hirdetés

Nincs gyorsan bevethető malária ellenes szer az USÁ-ban

A súlyos maláriás betegek kezelése kritikus helyzetűvé vált az USA-ban, mivel a gyártó beszüntette az intravénás kinidin glukonát előállítását.

hirdetés

A trópusi betegségek szakemberei felhívják a figyelmet, hogy a malária népegészségügyi problémává válhat az USÁ-ban, mivel az Eli Lilly gyógyszergyár beszüntette a quinidin (chinidin, kinidin) glukonát termelését, ami az amerikai Food and Drug Administration (FDA) által a súlyos malária kezelésére törzskönyvezett egyetlen intravénás készítmény volt. Jelenleg az USA-ban kb. 2000 maláriás megbetegedést regisztrálnak évente, melyek kb. 17%-a súlyos eset, amikor is a halálozás elérheti akár az 50%-ot is. És továbbra is számos amerikai állampolgár tér vissza olyan országokból, ahol a malária endémiás, a quinidin még raktáron lévő utolsó adagjai 2019. április 1-én lejártak.

A malária súlyos eseteiben idegrendszeri tünetek, súlyos anémia (70 g/l alatt), hiperparazitémia (≥5%), akut vesekárosodás, akut respiratorikus distressz szindróma, vagy sárgaság is jelentkezhet.

Az Annals of Internal Medicine-ben 2019. augusztus 19-én online megjelent közleményben Dr. Rebecca A. Krey (Boston Children’s Hospital) és Dr. Mark A. Travassos (University of Maryland School of Medicine, Baltimore) emlékeztetnek arra, hogy a Plasmodium falciparum által okozott súlyos maláriás tünetek megjelenése után 2 órán belül el kellene kezdeni az intravénás kezelést. A kezelést quinidin hiányában lehetne indítani az artesunate injekcióval is, viszont ennek nincs FDA engedélye, ezért közforgalomban sem kapható, de a Centers of Disease Control & Prevention-on (CDC-n) keresztül hozzá lehet jutni. Ebből a vizsgálat alatt álló szerből viszont a 10 CDC raktár legközelebbikéből a repülőtérre átlagosan 8 óra a szállítási idő, nem beszélve arról, hogy a szernek onnan még a kórházba át kell jutnia. A szerzők szerint jelenleg a malária súlyos eseteinek hatásos kezelése az USA-ban nem megoldott, „borzasztó és elkeserítő”. A klinikusoknak, a kórházaknak, a szövetségi hatóságoknak, a profi társaságoknak össze kell fogniuk a katasztrófa elkerülésére.

Dr. Peter Hotez (National School of Tropical Medicine, Baylor College of Medicine, Houston, Texas) szerint is igen súlyos probléma, hogy a kórházak készletében már nincs quinidin glukonát. Ha a beteg a Plasmodium falciparum malária súlyos formájával jelentkezik, akkor sürgősségi esetről van szó, mivel a parazita néhány óra alatt úgy elszaporodhat a szervezetben, hogy a beteg belehal. A Falciparum malária egyébként az egyik vezető halálozási ok a világon, különösen a gyermekek körében. Dr. Hotez megjegyezte azt is, hogy Houstonban van a világ legnagyobb expatriált nigériai közössége, ráadásul sokan élnek itt Ghanából és Tanzániából is, ilyen módon állandó a malária beáramlása.

A szerzők azt ajánlják, hogy a 2014-es ebola járvány megelőzéséhez hasonlóan állítsanak fel a malária miatt is a védekezési terveket a kórházakban, és a felkészülést az US Department of Health & Human Services (kb. Eü. és Szoc. minisztérium) koordinálja. Fontos, hogy akik lázasan érkeztek valamilyen maláriával endémiás országból, azoknál sürgősen gyors malária-diagnosztikai próbákat végezzünk vastag és vékony vérkenetek vétele mellett. Amennyiben a gyors diagnosztikai próba pozitív lenne, azonnal hívni kellene a CDC Malaria Hotline vonalát a (770)-488-7788-on, vagy munkaidőn kívül a (770)-488-7100-es számon – hogy meg lehessen kezdeni az intravénás artesunate beszerzését még a vérkenet eredményének megérkezése előtt.

A malária súlyos tünetei: görcsök, nehézlégzés, respiratorikus distressz, akut tüdőödéma, akut veseelégtelenség, sárgaság, hipoglikémia, shock, abnormális vérzés, disszeminált intravaszkuláris koaguláció, acidózis, anémia, hemoglobinuria, hiperlaktátémia, hiperparazizémia, a beteg eszméletlen vagy olyan gyenge, hogy a beteg már sem ülni sem tablettákat lenyelni sem tud nyelni, A CDC azonnal szájon á atovaquone-proguanil, artemether-lumefantrine vagy mefloquine adását javasolja, amíg megérkezik az artesunate, bár ezek nem szüntetik meg a parazitémiát, és a súlyos állapotban lévő, nyelni képtelen vagy eszméletlen betegeknek a gyógyszert esetleg csak nasogasztikus szondán lehet bejuttatni a gyomrába. Krey és Travassos javasolják az artesunate-hoz való hozzájutás gyorsítását, esetleg egy másik kórházból való beszerzését.

Mint említettük, az Eli Lilly 2017-ben sajnos megszüntette a quinidine (chinidin, kinidin) nevű 1a osztályú antiarritmiás szer gyártását, mivel vannak újabb antiarritmiás készítmények. Minden szakértő szívesen presszionálná a céget, hogy kezdje meg újra a quinidine glukonát gyártását, amíg nem jelentkezik egy generikus gyártó, vagy amíg ilyen nehézkes az injekciós artesunate-hoz való hozzájutás.

Források:

1. Kelly JC. Crisis of severe malaria treatment in United States. Medscape Medical News. August 19, 2019.

2. Krey RA, Travassos MA. Severe malaria treatment in the United States at the precipice. Ann Intern Med. Published online Aug 19, 2019, Doi:10.7326/M19-1144

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.