hirdetés

A pitvarfibrilláció leggyakoribb szövődménye

A pitvarfibrilláció egy dán tanulmány szerint 2022 óta már nem minden negyedik, hanem minden harmadik embert fenyeget és leggyakrabban szívelégtelenséggel szövődik.

hirdetés

A BMJ-ben megjelent tanulmány szerint (A a pitvarfibrilláció (AF) élethosszig tartó kockázata 2000 és 2022 között a korábbiaktól eltérően már nem a népesség egynegyedét, hanem egyharmadát fenyegeti. A dániai, az időbeli tendenciákat vizsgáló, népességen alapuló tanulmányban azt is igazolták, hogy ez a ritmuszavar leggyakrabban nem a sroke-kal, hanem a szívelégtelenséggel szövődik. Az AF utáni stroke, ischaemiás stroke és szívinfarktus élethosszig tartó kockázata az idő múlásával szerény mértékben ugyan, de csökkent, ellenben a szívelégtelenség élethosszig tartó kockázata gyakorlatilag nem javult.

"A pitvarfibrillációt követő szívelégtelenség jelentős élethosszig tartó kockázata miatt fokozott figyelmet kell fordítani a megelőzésre és a korai felismerésre" - mondta Dr. Nicklas Vinter, (Department of Clinical Medicine, Aalborg University, Denmark), hozzátéve, hogy mivel a stroke magas élettartam-kockázata továbbra is kritikus szövődmény, fontos, hogy időben megkezdjük és folyamatosan alkalmazzuk az orális antikoagulációs kezelést.  

A vizsgálati kohorsz 3,5 millió olyan 45 évesnél idősebb személyből (51,7% nő) állt, akiknek a kiinduláskor nem volt AF-jük. Őket az AF incidenciáig, az országból történő elköltözésig, a vizsgálati idő végéig vagy elhalálozásukig követték, attól függően, hogy melyik következett be előbb. Azt a 362.721 beteget (53,6% férfi), akiknél AF következett be, de annak nem volt prevalens szövődménye, két időszakon keresztül (2000-2010 és 2011-2020) tovább követték a szívelégtelenség, a stroke vagy a szívinfarktus bekövetkeztének elemzésére.

Az AF kockázata a 2000-2010 közötti 24,2%-ról 30,9%-ra nőtt a 2011-2022 közötti időszakban, ami 6,7%-os különbséget jelent (95%-os konfidenciaintervallum [CI], 6,5%-6,8%). Az AF kockázata az idő múlásával minden alcsoportban nőtt, nagyobb mértékben a férfiak és a szívelégtelenségben, szívinfarktusban, stroke-ban, cukorbetegségben és krónikus vesebetegségben szenvedők körében.

A szívelégtelenség élethosszig tartó kockázata 2000-2010 között 42,9%, 2011-2022 között pedig 42,1% volt, ami -0,8%-os különbséget jelent (95%-os CI, -3,8% és 2,2% között). Az AF utáni stroke és a szívinfarktus élettartam-kockázata a két időszak között enyhén csökkent, a stroke esetében 22,4%-ról 19,9%-ra (különbség -2,5%, 95%-os CI, -4,2% és -0,7% között), a szívinfarktus esetében pedig 13,7%-ról 9,8%-ra (-3,9%, 95%-os CI, -5,3% és -2,4% között). A férfiak és a nők között nem mutatkozott eltérő csökkenés.

"A pitvarfibrilláció hosszú távú downstream következményeinek újszerű számszerűsítése rávilágít a stroke kockázatát tovább csökkentő kezelések, valamint a pitvarfibrillációs betegek körében a szívelégtelenség megelőzésére irányuló stratégiák kritikus szükségességére" - írták a dán kutatók.

Ha a pitvarfibrillációra úgy tekintünk, mint ami növeli a szívre ható alapterhelést, akkor könnyen beláthatjuk, hogy ha a betegnek magas a vérnyomása, illetve tünetmentes koszorúér-betegsége vagy szívelégtelensége van, nagyobb valószínűséggel fordulhatnak nála elő pitvarfibrillációs epizódok.

A vizsgálat korlátai közé tartozik, hogy a két 10 éves időszakra (2000-2010 és 2011-2020) történő csoportosítás az időbeli felbontás elvesztésének árán történt. A szerzők nem számoltak be a vizsgált populáció etnikai összetételéről, ami befolyásolja az AF élethosszig tartó kockázatát, és nem végeztek alcsoportelemzést a társadalmi-gazdasági státusz szerint, ami befolyásolja az előfordulást és a kimeneteleket.

A szerkesztők megjegyezték, hogy míg a vizsgálat időszakában a stroke megelőzésére irányuló beavatkozások domináltak az AF-kutatásban és az irányelvekben, nincs bizonyíték arra, hogy ezek a beavatkozások megelőzhetik a szívelégtelenséget. "Szükséges mind a randomizált klinikai vizsgálatok, mind az irányelvek összehangolása annak érdekében, hogy jobban tükrözzék a pitvarfibrillációban szenvedő valós populáció szükségleteit, mivel a betegek prognózisának további javításához valószínűleg a stroke megelőzésén túl a pitvarfibrilláció kezelésének szélesebb perspektívájára van szükség" - írták.

 

A munkát a Novo Nordisk Alapítvány által finanszírozott Dán Kardiovaszkuláris Akadémia és a Dán Szív Alapítvány támogatta.

Forrás:

Vinter N, Cordsen P, Johnsen SP et al: Temporal trends in lifetime risks of atrial fibrillation and its complications between 2000 and 2022: Danish, nationwide, population based cohort study BMJ 2024; 385:e077209

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.