hirdetés

Testen viselhető eszközökkel a pitvarfibrilláció és a stroke ellen

Nagyszámú résztvevő segítségével igazolták, hogy a csuklóra rögzíthető akcelerométerekkel ösztönözhető a fizikai aktivitás, ezáltal jelentősen csökkenthető a pitvarfibrilláció és a stroke kockázata.

hirdetés

Az irányelvek következetesen hangsúlyozzák, hogy a fizikai aktivitás fokozásával csökkenthető a pitvarfibrilláció és stroke kockázata. Amerikai szerzők azt elemezték, hogy csuklóra rögzíthető akcelerométerekkel mennyiben ösztönözhető a fizikai aktivitás.

Csaknem 100 ezer személyt láttak el ilyen eszközökkel, melyek segítségével mérték a testmozgás mennyiségét. Azt találták, hogy ily módon - és leginkább a pitvarfibrilláció detektálására is alkalmas szenzorokkal ellátott új generációs modellekkel-  eredményesen ösztönözhető a közepes intenzitású fizikai aktivitás, mely az egészségi kimenetelek javításának hatásos módszere.

A European Heart Journal cikkének szerzői ezt írják: „Bár nyilvánosságra kerültek olyan vizsgálatok, melyek szerint testmozgással mérsékelhető a pitvarfibrilláció kockázata, az összefüggések továbbra sem egyértelműek. Ez részben azzal magyarázható, hogy az elemzések alapját a betegek által szolgáltatott adatok képezték, melyek egzakt tudományos következtetések levonására kevéssé alkalmasak. A testen viselhető akcelerométerek azonban objektív és reprodukálható paraméterekkel szolgálnak a fizikai aktivitásról. Eredményeink tanúsága szerint az irányelvekben megfogalmazott ajánlásoknak megfelelő fizikai aktivitás valóban jelentősen mérsékli mind a pitvarfibrilláció, mind pedig a stroke kockázatát.”

A UK Biobank csaknem 100 ezer tagja járult hozzá ahhoz, hogy akcelerométert viseljen, ami egy olyan elektromágneses eszköz, mellyel 7 napon keresztül mérték a testmozgást. Az elemzők ezt követően a fizikai aktivitásra vonatkozó adatokat összevetették azzal, hogy a legnagyobbrészt 55 és 70 év közötti életkorú résztvevők mekkora hányadánál diagnosztizáltak később pitvarfibrillációt vagy stroke-ot.

„Tapasztalataink egybecsengenek a European Society of Cardiology, az American Heart Association és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásaival, melyekben hetente legalább 150 percnyi közepes intenzitású–intenzív testmozgást javasolnak” – fogalmaztak a szerzők.

Az okoseszközök használata robbanásszerűen terjed, és ezek az eszközök egyre kifinomultabb képességekkel rendelkeznek. A szerzők izgalmas lehetőségnek tartják, ha ilyen eszközöket is bevonnak a pitvarfibrilláció diagnosztikájába és prevenciójába. A mobiltelefonos alkalmazással összekapcsolt eszközök képesek a szívfrekvencia monitorozására, így fotopletizmográfia vagy elektrokardiográfia elve alapján detektálhatók a szívritmuszavarok. (A fotopletizmográfia működési elve, hogy a bőrre helyezett szenzorok érzékelik a véráramlás változását.)

Ezek az eszközök hatalmas segítséget jelenthetnek a pácienseknek és az orvosoknak egyaránt a megfelelő fizikai aktivitási szint elérésében és fenntartásában, ezen keresztül a pitvarfibrilláció kockázatának csökkentésében. A pitvarfibrilláció korai felismerése időt ad a stroke kialakulása elleni védekezésre.

A szerzők reményei szerint ezek a modern technológiák nemcsak a pitvarfibrilláció és stroke megelőzésében alkalmazhatók, hanem a szív- és érrendszeri prevenció más területein (pl. magas vérnyomás), valamint bizonyos metabolikus kórképek pl. a cukorbetegség esetén is. A testen viselhető eszközök az aktivitás objektív monitorozásán túl motiváló üzeneteket is küldhetnek használóiknak, és alkalmasak lehetnek bizonyos betegségek korai felismerésére is.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.