Radiológiai eljárások gasztrointesztinális vérzés esetén – a konkrét eset

Anamnézis

A 43 éves férfi beteget bal alhasi görcsös fájdalom, sötét színű széklet, szédülés és 3–5 napja tartó, fokozódó levertség miatt vettük fel osztályunkra.

Három hónappal felvétele előtt már vizsgálták hasonló panaszok miatt egy közeli kórházban. Klinikailag akkor is észlelhető volt a görcsök mellett a sötét színű széklet, de a beteg orálisan vaskészítményt szedett. A fizikális vizsgálat mellett laboratóriumi vizsgálatokat, EKG-t, hasi ultrahangvizsgálatot, pH-méréssel egybekötött gasztroszkópiát, béltükrözést és kolonoszkópiát is végeztek. Jóllehet a hemoglobin-koncentráció csak 93 g/l volt, a felsorolt eljárások egyikével sem sikerült vérzésforrást találni. Az antrum és a corpus Helicobacter-pozitív gastritisének kimutatása után eradikációs terápiát kezdtek. A kolonoszkópia során a szigmabélben diverticulumot találtak, de ez nem mutatta gyulladás vagy aktív vérzés jelét, a gasztroszkópiás vizsgálat pedig II-es súlyosságú reflux-oesophagitist igazolt. Ezenkívül 1-es típusú diabetes mellitust állapítottak meg.

A beteg ezután több mint 3 hónapig panaszmentes volt.

Vizsgálati eredmények

Osztályunkra a beteget jó általános és tápláltsági állapotban vettük fel, dyspnoét, cianosist nem észleltünk, nyálkahártyái azonban halványak voltak. A kardiopulmonális rendszerben kóros eltérést nem találtunk, az artériás rendszer épnek bizonyult, zörejt nem hallottunk. A has puha volt, a beteg nyomásérzékenységet nem jelzett, normális bélhangokat hallottunk, a májat a medioclavicularis vonalban 12 cm-esnek mértük, a lép nem volt tapintható, a vesetájékot szabadnak találtuk.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
G. Layer
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.