hirdetés

Növekszik a mikózisok veszélye

A gombafertőzések jelentőségét gyakran alulbecsüljük, és korrekt diagnózisuk sokszor késik. Különösen akkor veszélyesek, ha rezisztenssé válnak a meglévő gyógyszerekkel szemben.

hirdetés

Ha a veszélyes kórokozók kerülnek említésre, rendszerint a vírusokra és baktériumokra gondolunk, pedig a gombafertőzések is számos veszélyt rejtenek. Például a Candida auris élesztőgomba a véráramba jutva akár halálos kimenetelű fertőzést eredményezhet. Az első fertőzést mintegy 20 évvel ezelőtt Dél-Koreában észlelték, de azóta Japánban, Indiában, Dél-Afrikában, Venezuelában, Izraelben, Kolumbiában és az Egyesült Királyságban is felbukkant. Az Egyesült Államok betegségellenőrzésért és -megelőzésért felelős szervezete, a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) pedig az elmúlt 3 év során 13 ilyen fertőzést észlelt, a fertőzöttek közül négyen meghaltak, igaz, nem bizonyítható egyértelműen, hogy halálukat a gombafertőzés okozta,

A gomba elsősorban kórházban terjed, valószínűleg a fertőzött felszíneken keresztül. A fertőzésre leginkább érzékenyek azok, a közelmúltban műtéten átesettek, a diabeteszesek, a gombaellenes szereket vagy antibiotikumokat szedők és a centrális vénás katétert viselők. Bár kétségtelenül rendelkezésre állnak hatékony gombaellenes szerek. A gombák okozta fertőzések, a mikózisok kezelésére alkalmazott szerek például az alkalmazás módjától függően vagy elölik a gombát vagy gátolják a növekedését. Azonban az imént említett amerikai betegektől vett Candida auris minták 70 százaléka rezisztens a meglévő gombaellenes szerekre. De a C. auris-szal nem csak ez a baj, hanem az, hogy a legtöbb laboratóriumban, a standard módszerekkel nem is mutatható ki a fertőzés, annak ellenére, hogy e gomba spórái is megjelennek a fülben és a vizeletben.

Bár a világon az  évi 2 milliárdra tehető fertőzéses gombás megbetegedések túlnyomó többsége inkább csak kellemetlen, mint veszélyes, a gombafertőzésben elhúnytak száma elérheti az évi fél-másfél milliót. A halálozások 90 százalékát a négy legveszélyesebb, a Cryptococcus, Candida, Aspergillus and Pneumocystis nemzetségbe tartozó fajok idézik elő.

Az agyhártyagulladást (meningitist) okozó cryptococcosis évente több, mint 1 millió embert érint, halalozási aránya földrajzi helyzettől függően 20-70 százalékos, míg a tüdőfertőzést, pneumocystist az évi 400 000 megbetegedett 20-80 százaléka éli csak túl.

A különféle Candida gombák okozta candidiasis is közel 400 000 embert érint, akik 46-75 százaléka nem éli túl a fertőzést. Az Aspergillus fajok okozta aspergillosis 200 000 embert öl meg évente. Ha a ezek a gombák utat találnak a vérkeringésbe, a szívet , a gyomor-béltraktust és az idegrendszert megbetegítve 30-90 százalékban okoznak halált. A C. auris fertőzés halálozási aránya az eddigi adatok szerint 60 százalék körülire tehető.

A HIV és az AIDS terjedése, az immunszuppresszív szerek mind szélesebb körű, alkalmazása, az antibiotikus kezelések és a sebészi beavatkozások mind elősegítik, hogy a különféle gombafajok kikerüljék az emberi szervezet védekező mechanizmusait. A nagyszámú halálozás ellenére számos országban nem is monitorozzák a gombák okozta megbetegedéseket. A gyógyszerarzenál is szegényes, míg a bakteriális fertőzések leküzdésére 20 különféle gyógyszercsoport érhető el, a gombafertőzések ellen csak 4 féle gyógyszerosztállyal rendelkezünk. A Paul Ehrlich Society and the National Reference Centre for Invasive Fungal Infections 2015-ben arról számolt be, hogy a Candida auris már előbb említett gyógyszerrezisztenciája mellett különösen aggasztó a Candida fajok növekvő echinocandin és az Aspergillus fajok növekvő azol rezisztenciája.

A tudatlanság azonban sokszor szül értelmetlen félelmet. Újra és újra felröppen a Candida különböző káros hatásairól szóló hír, teret adva a Candida-diéták és a colon irrigáció divatjának. Holott a Candida nagyjából minden második egészséges közép-európai emberrel együtt él, az emésztőtraktus mikrobiotájának békés tagjaként. 

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.