hirdetés

Perifériás artériás okklúzió kezelése

A perifériás artériás szűkület paclitaxellel bevont ballonnal történő kezelésével kapcsolatban ellentmondásos eredmények láttak napvilágot.

hirdetés

A theheart.org/Medscape Cardiology-ban 2018-ben ismertetett, 28 randomizált vizsgálatot feldolgozó meta-analízis szerint a perifériás artériás betegség (PAD) paclitaxellel nem bevont és a bevont ballonokkal végzett kezelése után azonosan alakult az 1 éves összhalálozás. Ugyanezen szerzők egy újabb 8 randomizált klinikai vizsgálat (RTC) meta-analízise során viszont azt találták, hogy a több, mint 1400 kritikus alsó végtagi iszkémiában (CLI) szenvedő beteg kezelése szignifikánsan több korai amputációt és halált eredményezett a paclitaxellel bevont ballonok (DCB) esetén a konvencionális ballon angioplasztikához képest. Dr. Konstantinos Katsanos (Patras University Hospital, Görögország) elmondta, hogy intermittáló claudikáció esetén a paclitaxel használatával növekedett a hosszú távú halálozás. Ezzel ellentétesen, a német biztosítók által végzett retrospektív felmérésben közel 38.000 perifériás artériás beteg kezelésekor nem tapasztalták a mortalitás növekedését paclitaxellel bevont ballonok, vagy stentek használata során, sőt, kedvezőbb volt mind a teljes, mind az amputáció-mentes túlélés (AFS) és kevesebb volt a kardiovaszkuláris esemény, ami igen erős bizonyíték, hisz a népesség alapú, való életben történt felmérés adatait dolgozták fel.

A Journal of Interventional Radiology-ban megjelent új Katsanos meta-analízisben 5 különféle módon kezelt 1420 alsóvégtagi iszkémiás beteg szerepelt. Egy éven túli megfigyelés során a paclitaxeles csoportban jóval ritkábban volt szükség revaszkularizációra (11,8% vs 25,6%, RR: 0,53, 95%CI 0,35-0,81), de rosszabb volt az amputáció-mentes túlélés (AFS)(13,7% vs 9,4%, HR: 1,52, 95%CI 1,12-2,07). Utóbbi miatt kissé emelkedett az összes halálozás (OR: 1,39, 95%CI 0,94-2,07), és a nagy amputációk száma is (OR: 1,63, 95%CI 0,92-2,90). Az AFS szignifikánsan rosszabb volt a nagydózisú gyógyszert tartalmazó (3,0-3,5 µg/mm²) eszközök esetén az alacsony dózisúakhoz (2,0 µg/mm²) képest. Az ismert „downstream paclitaxel zuhany” okozhatja a láb disztális területén és a szisztémásan jelentkező toxicitást. Dr. Eric Secemsky (Harvard Medical School, Boston) többek között megjegyezte, hogy az eszközök különleges embolizációt és rossz sebgyógyulást eredményezhetnek. azonban azt is megjegyezte, hogy a meta-analízis eredményeit többek között azért is fenntartással kell fogadni, mert a vizsgálatok közül néhányat még nem is publikáltak, a betegek követési ideje eltérő volt, több beteg kiesett a vizsgálatból. Minden esetre a paclitaxellel bevont eszközöket az FDA nem törzskönyvezte térd alatti beavatkozásokra.

A német egészségbiztosítók European Journal of Vascular and Endovascular Surgery-ben megjelent felmérése során a BARMER adatbázisából a 2010 és 2018 közötti időszakból 37.914 beteget analizáltak (az átlag életkor 73,3 év volt, a betegek 48,8%-a nő volt), 21.546 betegnél a hajlamot is értékelték un. „propensity score”-ral. A végtagot fenyegető iszkémia (CLTI), vagy az intermittálló sántítás (IC) miatt ballon-tágítást, vagy stent behelyezést végeztek, használtak paclitaxellel bevont és nem bevont eszközöket is. A paclitaxellel bevont eszközök használata 2010-ről 2018-ra a CLTI csoportban 3%-ról 39%-ra, az IC csoportban pedig 4%-ról 48%-ra nőtt. A beavatkozás utáni első 5 évben 2454 beteg halt meg, átlagosan 2,7 év alatt, a leghosszabb túlélés 8 év volt. Az perifériás artériás szűkületre való hajlamot mutató pontértékkel történt igazítás után a CLTI csoport mutatói jelentősen javultak: a teljes túlélésben HR: 0,83 (95%CI 0,77-0,90), az amputáció mentes túlélésben HR: 0,85 (95%CI 0,78-0,91), a nagyobb kardiovaszkuláris események tekintetében HR: 0,82 (95%CI 0,77-0,88).

Az IC csoportban a mortalitás szignifikánsan kisebb volt a gyógyszerrel bevont eszközök (DCB) mellett (HR: 0,87, 95%CI 0,76-0,99), illetve a kombinált: gyógyszerrel bevont DCB) és gyógyszert kibocsájtó eszközök mellett (HR: 0,88, 95%CI 0,80-0,98) a gyógyszer nélküli eszközökhöz képest, de hasonló mértékű volt, mint a gyógyszert kibocsájtó sztentek (DES) mellett (HR: 0,91, 95%CI 0,77-1,08). Ebben az IC csoportban továbbá nem láttak jelentős előnyt a paclitaxellel bevont eszközök használatával az amputációmentes túlélés (AFS) tekintetében (HR: 0,91, 95%CI 0,82-1,00), de a kardiovaszkuláris események tekintetében sem (HR: 0,93, 95%CI 0,87-1,00).

A szerzők szerint nem mérhető, ill. nem mért tényezők is befolyásolhatják az eredményeket, pl. a gyógyszerrel bevont, vagy gyógyszert kibocsájtó eszközökkel történő beavatkozások inkább a magasan specializált intézetekben történtek, ahol a követési protokoll is szigorúbbak. Ezek a betegek jobb kezelést kaptak, gyakrabban szedtek sztatinokat.

Az eltérő tapasztalatok és vélemények miatt további randomizált, kontrollált klinikai vizsgálatkora van szükség.

Források:

1. Yasgur BS. More conflicting evidence on paclitaxel devices in PAD. Medscape Medical News. February 07, 2020.

2. Katsanos K,Siliopoulos S, Kitrou P, et al. Risk of death and amputation with use of paclitacel-coated balloons in the infrapopliteal arteries for treatment of critical limb ischemia: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Vasc Interv Radiology, 2020,31(2):202-212.

3. Behrendt C-A, Sedrakyan A, Peters F, et al. Long term survival after femoropopliteal artery revascularisation with paclitaxel coated devices. a propensity score matched cohort analysis. Eur  J Vasc Endovasc Surg. Published online Jan 8, 2020. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ejvs.2019.12.034

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.