hirdetés

Új generációs probiotikumok

Az új generációs probiotikumoktól azt várják, hogy nem csak a bélrendszer egészségét biztosítják, hanem képesek az antibiotikum-rezisztens baktériumok kiszorítására is. 

hirdetés

A bélben élő baktériumok nemcsak az emésztési és lebontási folyamatokat segítik, hanem a gazdaszervezet immunrendszerét is befolyásolják. Antibiotikumok hatására azonban az egyes védekezésben részvevő baktériumok pont az antibiotikum rezisztens patogének elterjedését segítik, és a hasznos baktériumokat pusztítják.

Amennyire fontos szerepet játszanak az antibiotikumok a kórokozó baktériumokkal szembeni védekezésben, annyira veszélyesek a normál bélflórára. Brett Finlay és munkatársai kimutattákhogy a bélflóra születés utáni első 100 nap során  történő „megzavarása” hajlamosít a gyermekekkori asztma kialakulására. Több, mint 50 éve tudjuk, hogy számos antibiotikum károsítja az emésztőrendszer anaerob baktériumait, aminek következménye, hogy a Vibrio cholerae és a Salmonella typhimurium könnyebben megtámadja a szervezetet. Az antibiotikumok- különösen a csontvelő transzplantált betegekben - elősegítik a vancomycin-rezisztens Enterococcusok (VRE) elterjedését a bélben, ami bacteriaemia fokozott kockázatát vonja maga után. Az utóbbi években több tanulmány igazolta, hogy az egészséges bélflóra véd a vancomycin-rezisztens Enterococcusok és a patogén Escherichia coli-val szemben. Úgy tűnik, hogy a védekezésben fontos szerepe van a Barnesiella nemzetségbe tartozó baktérium fajoknak.

Már 30 éve kimutatták mintegy 10 tíz féle egészséges bélflóra „koktélról”, köztük obligát anaerob fajokról, hogy gyógyítják a rettegett Clostridium difficile fertőzést, és ebben fő szerepet tulajdonítanak a Clostridium scindens-nek, részint azért, mert néhány más baktériumfajhoz hasonlóan képes az elsődleges epesókat másodlagos sókká alakítani, és ez védelmet nyújt Cl. difficile ellen

Az anaerob bélbaktériumok által termelt rövid szénláncú savak (ecetsav, vajsav és propionsav) a tejsav baktériumok által termelt laktáttal együtt olyan környezetet teremtenek, ami nehezíti a kórokozók behatolását. A védekezés további elemei a bélben élő mikroorganizmusok által termelt antibakteriális faktorok, például regIIIγ. Ez a lektin, ameleyt például a Bacteroides thetaiotaomicron termel- egyes Gram-pozitív baktériumok, például VRE elpusztítására képes. A Bacteroides thuringiensis pedig a spóraképző baktériumok, például a Clostridium difficile és a bacillusok ellen termel mérget.  

A kutatások végső célja olyan baktérium csomag előállítása, amely szájon át bevéve túléli a felső emésztőtraktuson és a gyomron való áthaladás viszontagságait és a bélbe jutva ellátja az antibiotikumok hatását helyettesítő, védő funkcióját, de ettől még sajnos viszonylag messze vagyunk. Mindenesetre az amerikai kormány 500 millió dollárt adott az emberi mikrobiom változás következményeinek kutatására.

 

Forrás: DocCheck News

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.