hirdetés

Neoadjuváns immunterápia rezekábilis NSCLC-ben

A rezekábilis, nem kissejtes tüdőrákban (NSCLC-ban) szenvedő betegeknél a neoadjuváns kemoterápiával együtt adagolt nivolumab kezelés szignifikánsan hosszabb eseménymentes túléléssel, jóval gyakoribb pathológiás komplett válasszal jár, mint az önmagában alkalmazott kemoterápia.

hirdetés

Dr. Patrick M. Forde (Johns Hopkins Kimmel Cancer Center, Baltimore) és munkatársainak a New England Journal of Medicine-ben online megjelent eredményei szerint a három ciklusban adott neoadjuváns nivolumab plusz kemoterápia a rezekábilis IB-IIIA NSCLC-s betegeknél – az egyedüli kemoterápiához képest - javítja a hosszútávú klinikai kimenetelt anélkül, hogy kockáztatná a műtét lehetőségét, vagy növelné a mellékhatások előfordulásának gyakoriságát.

Az amerikai FDA márciusban törzskönyvezte a nivolumab (Opdivo, Bristol-Myers Squibb) plusz platina-alapú doublet kemoterápiát korai stádiumú, rezekábilis NSCLC-ben. Ebben a szituációban ez az első törzskönyvezett neoadjuváns kezelés. Az engedélyezést a CheckMate 816-os vizsgálat eredményeire alapozták.

Átlagosan minden negyedik NSCLC-s beteg közül egy rezekálható daganattal kerül felismerésre, de a mortalitás a műtét ellenére is 30%-55%. A neoadjuváns kezelés javít a túlélésen, de az 5 éves recidíva-arány mindössze 5%-6%-kal javul, a pathológiai teljes remissziók aránya igen alacsony. A programozott sejthalál 1 (PD-1) elleni antitest, a nivolumab neoadjuváns helyzetben csökkenti a mikrometasztázisok számát, lökést ad a daganat elleni immunválasznak és a tumor-antigéneknek. A Journal of Thoracic Oncology c. lapban megjelent Fázis II. vizsgálat szerint a nivolumab és a kemoterápia neoadjuváns kombinációja jó 3 éves teljes túléléssel (81,9%) és 69,6%-os PFS-el jár IIIA stádiumú NSCLC-ben.

A CheckMate 816 eredményei

A CheckMate 816 egy nyílt, Fázis III vizsgálat, melyben a 358 beteget két csoportra randomizálták: az egyik csoport 360 mg nivolumabot plusz platina-doublet kemoterápiát, a másik csoport egyedül platina-doublet kemoterápiát kapott a műtét előtt. A kezelések három hetente történtek, összesen három ciklusban. Definitív műtétre került sor a kombinált kezelést kapók csoportjának 83,2%-ában (R0 83,2%), az egyedüli kemoterápiások csoportjának 75,4%-ában (R0 77,8%).  A kombinált csoport 93,8%-a, a kizárólag kemoterápiában részesülő csoport 84,7%-a megkapta a teljes 3 ciklus neoadjuváns kezelést. Műtét utáni adjuváns kezelést az előző csoport betegei 11,9%-ban, utóbbi betegek 22,2%-ban kaptak. A kombinációs csoport betegeinek összesen 21,2%-a kapott rákterápiát, a kemoterápiás csoportban ez a szám 43,6% volt.

Minimálisan 21 hónap követési idő után a kombinált csoport betegeinek medián eseménymentes túlélése 31,6 hónap, ami az egyedüli kemoterápiásoknál csak 20,8 hónap volt (a progresszió, a kiújulás, az elhalálozás kockázata HR: 0,63, P=0,005). A teljes túlélés mértéke az interim analízis szerint jelentősen javult (HR: 0,57, 99,67%-os CI 0,30-1,07, P=0,0008).

A kombinációs csoport betegeinél 24,0%-ban, a kemoterápiás csoport betegeinél mindössze 2,2%-ban következett be pathológiai komplett válasz (OR: 13,94, P<0,001).

Kezeléssel összefüggő Grade 3 és Grade 4 mellékhatásokat a kombinált csoport betegeinél 33,5%-ban, a kemoterápiás csoport betegeinél 36,9%-ban észleltek.

A kutatók megjegyezték, hogy a vizsgálatban résztvevők 63,1%-a IIIA stádiumú, rossz prognózisú beteg volt. A kombinációs kezelés a PD-1 státusztól függetlenül is előnyös volt, de az eseménymentes túlélés magasabb volt azoknál, akiknél a PD-L1 expresszió legalább 1%-vagy annál magasabb volt. A vizsgálat értékét némileg korlátozza, hogy nyílt („open-label”) természetű volt.

Forrás:

Kling J. Immunotherapy charts new course for resectable NSCLC treatment. Medscape Medical News. June 16, 2022.

Forde PM, Spicer J, Shun Lu, et al. Neoadjuvant nivolumab plus chemotherapy in resectable lung cancer. N Engl J Med 2022; 386:1973-1985.

Provencio M, Nadal E, Insa A, et al. OA20.01. Long term survival in operable stage IIIA NSCLC patients treated with neoadjuvant nivolumab plus chemotherapy – NADIM study. J Thoracic Oncol 2021. 16(10), Supplement, S883. https://doi.org/10.1016/j.jtho.2021.08.101

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.