Pszichotikus zavarok és Covid-mortalitás

A szkizofrének covid-mortalitása közel háromszorosa a mentális betegséggel nem küzdő covid-betegekének, állapította meg a JAMA Psychiatry egy tanulmánya, ami szerint a szkizofréneknek elsőbbséget kellene biztosítani az oltási tervben.

Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a mentális betegséggel küzdők – különösen a szkizofrének és a depressziósok – nagyobb eséllyel fertőződnek meg SARS-CoV-2-vel, mint a mentálisan egészségesek, azonban eddig nem volt ismert, hogy milyen összefüggés van a mentális betegség és a Covid-mortalitás között.

Katlyn Nemani és munkatársai retrospektív kohorsz vizsgálatukban a New York Egyetem elektronikus adatbázisát használva elemezték négy kórház és 260 ambulancia Covid-betegeinek mortalitását (2020. március-április-májusban kb. 26 000 beteget teszteltek covidra, ebből 7 000 bizonyult pozitívnak, utóbbiak közül 75 fő rendelkezett korábbi szkizofrénia-, míg 564 fő hangulatzavar- és 360 fő szorongás diagnózissal). Elemzésükben a kutatók a Covid-betegség következő ismert rizikótényezőit vették figyelembe független változóként: nem, életkor, rassz, magasvérnyomás-, szív-érrendszeri és cukorbetegség, vese- és tüdőbetegség, dohányzás, rák. Mortalitásnak definíció szerint a pozitív SARS-CoV-2-tesztet követő 45 napon belüli elhalálozás vagy hospice-ba bocsátás számított.

A kutatók nem találtak összefüggést a szorongás vagy a hangulatzavar és a covid-mortalitás között, azonban eredményeik szerint a mentális betegségben nem szenvedőkkel összehasonlítva a szkizofrénia 2,7-szeres Covid-halálozással jár együtt (Association of Psychiatric Disorders With Mortality Among Patients With COVID-19). A szerzők viszonyításképpen megjegyzik: az életkor szerepét vizsgáló tanulmányok szerint a 45 és 54 éves kor közöttiek eleve 3,9-szer nagyobb valószínűséggel halnak meg Covidban, mint a fiatalabbak (a Katlyn Nemani és munkatársai tanulmányában elemzett New York-i szkizofrének átlagéletkora 54 év volt), és a kockázat tíz évenként duplázódik; a szívelégtelenség és a diabétesz további 1,65- és 1,28-szoros kockázatnövekedést jelent.

A szkizofrénia és a Covid-mortalitás közötti összefüggés mechanizmusával kapcsolatban csak találgatni lehet, mindenesetre elképzelhető, hogy a betegség vagy a kezelésére használt gyógyszerek felborítják az immunrendszer egyensúlyát, nyilatkozta a Live Science portálnak Donald Goff pszichiáter, a tanulmány utolsó szerzője. Más nyilatkozók szerint a szkizofrénia az immunrendszer és a proinflammatorikus jelátvivő molekulák, a citokinek aktiválódásával jár együtt, továbbá korábbi tanulmányok arra is felhívták a figyelmet, hogy szkizofrének körében gyakoribb a diszfunkcionális T-sejt-válasz. A vizsgálat korlátai közé tartozik azonban a bevont szkizofrén betegek alacsony száma és az antipszichotikus medikációval kapcsolatos adatok hiánya, ami nem teszi lehetővé a szkizofrénia és a Covid-halálozás mögött álló közös útvonalak felderítését. Az is elképzelhető továbbá, hogy a túlterhelt egészségügyi rendszer nem képes hatékony ellátásban részesíteni a szkizofrén betegeket vagy hogy a szkizofrén betegek csak késve keresnek orvosi segítséget – akármi is áll azonban az összefüggés hátterében, a szkizofréneket előre kellene venni az oltási rendben, tette hozzá Goff.

Egy nagy esetszámú dél-koreai vizsgálat hasonló eredményre jutott, amikor kimutatta, hogy a mentálisan egészségesekkel összehasonlítva, a pszichotikus zavarban szenvedők körében ugyanolyan a SARS-CoV-2-fertőzés, de magasabb a súlyos betegség kialakulásának kockázata (Lee et al. Association between mental illness and COVID-19 susceptibility and clinical outcomes in South Korea: a nationwide cohort study. Lancet Psychiatry).

További pszichiáter nyilatkozók arra hívják fel a figyelmet, hogy Goff és csapata nem vett figyelembe és nem tárgyalt egy nagyon fontos változót, a testtömeg-indexet. Az obezitás ugyanis a covid-mortalitás cukorbetegségtől független rizikófaktora, és régóta ismert, hogy a szkizofrén betegek körében gyakoribb az elhízás. Ennek hátterében részben a szkizofrének kisebb mértékű fizikai aktivitása és a körükben gyakoribb egészségtelen táplálkozás áll, azonban az antipszichotikus gyógyszerek (a második generációs antipszichotikumok) is nagymértékben fokozzák az elhízás, az inzulinrezisztencia, a diabétesz, a diszlipidémia, valamint a kardiovaszkuláris betegség kockázatát (Bak et al. Almost all antipsychotics result in weight gain: a meta-analysis. PLoS One). Mindez azonban szintén csak azt támasztja alá, hogy a szkizofrén betegeket előbbre kell sorolni az oltási rendben, hangsúlyozzák a kutatók.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.