hirdetés

Pajzsmirigydaganat műtéti megoldása

A kisméretű, áttét nélküli differenciált pajzsmirigyrák sebészi eltávolítása szignifikánsan jobb túlélést eredményez, mint amilyen a nem műtött, de aktív kontroll alatt álló betegnél észlelhető.

hirdetés

Az utóbbi évtizedekben rohamosan nőtt a pajzsmirigyrákok előfordulása világszerte és az USA-ban is, ezek a daganatok legtöbbször differenciált pajzsmirigyrákok (DTC). Megfigyeléses vizsgálatukban a szerzők a kisméretű DTC-ben szenvedő betegeknél összehasonlították a műtéti kezelés utáni és a műtét nélküli ellátás után mérhető túlélést és a DTC kapcsán a műtéti rezekció túlélési előnyeit tapasztalták.

A vizsgálat kialakítása

A vizsgálatban a 2004 és 2016 között az US National Cancer Database-ban szereplő, szövettanilag igazolt, áttét nélküli, kicsiny (2 cm-nél nem nagyobb) DTC-s felnőtt betegek adatait értékelték. A vizsgálat elsődleges végpontja a teljes túlélés (OS) volt, melyet a betegség diagnózisának időpontja és a bármely okból bekövetkezett halál időpontja közötti eltelt idővel határoztak meg.

A kutatók az OS meghatározására a Kaplan-Meier-féle túlélési görbéket használták. Log-rank tesztet használtak a két különböző csoport túlélése közötti különbség meghatározására, és Cox regressziós analízist végeztek a kedvezőbb OS-hez társuló faktorok értékelésére. A többváltozós analízis során az adatokat kapcsán az ellátó intézményhez, a beteg életkorához, neméhez, rasszbéli hovatartozásához, képzettségéhez, bevételéhez, biztosítási helyzetéhez, lakóhelyéhez, a Charlson Comorbidity Index alapján kisérőbetegségeihez, a daganat szövettani típusához, a daganat méretéhez és a sebészeti megoldáshoz igazították.

A legfontosabb eredmények

A bevételi kritériumoknak 98.501, áttét nélküli, kisméretű DTC-ben szenvedő beteg felelt meg: 96.612 betegnél (98%) műtét történt, 1889 (2%) betegnél nem került sor sebészeti beavatkozásra. (Az is megfigyelhető volt, hogy az elmúlt 13 évben nőtt a műtétre nem kerülő betegek aránya, egyre több beteg döntött amellett, hogy nem műteti meg magát.) A nem igazított analízis során a műtétes betegek túlélése lényegesen meghaladta a műtét nélküliek túlélését (ami az előbbieknél átlag 171 hónap, az utóbbiaknál átlag 134 hónap volt). A „propensity-score matching” (a becsült részvételi valószínűség szerinti párosítás) alapján 1889 betegpárt alakítottak ki. Ilyen módon a műtéten átesett betegek átlagos túlélése 166 hónap, a műtét nélküli csoport átlagos túlélése 134 hónap volt, ami szignifikáns különbség. A többváltozós analízis szerint a műtét szignifikánsan csökkenti (78%-kal) a bármilyen okból bekövetkező relatív halálozást. A műtét a betegek számos alcsoportjában, minden szövettani altípusban, továbbá mind az 1 cm-nél kisebb tumorok-, mind az 1-2 cm-es tumorok esetén, és a betegek különböző életkori csoportjaiban is (55 év alattiak vs. 55 év fölöttiek) is jelentős OS előnnyel járt.  

A vizsgálat korlátai

A vizsgálathoz felhasznált adatbázis nem tartalmazta azt az információt, hogy milyen okból történt műtét helyett az egyedüli aktív követés. A National Cancer Database nem tartalmaz az OS-en kívül egyéb daganatos végpontokat, pl. a betegségmentes túlélést, illetve a daganat-specifikus túlélést sem. Ezért elképzelhető, hogy az aktív követéses betegek magasabb arányú halálozása nem a pajzsmirigyrák, hanem egyéb oka volt, különösen azért, mivel a két betegcsoport már kiinduláskor sem volt kiegyensúlyozott (idősebbek, és több kísérőbetegséggel rendelkezők voltak a műtétre nem kerülő betegek között), így lehet, hogy az idősebb életkoruk és az egyéb betegségeik miatt nem kerültek műtétre. E különbséget csökkentendő a kutatók kor szerint, kísérőbetegségek szerint és egyéb, nem pajzsmirigyrákkal összefüggő faktor szerint végzetek többváltozós analízist, valamint a sokféle alcsoport értékelésére igénybe vették a „becsült részvételi valószínűség szerinti párosítást” is. Az adatbázis nem tartalmazott olyan, a magas kockázatra utaló részleteket sem, hogy pl. agresszív szövettani típus, vagy pl. előzetes nyaki sugárkezelés. A vizsgálat retrospektív volta miatt sok egyéb tényező is befolyásolhatta az eredmények hitelességét és az adatok magyarázatát.

Forrás:

Zoler ML. Surgery tops surveillance fro small differenciated thyroid cancer. Medscape First Look. March 07, 2022.

Baidoun F, Abdel-Rahman O. The role of surgery in small differentiated thyroid cancer. Endocrine. 2022. Kiadás előtti változat (Research Square preprint). https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-1351213/v1

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.