hirdetés

Ómega-3-zsírsav és pszichózis

Egy most megjelent közlemény szerzői szerint felnőtt korban kisebb eséllyel alakul ki pszichózis, ha serdülőkorban megfelelő az ómega-3-zsírsavval való ellátottság.

hirdetés

A Translational Psychiatry című lapban nyilvánosságra hozott kutatásban a Bristol’s Children of the 90s több mint 3800 résztvevőjét szűrték pszichotikus zavar, depresszió és generalizált szorongás irányában 17 éves korban, majd 7 évvel később.

Ennek során meghatározták a vérből az ómega-6-zsírsavak szintjét, mely gyulladásos állapotokban általában megemelkedik, emellett az ómega-3-zsírsavak szintjét is mérték, mely inkább gyulladáscsökkentő hatású.

Bár kevés bizonyítékot találtak arra nézve, hogy a szervezet zsírsavakkal való ellátottsága összefüggésben állna a mentális betegségek előfordulásával, a 24 éves korban elvégzett mérések szerint a pszichózissal, depresszióval vagy szorongással diagnosztizált betegek között nagyobb volt az ómega-6-zsírsavak aránya, mint azoknál, akiknél a felsorolt mentális betegségek nem igazolódtak. Az is kiderült, hogy azoknál, akiknél 24 éves korra pszichotikus zavar alakult ki, alacsonyabb volt az ómega-3-zsírsavak közé tartozó DHA aránya, mint a hasonló korú, de pszichózisban nem szenvedő résztvevőknél. Abban a több mint 2700 fős csoportban, akiket a teljes időtartam alatt nyomon követtek, a 17 éves korukban magas DHA-szinteket mutató betegek alcsoportjában 56%-kal kisebb volt annak valószínűsége, hogy 24 éves korukra pszichotikus zavar alakul ki náluk. Ez pedig arra utal, hogy a serdülőkori DHA-ellátottság potenciálisan preventív hatású lehet, ennek révén csökkentve a fiatal felnőttkori pszichózis rizikóját.

A fenti megállapítások érvényességét az sem csökkentette, ha figyelembe vették az összefüggéseket esetlegesen befolyásoló tényezőket, például az életkort, a testtömegindexet, a dohányzást vagy a szocio-ökonómiai státuszt.

A vizsgálatot vezető dr. David Cotter szerint, ha a későbbi kutatások eredményei is egybevágnak mostani tapasztalataikkal, akkor a húszas évek elején jelentkező pszichózis kockázatát csökkenthetnénk a serdülőkori ómega-3-zsírsavak fokozott bevitelével (hal- vagy halolajfogyasztással, esetleg étrendkiegészítők szedésével). A most kapott eredmények felvetik azt a kérdést is, hogy lehet-e összefüggés a főként növényi olajokban megtalálható ómega-6-zsírsavak és a mentális betegségek kialakulása között. Azonban további kutatásokkal kell tisztázni a feltárt összefüggések mögött álló mechanizmusokat. Erre vonatkozóan a vizsgálóknak egyelőre csak feltételezéseik vannak, elképzeléseik szerint  például az ómega-3-zsírsavak kedvező hatása talán arra vezethető vissza, hogy serdülőkorban csökkentik a gyulladást, illetve javítják az agyi kapcsolódások működését.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.