hirdetés

Omega-3-zsírsav és a bélflóra

Egy esettanulmány szerint a rövid távú omega-3 zsírsavban gazdag étrend jótékony hatású a bél mikrobiomra.

hirdetés

A bél-mikrobiom fontosságát számos betegség patogenezisében csak nemrégiben ismerték fel. A bélben élő baktériumflóra és a gazdatest közötti kapcsolat kulcsfontosságú az immunrendszer érésében, a táplálék emésztésében, a gyógyszer metabolizmusban, méregtelenítésben, vitamintermelésben és a patogén baktériumok megtapadásának gátlásában.

A mikrobiom összetételét számos környezeti tényező befolyásolja, elsősorban az étrend, az antibiotikum-terápia és a környezeti mikroorganizmusoknak való kitettség. Eltérhet továbbá nem, kor és az egyén földrajzi származása szerint is.  Még fontosabb, hogy a patogén mikrobák túlszaporodása a diszbiózisként ismert egyensúlyhiányt eredményezhet, mely növelheti a fertőzésekre való hajlamot és számos betegség, pl. rák, anyagcserezavar, autoimmun betegségek kialakulásában szerepet játszik.

A zsírsavak, kiváltképp a többszörösen telítetlen omega-3, számos betegség, többek közt kardiometabolikus, gyulladásos és rákos megbetegedések súlyosságát enyhíthetik. A bél-mikrobiom tagjai két főbb baktérium törzsbe, a Firmicutes és Bacteroidetes törzsekbe sorolható. Ezek aránya figyelemreméltóan állandónak bizonyult. Néhány enterotípus jelenléte huzamosabb ideig folytatott diétákkal hozható kapcsolatba, főként fehérje és állati zsír (Bacteroides) a szénhidrátok ellenében (Prevotella). Az omega-3 zsírsavban gazdag étrendek hatását az általános egészségi állapottal kapcsolatba hozott baktériumpopulációkra mindezidáig kevéssé vizsgálták.

Noriega és mtsai esettanulmánya azt vizsgálta, hogy az omega-3-zsírsavban gazdag diéta milyen változásokat okoz a bél-mikrobiomban. A tanulmány alanya egy 45 éves, egészséges, fizikailag aktív férfi, akinek a tipikus étrendje vörös húsból és zöldségekből áll. A páciens demográfiai adatai: kaukázusi, 89,8 kg, 1,78 m, BMI: 28,3 kg/m2. A férfi az étrendjét kizárólag halakból származó fehérjékre módosította, zöldségkörítéssel. Ez az étrend több mint 600 mg omega-3 zsírsavat tartalmazott naponta. A bélflóra kiértékelése céljából székletmintákat gyűjtöttek be az étrendváltoztatás előtt, valamint a két hetes omega-3-ban gazdag diéta végeztével, illetve még egyszer, két héttel a vörös húst tartalmazó étrendre való visszatérés után. A székletmintákat aszeptikus körülmények között szobahőmérsékleten tárolták a DNS-amplifikációt megelőzően. A beavatkozás után csökkent a fajdiverzitás, de számos butirát-termelő baktérium (Eubacterium, Roseburia, Anaerostipes, Coprococcus, Subdoligranulum, és Pseudobutyrivibrio  száma növekedett. A butirát kulcsszerepet játszik az emberi bélrendszer egészségének fenntartásában, mivel egyrészt ez a vastagbél nyálkahártyájának fő energiaforrása, másrészt mint a génexpresszió, gyulladás, differenciálódás, valamint az apoptózis fontos szabályozója a gazdasejtekben. Fontos csökkenés mutatkozott a Faecalibacterium prausnitzii-benés az Akkermansia spp-ben. A vörös hús étrendre való visszatérés után két héttel már a bél-mikrobiom is visszaállt eredeti állapotára.

Összegzés: Lehet, hogy az omega-3-zsírsav előnyei részben a butiráttermelő baktériumok számában beálló növekedésnek tudhatóak be. Az eredmények megvilágíthatják az omega-3 hatását magyarázó mechanizmust számos krónikus betegség esetében.

 

Forrás: Case Reports in Medicine 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.