hirdetés

Öreg whiskey köszvény ellen?

A whisky-fogyasztás az URAT1 húgysav transzporter gátlásával valóban csökkenti a szérum húgysavszintjét.

hirdetés

A köszvényt az ízületekben apró, tűhegyes kristályok formájában kiváló húgysav (urát) okozza. Az artritisz e formáját rohamokban jelentkező fájdalom, duzzanat, kipirosodás, ízületi nyomásérzékenység jellemzi, leggyakrabban a nagylábujj nagy ízületét érinti, de kialakulhat az alsó, és a felső végtagok más ízületeiben is.

Klinikai kutatások szerint a mérsékelt whisky-fogyasztás elősegíti a vese húgysav-kiválasztását a vizeletbe, és csökkenti a szérum húgysavszintjét, de e jótékony hatás mechanizmusa még tisztázatlan. Mivel a renális reabszorpció befolyásolja a szérum húgysavszintet, egy kísérletben megvizsgálták a whiskyfélék húgysav-transzporterekre gyakorolt hatását. Konkrétan azt kutatták, hogy az 1-es húgysav-transzporter (URAT1), és a feszültség-vezérelt húgysav-transzporter (URATv1) befolyásolása hogyan hat az urat-reabszorpcióra.  Az elektrofiziológiában, fejlődésbiológiában széleskörűen használt expressziós rendszer az afrikai karmosbéka (Xenopus laevis) petesejtje. A kutatók ezúttal is ezen tesztelték, hogyan hatnak a 12 és 18 éves whiskyféleségek a húgysav-visszaszívásra. Az URAT1 segítségével történő húgysavfelvételt jelentősen, az URATv1-t kisebb mértékben gátolta a whisky. Tehát a fogyasztása után észlelhető húgysavszint csökkenés magyarázata az URAT1 gátlása. Arról nincs adat, hogy a nevezett ital kevésbé öreg –tehát jóval olcsóbb- formái is bírnak-e ezzel a jótékony hatással.

 

Forrás: Phytotherapy Research

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.