hirdetés

Nemi különbségek pitvarfibrillációban

A VITAL Rhythm tanulmány szerint a D-vitamin és omega-3 nem befolyásolja a pitvarfibrilláció (AF) kockázatát, de rávilágított a nemi különbségekre és a módosítható kockázati tényezőkre.

hirdetés

A pitvarfibrilláció - elsősorban a népesség elöregedése miatt - a leggyakoribb ritmuszavar világszerte, illetve a stroke, a szívelégtelenség és a szív- és érrendszeri halálozás egyik fő oka. A nőknél köztudottan alacsonyabb az pitvarfibrilláció előfordulási gyakorisága, ugyanakkor magasabb a kardiovaszkuláris szövődmények (stroke, kardiovaszkuláris betegségek) kialakulásának kockázata.

Ismert, hogy a magasabb testalkat a pitvarfibrilláció kockázati tényezője, de hogy ez milyen mértékben magyarázza a férfiak és nők közötti különbséget a pitvarfibrilláció kockázatát tekintve, egyelőre vitatott.

A JAMA Cardiology-ban megjelentek meg a VITAL Rhythm elnevezésű tanulmány diverz, országos mintavételen alapuló kohorszába több mint 25.000 résztvevőt vontak be, akik 51%‑a volt a nő. A résztvevők legalább 50 évesek voltak (átlagéletkor 67 év), és a vizsgálat kezdetén nem volt ismert klinikai szív- és érrendszeri betegségük.

A vizsgálatban 900 pitvarfibrillációval járó eset fordult elő, a nőknél 32%-kal kisebb valószínűséggel, mely statisztikailag erősen szignifikáns a férfiakhoz képest (P<0,001). A nőknél nagyobb volt a tünetekkel járó állapot valószínűsége: a nők 77%-ának, a férfiak 63%‑ának voltak tünetei a diagnózis előtt vagy a diagnózis felállításakor.

Érdekes, hogy ha a testmagasságra korrigált értékkel számoltak, akkor a pitvarfibrilláció tekintetében eltűnt a nők körében megfigyelhető alacsonyabb kockázat. Sőt, a testmagasság figyelembevételével inkább emelkedett a pitvarfibrilláció kockázata a nőknél. A kohorszban megfigyelt egyéb kockázati tényezők az idősebb életkor, a magasabb testtömegindex, a magas vérnyomás és az alkoholfogyasztás voltak. A diabétesz és a pitvarfibrilláció magasabb kockázata között a vizsgálat szerint nincs összefüggés. Nem mutattak ki egyértelmű összefüggést a fizikai aktivitással sem, bár a nagyon megerőltető fizikai aktivitás más tanulmányok szerint összefüggésbe hozható a pitvarfibrillációval.

Vizsgálták a D-vitamin (2000 NE/nap) és az omega-3 zsírsavak (460 mg/nap EPA és 380 mg/nap DHA) hatását is, de nem találtak összefüggést a pitvarfibrillációval kapcsolatban, bár néhány más vizsgálat szerint a nagyobb dózisú (> 1 g/nap) omega-3 tengeri halolaj emelheti, a 4 g/nap omega-3 pedig biztosan növeli a pitvarfibrilláció kockázatát.

Az eredmények tehát azt mutatják, hogy a pitvarfibrilláció számos kockázati tényezője módosíthatónak tűnik, és valóban fontos a kockázati tényezők csökkentése a pitvarfibrilláció megelőzése érdekében. Különösen fontos ez a nőknél, mert esetükben nagyobb valószínűséggel fordulnak elő olyan súlyos következmények, mint a stroke és a kardiovaszkuláris halálozás.

 

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/986092

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.