hirdetés

Probiotikus sör

Kínában egészséges sört állítottak elő: Lactobacillus törzseket jutattak a sörbe az egészséges táplálkozás és „immunerősítés” jegyében.

hirdetés

A sörfogyasztók hamarosan bélflórabarát nedűvel koccinthatnak! A szingapúri egyetem kutatói ugyanis kikísérletezték a probiotikumot tartalmazó, savanykás karakterű sör receptjét. A különlegesség a Lactobacillus paracasei L26-os törzsét tartalmazza, ami egyes források szerint képes a szervezet természetes védekezőkészséget növelni. A bacillus az emberi bélflórában természetesen is jelen van, feladatai között szerepel a vírusok és toxinok közömbösítése ill. az immunrendszer serkentése.

A probiotikus sör ötlete egy negyedéves élelmiszermérnök hallgató fejéből pattant ki. Chan Mei Zhi Alcine rendszeresen fogyaszt probiotikumokban gazdag tejtermékeket, aminek kapcsán az merült fel benne, hogy mi lenne, ha a probiotikumokat meginnánk nem pedig megennénk. „A probiotikumok jótékony hatásait szinte mindenki ismeri. Legkönnyebben az erjesztett, fermentált ételekben találkozhatunk velük. Tekintve, hogy a sörkészítés alapja is az erjesztés, kézenfekvő volt a gondolat, hogy ezzel az itallal próbálkozzunk. Az a tény is motiváló volt, hogy jelenleg nincs a piacon probiotikmot hordozó sör. A fejlesztés azonban igazi kihívást jelentett, lévén a komló savtartalma gátolja a probiotikumok szaporodását és túlélését is. Liu sho Quan élelmiszermérnök docenssel 9 hónapon át próbálták kikísérletezni az ideális receptet és azt, hogyan juttatható megfelelő csíraszám a sörbe.

Probiotikumokat aktív és inaktív formában is be lehet vinni a szervezetbe: az aktív formában a bacillus anyagcserét folytat, szaporodik, az inaktív formában nyugvó állapotban van. Az eddigi vizsgálatok tanúbizonysága szerint az aktívan bejutó mikróbák sokkal hatásosabbak. A pre-és probiotikumokkal foglalkozó, azonos nevű tudományos társaság ajánlása szerint a  kedvező hatások legalább napi 1 millió bevitt csíraszám mellett érvényesülnek. Éppen ezért a recept elkészítéséhez eleve magasabb csíraszámmal dolgoztak. A folyamat célja, hogy az életképes bacillusok életben is maradjanak, sőt szaporodjanak a sörben.  Az eljáráshoz olyan törzset választottak, mely tejsavat is képes hasznosítani, hisz a cefrében lévő cukor erjedése során részben tejsavvá alakul. Ez egyfelől a probiotikumok életbentartásához, másfelől a karakteres, kesernyés – savanykás ízhez kell. A sör teljes elkészítése és érése egy hónapot vesz igénybe. A végső alkoholtartalom 3,5 %.

Tekintve, hogy az elmúlt években az egészséges táplálkozás, a probiotikumok ill. a kézműves és különleges sörök divatja felívelt, a főzők bíznak termékük népszerűségében. Receptjüket szabadalmaztatták, jelenleg nagyvállalatokkal tárgyalnak, mivel azt a fogyasztók elé szeretnék vinni, akik biztosak a kedvező fogadtatásban. „Az egészséges sörözés élménye immár nem fikció”- nyilatkozták a készítők.

 

Forrás: Science Daily

 

H. J. S.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.