hirdetés

A halolaj csökkenti az ischemiás stroke kockázatát

Egy új dán vizsgálat szerint a halolaj csökkenti az ischemiás stroke valószínűségét, az eikoza-pentaénsav (EPA)+ nagyobb mértékben, mint a dokozahexaén-sav (DHA), vagy a teljes halolaj.

hirdetés

A Stroke c. lapban 2019. január 3-án online megjelent tanulmányban a halfogyasztás során bevitt zsírsavak hatását vizsgálták, így az eredmények dr. Stine Krogh Venø (Department of Cardiology at Aalborg University Hospital) és munkatársai szerint semmiképp sem extrapolálhatók az omega-3-mat és/vagy az EPA-t tartalmazó táplálék-kiegészítőkre. Az adatok a rendszeres halfogyasztást támogatják. Ugyancsak most közölték a REDUCE-IT vizsgálat eredményeit, melynek során az EPA erősen tisztított etil-észtere mellett szignifikánsan, 28%-kal csökkent a stroke-ok száma (Bhatt). Érdekes, hogy a kardiovaszkuláris előnyök csak az EPA mellett jelentkeztek, a DHA mellett vegyes válaszokat kaptak (utóbbi megfigyelés talán magyarázza, hogy különböző omega-3 zsírsavakkal történt vizsgálat eredménye semleges volt). Bhatt (Brigham and Women’s Hospital Boston, Massachusetts) úgy gondolja, hogy az LDL-koleszterin történetéhez hasonlóan még több adatra van szükség az EPA kardiovaszkuláris védőhatásának teljes megértéséhez.

Ebbe a vizsgálatba a dán Diet, Cancer and Health vizsgálatból 55.000 olyan résztvevő került, akik kitöltötték a táplálkozásról szóló kérdőívet. Kiinduláskor már 3400 személy zsírszövetének zsírsav összetételét is ismerték. A résztvevőket 13,5 éven keresztül követték, ezalatt 1879 résztvevőnél alakult ki ischemiás stroke, közülük 1755 személynél zsír-biopszia is történt. A kutatók nem láttak összefüggést a zsírszövet összes omega-3 és többszörösen telítetlen zsírsav (PUFA) tartalma valamint az ischemiás stroke között. Az EPA és a DHA bevitele, a zsírszövet DHA-tartalma szintén nem befolyásolta az ischemiás stroke-ok számát, viszont a zsírszövet EPA-tartalma szignifikáns fordított arányú összefüggést mutatott az összes ischemiás stroke-kal (HR: 0,74), amennyiben a legalacsonyabb és a legmagasabb értékeket hasonlították össze.

Az összes tengeri omega-3 PUFA (HR 0,69), EPA (HR 0,66), DHA (HR 0,72) magasabb bevitele és a magasabb zsírszöveti EPA (HR 0,52) mellett kevesebb atherosclerosis volt a nagy artériákon megfigyelhető, de a magasabb zsírszöveti omega-3 PUFA vagy DHA mellett nem. Szignifikánsan több volt a kardioembóliás stroke a magasabb omega-3 PUFA, EPA és DHA bevitel mellett, valamint a zsírszövet magasabb teljes tengeri omega-3 PUFA és DHA szintje mellett. Nem volt állandó összefüggés a PUFA, EPA, DHA bevitel és a kiserek elzáródása tekintetében, viszont szignifikáns fordított összefüggést figyeltek meg a zsírszövet EPA-tartalma és a kiserek elzáródása között (HR 0,69).

A szerzők megjegyzik, hogy a zsírszöveti szintek ismerete megbízhatóbbá tette az eredményeket. Egyes régebbi vizsgálatokban a vörösvértestek zsírsavtartalmát mérték, de a zsírszövet több információt ad az utóbbi 1-3 év táplálkozási szokásairól, a vvt-k csak az utóbbi néhány hónapról szolgáltatnak adatot.

Az EPA és a DHA eltérő módon viselkednek a lipidekkel szemben. Az EPA és a DHA egyaránt csökkenti a plazma triglicerid szintjét, de a DHA emelheti az LDL-koleszterint-szintet, ami megmagyarázhatja az EPA és a DHA közötti különbségeket a nagy artériák atherosclerosisos stroke-ja tekintetében. A kardioembóliás stroke szaporodása kissé meglepő, mivel az EPA és a DHA is antithrombotikus hatású. A vizsgálatban észlelt 1879 stroke eset közül csak 999 volt kardioembóliás eredetű. Ugyanakkor néhány előzetes adat arra utal, hogy a tengeri omega-3 PUHA magas bevitele fokozza a pitvarfibrilláció kockázatát, ami magyarázhatja a kardioembolizációk számának növekedését. A REDUCE-IT vizsgálatban is a pirvarfibrilláció enyhe emelkedését látták. Egyszerű epidemiológiai megfigyelések szerint is a halak fogyasztása véd az ischemiás szívbetegségek és a perifériás artériák betegségei ellen.

 

(+Az esszenciális n-3 (vagy omega-3) zsírsavak olyan telítetlen zsírsavak, melyekben az utolsó telítetlen szén – szén kötés az n-3 (omega-3) pozícióban található, azaz a láncvégi metilcsoporttól 3 kötésnyire. A szervezet nem tudja ezeket szintetizálni, de a 18-as szénatomszámú alfa-linolénsavból (ALA) képes a 20 szénatomos eikoza-pentaénsav (EPA) és a 22 szénatomos dokozahexaén-sav (DHA) előállítására).

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Neurology News

2. Stroke

3. The New England Journal of Medicine 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.