére: az IBD-betegek belében megnövekedett az adherens-invazív Escherichia coli baktériumok száma, a remények szerint a bélfelszíni adhéziós molekula – FimH - gátlása megakadályozza, hogy a baktériumok a bélfalhoz kötődjenek. Módosított felszabadulású lovastatinnal is kísérleteznek az IBD kezelése érdekében: bár a lovastatin a humán HMG-CoA reductáz enzimhez kötődve a máj koleszterinszintézisét csökkenti, ha eljut a bélig, ott bakteriális metántermelő enzimeket gátolva csökkentheti a fájdalmas puffadást. A hyperammonaemia kezelése is történhet hasonló megközelítéssel: egy 2-es klinikai fázisban lévő glycan-molekula a bakteriális ammónia-termelést hivatott csökkenteni.

További kísérleti szerek a mikrobiális metabolizmust veszik célba, ami azért is kiemelkedő fontosságú, mert a közelmúltban kiderült: a napjainkban használatos (és humán célpontokra tervezett) gyógyszerek kétharmadát metabolizálja legalább egy bélbaktérium. Példa erre a kemoterapeutikum irinotecan, amit a májban történő inaktiválás után a bélbaktériumok béta-glukoronidázai reaktiválnak, aminek következménye a bélfal sérülése és hasmenés lehet; ezt megakadályozandó, fejlesztés alatt áll a bélbaktériumok béta-glukoronidázait gátló szer is. Hasonló megközelítéssel akarják megakadályozni, hogy a bélbaktériumok (Enterococcus faecalis) metabolizálják a Parkinson-gyógyszer L-dopa-t, ezért mikrobiális L-dopa dekarboxiláz inhibitorokat fejlesztenek.

A kibontakozó kép szerint úgy is gondolhatunk a bélre, hogy az egyfajta irányító központ: a mikrobiális metabolizmus termékei át tudnak lépni a bélfalon, belépnek a keringésbe, és távoli szerveket befolyásolhatnak. A bél több százmillió neuronja, főleg a n. vaguson keresztül, a vér-agy gátat kihagyva közvetlenül is befolyásolja a központi idegrendszert, így a bél neuronjaira ható bakteriális termékek széles hatásspektrummal bírhatnak. A mikrobiális metabolitok bizonyítottan befolyásolják az autizmus, a depresszió, a szkizofrénia és a Parkinson-kór kialakulását is, ezért olyan kismolekulákkal kísérleteznek, amelyek módosítják ezen speciális metabolitok termelését vagy felszívódását. Olyan szereket is fejlesztenek, amelyek egyes konkrét mikrobiális metabolitokat tartalmaznak, ilyen pl. a taurin és az 5-aminovalerát, amikről korábban kimutatták, hogy autisták székletében a normálishoz képest kevesebb van belőlük, és a betegség állatmodelljének adva csökkentették a viselkedéses tüneteket. IBD-ben is vizsgálnak olyan mukózális barriert módosító bakteriális metabolitokat, amelyek pótlása normalizalhatja a betegek állapotát.

A mikrobiális metabolizmus a kardiovaszkuláris funkciót is befolyásolhatja. Bár a hypercholesterinaemia és a hypertriglyceridaemia ellen javasolt diéta a hús- és zsírtartalom csökkentésére fókuszál, egyre inkább bebizonyosodik, hogy a CV kockázatot jelentő ételek valódi problémát okozó komponense a magas kolin tartalom. Az esszenciális tápanyag kolint a bélbaktériumok trimetilaminná (TMA) alakítják, amit aztán a máj tovább alakít TMA-oxiddá, a magas TMAO-szint pedig a CV-események megnövekedett kockázatával jár együtt. A jelenleg vizsgált kismolekulás TMA-liáz-gátló szer állatmodellben csökkenti a TMAO-szintet, így a remények szerint emberek esetén is csökkenteni fogja a thrombosis-potenciált.

Egy további szercsoport az immunrendszer és a bélbaktériumok közötti interakciót veszi célba. Ez igencsak jelentős megközelítés lehet, hiszen bármelyik pillanatban az immunsejtek 70-80%-a a bélben található. Kísérleteznek olyan molekulákkal, amelyek gátolják a mikrobák által szekretált immunrendszer-aktiváló anyagokat, így a remények szerint ezen szerek gyulladáscsökkentő hatása hozzájárulhat az IBD és a nem alkoholos steatohepatitis kezeléséhez is. Az immunrendszer befolyásolásában külön szercsoport lehet a bélbaktériumok egyes kapszuláris poliszaccharidjainak lemásolásával a pneumococcus-vakcinák mintájára létrehozott „bél-oltás”. A bélbaktériumok speciális kapszuláris poliszaccharidjait a dendritikus sejtek veszik fel, majd a szervezet gyulladásban lévő területeihez juttatják azokat, ahol a molekulák hatására a naív T-sejtek regulátoros T-sejtekké alakulnak; a kapszuláris poliszaccharidok által konvertált Treg sejtek a továbbiakban lokális gyulladáscsökkentő hatással bírnak, amit IBD mellett szklerózis multiplexben szándékoznak kiaknázni.

A Nature-nek nyilatkozó kutatók szerint a mikrobiom-terapeutikumok fejlesztésének további sikerét segíti a longitudinális mikrobiom-vizsgálatok terjedése, valamint az is, hogy a csak a vastagbélről információt nyújtó székletminták elemzésén túl napjainkban biopsziák segítségével már a vékonybélspecifikus mikrobiális különbségeket is vizsgálni kezdték.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.