hirdetés

PMSPH abszorbens irritábilis bél szindrómában

A kutatók szerint egy, a bélben abszorpciót létrehozó anyag, a polimetilsziloxán polihidrát (PMSPH) használatával csökkenthető az irritábilis bél-szindrómához (IBS-hez) társuló hasmenés.

hirdetés

Yan Yiannakou (Darlington England National Health Service Foundation Trust) a Digestive Diseases Week (DDW) 2022-es találkozóján arról számolt be, hogy a könnyen és teljesen biztonságosan használható abszorbens anyag enyhíti a hasi fájdalmat, javítja a széklet konzisztenciáját.

Sok irritábilis bél-szindrómában szenvedő beteg nehézkesnek és hatástalannak tartja a jelenlegi kezeléseket és diétás előírásokat. Kelet-Európában kb. 30 évvel ezelőtt került forgalomba a hasmenés kezelésére a recept nélkül kapható PMSPH, amit Enterosgel néven 2011-ben be is fogadtak Európában. Mivel a PMSPH nem szívódik fel, nem kerül be a szervezetbe, ezért inkább orvostechnikai eszköznek tekinthető és nem gyógyszernek.

Az irritábilis bél-szindróma (IBS) etiológiáját nem nagyon értjük, igazán azt sem tudjuk, hogy a PMSPH milyen módon enyhíti az IBS tüneteit. Yiannakou úgy véli, hogy megköti a belet irritáló, vagy a hasmenést kiváltó molekulákat. Ezek közé sorolhatóak a zsírok, az epesók, az immun-vegyületek, a bakteriális végtermékek. Európában a hatósági engedélyt nagyrészt a hasmenés egyéb formáiban igazolt jó eredmények miatt adták ki, de IBS-ban eddig még nem történt minőségileg kifogástalan, randomizált, placebóval ellenőrzött vizsgálat. A hiány pótlására 16 és 75 év közötti, IBS-ben szenvedő 440 beteget gyűjtöttek össze Anglia 28 helyéről. A résztvevőket randomizálták: 219-en PMSPH-t, 221-en placebót kaptak 8 héten keresztül. A vakon végzett 8 hetes adagolást követően mindkét csoport betegei egyaránt PMSPH-t kaptak újabb 8 hétig.

A vizsgálatban résztvevők elektronikus naplót vezettek tüneteik alakulásáról, és kérdőíveket töltöttek ki. Mivel a COVID-19 közbeszólt, az adatok begyűjtése virtuális vizitek és online átküldött kérdőívek segítségével történt. Az amerikai FDA előírásainak megfelelő kombinált hasi fájdalom/széklet konzisztencia érték a PMSPH-t kapóknál 37,4%-os, a placebot kapóknál 24,3%-os volt, ami statisztikailag szignifikáns különbség. Mivel ez a kombinált beosztás nem vonatkozik egyértelműen az IBS-re, ennél sokkal fontosabb egyenként értékelni a problémákat, pl. a széklet gyakoriságát. A külön-külön értékelés során szignifikáns különbségeket találtak a PMSPH csoport javára a hasi fájdalom, a széklet-gyakoriság, a puffadás, a sürgősség tekintetében is.

Az 5. és a 8. hét között a PMSPH-t kapó betegek 69%-a jelentős fájdalomcsökkenésről számolt be, míg a placebo csoportban a fájdalom csökkenése csak 30%-os volt. A vizsgálat nyílt fázisának 8. hete után a résztvevők 74%-a válaszolt úgy, hogy a kezelés kedvező volt, és még most is az. A betegek 81%-a jelenleg is használja a PMSPH-t, holott ost már nem kapja a vizsgálóktól, hanem magának kell megvennie. Csak néhány betegnél fordultak elő mellékhatások, de e tekintetben nem volt szignifikáns különbség a PMSPH-t és a placebot szedő között.

A megbeszélést követően Dr. Eric Shah (Dartmouth University, Hanover) elmondta, jó lenne tudni, hogy a PMSPH hatása milyen a piacon lévő egyéb szerekkel való összehasonlításban. Dr. Nikad Shahnavaz (Emory University, Atlanta) hangsúlyozta, mivel az USA-ban jelenleg IBS betegségben használatos cholestyramin és a colestipol hányingert és hányást válthat ki, a PMSPH előnyei új kezelési alternatívát jelentenek.

Forrás:

Harrison L. Intestinal absorbant offers promise for irritable bowel syndrome with diarrhea. Medscape Medical News > Conference News > DDW 2022. May 24, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.